Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Dünyanın en güzel koyları arasında gösterilen Marmaris Okluk Koyu’nda bulunan Cumhurbaşkanlığı konuk evi sahiline kum püskürtülerek üç hilal biçiminde toplam 3600 metrekare yapay plaj oluşturulacak.

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Marmaris Okluk Koyunda inşa edilen Cumhurbaşkanlığı yazlığına Dubai’de denizin doldurulmasıyla yapılan ünlü palmiye adasında uygulanan yöntemle plaj yapılacağı ortaya çıktı. Projeyle ilgili hazırlanan raporda yer alan plana göre birbirine bitişik üç hilal şeklinde olması planlanan plaj için kıyı alanı, özel donanımlı bir gemiyle püskürtülen tonlarca kumla doldurulacak. Bu yöntemle 3 bin 600 metrekarelik kumsal oluşturulması planlanıyor. Dubai’deki ünlü sahte cennet Palmiye Adası da, denizin benzer yöntem ile gemiden püskürtülen kumlarla doldurulmasıyla oluşturulmuştu.

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Karaca Mahallesi’nde bulunan Okluk Koyu’nda, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde inşa edilen ve 4 oda 1 salondan oluşan 230 metrekarelik mütevazı devlet konuk evinin yıklılarak yerine görkemli tesislerin inşasına başlanması, ‘yazlık kaçak saray’ tartışmalarına neden oldu.


Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

CHP’li Üstündağ: İkinci kaçak saray

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından yürütülen inşaat çalışmasının yasa dışı olduğunu öne sürerek, “İkinci kaçak saray” benzetmesi yaptı.

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Proje için çevre düzeni planı değiştirildi

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları içerisinde bulunan Marmaris Okluk Koyu ve çevresi, aynı zamanda doğal SİT alanı olarak da koruma altında bulunuyordu. Yıkılan tek katlı eski konuk evinin arazisi, 16 dekarlık (16 bin metrekare) bir alanı kapsıyordu. Yaklaşık 113 dekarlık alana yayılması planlanan yeni projenin uygulanabilmesi için Aralık 2016’da Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ait çevre düzeni planında değişikliğe gidilerek arazinin niteliği ‘Kamu hizmet alanı’, ‘Yat yanaşma yeri’ ve ‘Sürüdülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları’ kapsamına alındı.

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Gemiyle kum püskürtülerek doğal alanda yapay kumsallar oluşturulacak

Geçtiğimiz Nisan ayında ÇED raporunun onaylanmasının ardından inşaat çalışmalarına başlanan ‘Marmaris Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi Dolgu ve İskele Projesi’ için, mega ve süper yatların yanaşabileceği büyüklükte iki ayrı iskelenin dışında kıyıya yanaşacak gemiden kum püskürtülerek yapay kumsallar oluşturulması planlanıyor. Yaklaşık 11 dekarlık deniz yüzeyinin, kum ve çakıl gibi malzemelerle doldurulacağı belirtilirken bunun 3 bin 600 metrekaresi ise plaj olarak kullanılacak. Projeye göre üç hilal biçiminde oluşturulması planlanan kumsallar için kıyıya yanaşacak olan özel donanımlı bir gemiden tonlarca kum kıyıya doğru püskürtülerek alan doldurulacak.

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

3 hilalli plaj için doğal alana dolgu

Projeyle ilgili hazırlanan tanıtım dosyasında kumsalın nasıl oluşturulacağıyla ilgili bir çizime de yer verilerek şöyle denildi: “Proje sahasına deniz yolu ile getirilen dolgu malzemesi emici tarayıcı gemiden püskürtme yöntemi kullanılarak ilgili noktalara basılacak ve plajlar oluşturulacaktır.”


Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Dubai’deki Palmiye Adası da aynı yöntemle oluşturuldu

“Cumhurbaşkanları ve Misafirleri için Dinlenme Yeri Olarak Kullanılmak Üzere” inşa edilen tesis için uygulanan yapay plaj yöntemi, Dubai’deki sahte cennet Palmiye Adası’nı (Palm Jumeirah) akıllara getirdi. Yapımı 2008’de tamamlanan palmiye adası için deniz çölde taşınan milyonlarca ton kumla doldurulmuştu. Lüks villalar ve otellerle doldurulan sahte cennet 10 milyar doları bulan ekonomik maliyetinin yanında inşa edildiği bölgede deniz ekosistemine de önemli ölçüde zarar vermişti.

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Demirel, Sezer ve Gül konuk evini kullanmadı

1991 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından inşa ettirilen Okluk koyundaki tek katlı ‘devlet konuk evi’, en çok yine Özal tarafından kullanıldı. Dönemin BM Genel Sekreteri Perez De Cuellar, Yunanistan Başbakanı Konstantin Mitçotakis, İsveç, İtalya ve Rusya Başbakanları, Norveç ve Britanya Dışişleri Bakanları, Suudi Arabistan Kralı’nın kardeşi ve pek çok devlet adamını ağırlayan konukevinin bulunduğu arazi 16 dekarlık bir alanı kapsıyordu. Küçük bir iskele ile helikkopter pisti bulunan eski konuk evi eski Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül dönemlerinde kullanılmadığı belirtiliyor. (Kaynak: Yusuf Yavuz – Odatv.com)

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Özal tarafından kanunla korumaya alınmıştı

Merhum Turgut Özal’ın özel kanunla korumaya aldırdığı Gökova’daki bakir koylar son günlerini yaşıyor. İmara açılacak yerlerde doğa katliamı yapılacak. Özal’la çalışan isimler karara tepkili. 8’inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın yaz tatillerini geçirdiği Muğla Marmaris Okluk Koyu’ndaki mütevazı Cumhurbaşkanlığı konutu yıkıldı. 4 oda 1 salon, 230 metrekarelik konutun yerine lüks ve görkemli yeni konukevi yapılması planlanıyor. Bu amaçla 2017 yatırım programına ödenek konuldu.

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

“Gökova katlediliyor”

Konutun yıkıldığını açıklayan Özal’ın Çevre ve Turizm Başdanışmanı Can Pulak, “Özal döneminde benim onarttığım bu küçük kulübenin yerine büyük binalar yapılacak. Karacasöğüt, Longöz, Yediadalar, Kandilli ve Küfre koyları imara açılıyor. Buralara yeni yollar yapmak için kesilecek ağaçlar işaretlenmiş bile” dedi ve şu bilgiyi verdi:

“Gökova son günlerini yaşıyor. O muhteşem koyların bazıları imara açılıyor, köy yolları genişleyecek diye ağaçlar kesiliyor. O mütevazı konutu da yıktılar. Bu konutu ben yaptırmıştım. ABD Başkanı’nın Camp-David modelini örnek aldık. Bekçi kulübesini mütevazı bir konut yaptık. Özal yazın burada huzurlu bir çalışma ortamı bulurdu. Mavi tura çıkan kişilerle iç içe olur, saatlerce yüzerdi. Milli değerdi.”

Marmaris Okluk koyuna Cumhurbaşkanlığı için 3 hilalli dolgu plaj

Özal’ın sözcüsü Kaya Toperi: Beddua okuyorum


Ankara’da yetkililerle görüşeceğini söyleyen Pulak, “Gökova’ya kıymasınlar. Doğa katliamı olur” dedi. Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel de “Okluk Koyu’nda Özal’ın küçük kır evinin yerine büyük bir devlet konukevi inşasına hazırlanılıyor. 400 çalışanı olan, dev bir kompleks yapılacak. Gökova’da geri dönüşü olmayacak bir talan olacak” diye konuştu. Özal döneminin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyülelçi Kaya Toperi ise “Beddua okuyorum. Allah’a havale ediyorum” dedi. (Aydınlık)

İzmir Kuş Cenneti’ni cehenneme çevirecek köprü projesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.