Satrançta dünyanın en güçlü 5 ülkesinden biri Türkiye oldu

Dünya satrancının devler liginde artık Türk satrancı da var. Türkiye, satrançta dünyanın en güçlü beş ülkesinden biri oldu.

Satrançta dünyanın en güçlü 5 ülkesinden biri Türkiye

Satranç A Milli Takımı, nefes nefese takip edilen 2017 Dünya Takımlar Şampiyonası’nda dünya beşincisi olarak, Türk satranç tarihinin en büyük başarısına imza attı.

‘Büyükusta’lar Dragan Solak, Mustafa Yılmaz, Emre Can, Vahap Şanal ve Batuhan Daştan’tan oluşan Milli Takım, son turda Belarus’a 2,5-1,5 kaybetmesine rağmen, 10 puanla şampiyonayı tamamladı ve Amerika Birleşik Devletleri(ABD), Ukrayna gibi dünya satranç devlerini geride bırakmayı başardı.


“Türk satranç tarihinin en büyük başarısı bu”

Satranç

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, “A Millilerimizin Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası’nda aldıkları sonuç ve gösterdikleri başarılı performans, Türk satrancının gelecekteki şampiyonluklarının müjdecisi. Şampiyonada, ülkemize ‘Invincible-Yenilmez Türkiye’ dedirten, dünya otoritelerini hayretler içinde bırakarak tarihi bir başarıya imza atan ‘Büyükustalarımız’la gurur duyuyorum. Satrançta dünyanın en iyi beş ülkesinden biri olduk. Dünya devleri arasında artık Türkiye’de var ” şeklinde konuştu.

Berabere kaldığı Çin birinci, Rusya ikinci

Çin’in şampiyon olduğu Dünya Satranç Takımlar Şampiyonası, 9 tur boyunca müthiş bir zirve yarışına sahne olurken, ev sahibi Rusya ikinci, Polonya üçüncü, Hindistan ise dördüncü oldu.

Türkiye, şampiyonada Norveç, Polonya ve Mısır müsabakalarında galip gelirken, Rusya, Ukrayna, Hindistan ve Çin’le ise berabere kaldı. 2016 Dünya Satranç Olimpiyatı Şampiyonu olan ABD ve Belarus’la yaptığı maçları iyi performansına rağmen yenilgiyle kapatan Millilerimiz, 3 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 yenilgi ile turnuvanın beşincisi oldu.

“Satrancın Dünya Kupası” olarak kabul edilen dev turnuvada antrenörleri GM (Büyükusta) Michal Krasenkow kaptanlığında sergiledikleri başarılı performans ile dünyanın en iyi beş takımı arasında yer alan Satranç A Milli Takımı, şampiyonanın da en çok konuşulan, en çok dikkat çeken takımı oldu.

“Invincible – Yenilmez Türkiye” onurunu yaşattılar

A Milli Satranç Takımı

Millilerimiz Rusya’nın Khanty – Mansiysk şehrinde düzenlenen şampiyonada, 2015 Dünya Takımlar Şampiyonu Çin, Amerika Şampiyonu ABD, Avrupa İkincisi Ukrayna, Afrika Şampiyonu Mısır, Asya Şampiyonu Hindistan, 2016 Olimpiyat Beşincisi Norveç, 2016 Olimpiyat Yedincisi Polonya, FIDE tarafından seçilen ülke takımı Belarus ve ev sahibi Rusya ile mücadele etti.

Özellikle ilk 5 turda, dünyanın en iyi takımları karşısında gösterdiği müthiş performans ile iki galibiyete, üç beraberliğe imza atan A Milli Satranç Takımı için dünya satranç otoriteleri tarafından “Invincible-Yenilmez Türkiye” tanımlamaları yapıldı.

Nefes nefese süren devler yarışında, ilk iki turda dünya satrancının en güçlü takımlarından Ukrayna ve Rusya ile karşılaşan Türk Milli Takımı, ev sahibi Rusya ve Ukrayna ile berabere kaldı.

Turnuvanın en güçlü iki takımına puan kaybettirerek de adından söz ettiren Milliler, 3.turda Norveç’i, 4. turda Polonya’yı yendi. 5. turda turnuvanın şampiyonu olan güçlü Çin’le 2-2 berabere kalarak yenilmezlik serisini sürdüren Milli Takım, 6. turda da muhteşem bir oyunla, satrancın anavatanı Hindistan’la 2-2 berabere kalarak, satranç otoritelerini şaşkına çevirdi.

Müthiş bir mücadelenin yaşandığı şampiyonada ilk 3’ü zorlayan Milli Takım, 7. turda 2016 Dünya Satranç Olimpiyatı Şampiyonu güçlü rakibi ABD ile karşısında iyi bir oyun sergilemesine rağmen, maçı yenilgiyle bitirdi.


8.turda, Afrika Şampiyonu Mısır’ı 3-1 sonuçla geçen Millilerimiz, 9.turda Belarus’la çıktığı mücadeleden 2,5-1,5 gibi bir sonuçla yenilmesine rağmen ABD ve Ukrayna gibi satranç devlerinin önünde 10 puanla 5. sırada tamamlayarak büyük bir başarıya imza attı.

Dünya Takımlar Şampiyonası’ndaki en iyi sonucu aldık

Türkiye ilk defa bu yıl Olimpiyatta aldığı dünya altıncılığı ile Dünya Satranç Takım Şampiyonası’na doğrudan katıldı.

Daha önce ev sahibi olması nedeniyle iki defa bu şampiyonaya katılan Satranç A Milli Takımı, Bursa’da yapılan 2010 Dünya Takımlar Şampiyonası’nda bir galibiyet, bir beraberlik ve 3 puanla onuncu sırada yer almıştı.

2013 yılında Antalya’da gerçekleşen şampiyonada ise yine bir galibiyet, bir beraberlikle ve 3 puanla dev müsabakayı dokuzuncu sırada tamamlamıştı.

Rusya’daki Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası’ndaki zirve yarışında, dünya satranç otoriteleri, A Milli Takımı’nın güçlü takımlar karşısındaki performansından ve Türk satrancının bulunduğu noktadan övgüyle bahsederken, şampiyonanın sürpriz takımının Türkiye olduğu yorumları yapıldı.

“Türkiye’yi zirveye taşıyacağız”

TSF Başkanı Gülkız Tulay, A Milli Takımın Dünya Takımlar Şampiyonası’ndaki performansının dünya satranç kamuoyunun da dikkatini çektiğini belirterek, soluk soluğa geçen şampiyonada alınan derecenin daha büyük başarıların habercisi olduğunu kaydetti. Tulay şunları söyledi:

“Günlerdir müthiş bir heyecan ve mücadele yaşanıyor. Türkiye, Dünya Satranç Takımlar Şampiyonası’nda fırtına gibi esti. Dünyanın satrançta en güçlü takımlarıyla karşılaşan A Millilerimiz muhteşem bir performans sergilediler. Hem şampiyonaya hem de gündeme damga vurdular. Yarıştan hiç kopmadılar, ilk üçü zorladılar.

Devlerle mücadele ederek, bir hayali de gerçekleştirdiler ve dünyanın en güçlü beş takımı arasında yer aldılar. Türk satranç tarihinin en iyi derecesine imza atan Millilerimizin aldığı bu sonuç, daha büyük başarıların, şampiyonlukların da ayak sesleri aslında. Bize çifte bayram yaşatan, dünyaya ve Türkiye’ye “Türk satrancı nereden nereye geldi” dedirten; Dragan Solak, Mustafa Yılmaz, Emre Can, Vahap Şanal, Batuhan Daştan ile gurur duyuyoruz.

9 tur boyunca kalbimiz ve dualarımız onlarlaydı. Milli Takımımıza, satranç gönüllüsü ailelerine, onlara her türlü desteği veren tüm antrenörlerine ve Milli Takım Antrenörümüz Michal Krasenkow’a ülkem adına teşekkür ediyorum. Gelecek onlarla daha güzel olacak. TSF olarak daha çok çalışacağız ve Türkiye’yi zirveye taşıyacağız.”

Havalimanı’nda coşkulu karşılama

TSF Başkan Vekili Aşkın Keleş’in Kafile Başkanlığı’nı yaptığı Satranç A Milli Takımı yarın(28 Haziran 2017-Çarşamba) saat 17.30’da İstanbul Atatürk Havalimanı’nda olacak.


Devlerin zirve yarışında satranç camiasını büyük bir sevince boğan A Millilere, TSF Başkanı Gülkız Tulay, TSF Yönetim Kurulu Üyeleri ve satranç ailesinin katılımıyla coşkulu bir karşılama töreni yapılacak.

Satranç Müzesi’nde satranç öğrenme ayrıcalığı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.