Varlık beyanı için son hafta!

Yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’de beyan etmeyen gerçek ve tüzel kişilerin, bu varlıklarını Türkiye’ye getirmeleri için son hafta…

Yurt dışında varlıkları bulunanlar dikkat! Varlık beyanı için son fırsat!

Beyan edilmemiş yurt dışı varlıkları hiçbir vergi ödemesi yapmadan Türkiye’ye getirmek için 6736 sayılı yasayla sağlanan süre 30 Haziran’da doluyor. Türkiye’nin de 2018 yılında finansal hesap bilgilerinin otomatik değişime başlaması öncesinde bu bir fırsat.

KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanı, Şirket Ortağı Abdulkadir Kahraman, yasadan yararlanan kişilerin beyanı yapılmamış yurt dışı varlıklarını 30 Haziran 2017’ye kadar Türkiye’ye getirmeleri halinde serbestçe tasarruf hakkında sahip olacaklarını hatırlattı.


Kahraman, 10 gün içinde bu kapsamda yurda getirilen varlıklar için geçmişe dönük vergi incelemesi ve ödemesi yapılmayacağını kaydetti.

Kahraman, “Yurt dışında bulunan varlıkların ekonomiye kazandırılması için verilen bu fırsat gerçek veya tüzel kişiler tarafından iyi değerlendirilmeli. Çünkü içinde bulunduğumuz “otomatik bilgi değişimi” ortamında ülkeler kendi vatandaşlarıyla ilgili “büyük vergi verisi” sahibi olacaklar” dedi.

Kahraman, Yurt Dışı Varlık Barışı için yasayla belirlenen yol haritasını şöyle özetledi:

  • Amaç, yurt dışındaki varlıkların Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılacak bir hesaba transfer edilmesini veya fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesini sağlamak.
  • Bu varlıkların Türkiye’ye getirildiği “banka dekontu veya aracı kurum işlem sonuç formları” ile belgelendirilecek. Söz konusu varlıklar Türkiye’ye fiziki olarak getirilmişse bu işlemlerle ilgili deklarasyon/bildirime dayalı Gümrük İdaresi belgeleri bu varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olmaları için yeterli sayılacak.
  • Düzenleme kapsamında söz konusu varlıkların 30 Haziran 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar Türkiye’ye getirilmesi şart.

Taşınmaz da dönüşerek kapsama giriyor

Varlık beyanı

Yasa kapsamında değerlendirilen varlıklar; yurt dışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları. Ancak 4 No’lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği kapsamı genişletti.

4 No’lu Tebliğ ile yapılan açıklamalara göre yurt dışında bulunan ancak kapsama girmeyen bazı varlıkların “dönüştürülmek” suretiyle Türkiye’ye getirilmesi halinde de “varlık barışı”ndan yararlandırılmaları sağlandı.

Bunun için izlenecek yöntem; kapsama girmeyen varlıkların satılarak veya kapsamdaki varlıklarla takas edilerek dönüştürülmesi. Taşınmazlar veya yat ve benzeri varlıklar da bu şekilde dönüşüme tabi tutularak Türkiye’ye getirilebilecek.


Belgenin doğruluğu esas alınacak

Yurt dışı varlıklar 4 No’lu tebliğ ekinde yer alan form doldurularak banka veya aracı kuruma başvuru yapılacak.

Formu alan banka ve aracı kurumların sunulan belgeleri teyit etme yükümlülüğü bulunmuyor. Diğer bir deyişle bu belgelerin doğruluğu esas alınıyor.

İnceleme, tarhiyat, ceza yok

Türkiye’ye getirilen varlıklarla ilgili geçmişe dönük vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak, ceza kesilmeyecek. Ayrıca bu kişilerden Türkiye’ye getirilen varlıklara ilişkin hiçbir şekilde bilgi talebinde de bulunulamayacak.

Söz konusu vergi inceleme kalkanı “dönüştürme işlemine” tabi tutularak Türkiye’ye getirilen varlıklar için de geçerli olacak.

Serbest tasarruf hakkı

Yasadan yararlanarak yurt dışındaki varlıklarını Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, 30 Haziran’dan sonra söz konusu varlıklar üzerinde serbestçe tasarruf hakkına sahip olacak.

Yani, varlıkları herhangi bir süre veya miktar sınırlamasına tabi olmadan, Türkiye’deki bir banka veya aracı kurumda hesapta tutmaksızın alım-satım veya tedavüle konu edebilecekler. Yurt dışından getirdikleri varlıklarını tekrar yurt dışına gönderebilecekler veya yurt dışında değerlendirebilecekler.

Otomatik Bilgi Değişimi ne zaman başlayacak


Varlık beyanının, 2018’de başlayacak Otomatik Bilgi Değişimi öncesi son fırsat olduğunu vurgulayan Abdulkadir Kahraman şu bilgiyi verdi:

  • OECD’nin ‘Vergi Şeffaflığı çerçevesinde üye ülkelere politika önerileri bulunuyor. Otomatik bilgi değişimi bunlardan biri ve dayanağı OECD Vergi Konularında Karşılıklı Yardım Anlaşması… Otomatik bilgi değişimine imkan veren, OECD’nin Vergi Konularında Karşılıklı Yardım Anlaşması’nı 3 Kasım 2011’de Türkiye de imzaladı. İlgili yasa TBMM’de kabul edilerek 20 Mayıs 2017’de Resmi Gazete’de yayımlandı.
  • Otomatik bilgi değişimine imkan veren diğer bir düzenleme ise ‘Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Otomatik Değişim Standardı’ (CRS) 16 Kasım 2014’te G20 Liderler Zirvesinde karşılıklılık temelinde kabul edildi ve yasal hazırlıkların tamamlanmasına bağlı olarak G20 ülkelerinin kendi aralarında ve diğer ülkelerle otomatik bilgi değişimine 2017 ya da 2018 yılında başlayacakları açıklandı. Türkiye’nin 2018 yılında finansal hesap bilgilerinin otomatik değişimiyle sürece başlaması öngörüldü.
  • Buna göre, otomatik bilgi değişimine tabi tutulacak ‘finansal hesaplar’; mevduat hesapları, saklama hesapları, ortaklık ve borç ilişkisi menfaati, nakdi değer sigorta sözleşmeleri ve anüite sözleşmeleri olacak.
  • Bildirimi zorunlu hesaplara ilişkin bilgiler, bildirim yapacak kuruluşlar tarafından ilgili oldukları yılı takip eden takvim yılının 31 Mayıs günü bitimine kadar yıllık olarak bildirilecek.

Yaz mevsiminde piyasaların seyri nasıl olacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.