Yüzme havuzları hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor?

Yazın sıcaklarından bunalanların ilk adresi havuz ya da deniz oluyor. Serinlemek için tercih edilen havuzlar ise çoğu zaman mikropların üremesi ve taşınmasında başrolü üstleniyor…

Yüzme havuzları hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor?

Tatil mekanlarının ve beldelerinin kalabalıklaşmasıyla artan yaz enfeksiyonlarından korunmak için Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Cem Yardımcı önemli bilgiler verdi.

Sıcak ve nem ile birlikte kirli havuz ve denizlerde kolaylıkla üreyen ve yayılabilen mikroplar ishal, bulantı, kusma, hepatit, tifo gibi sindirim sistemi hastalıklarına neden olabileceği gibi göz, kulak enfeksiyonları ile cildimizi etkileyen mantar hastalıklarına da neden olabilmektedir.


Dr. Ahmet Cem Yardımcı, özellikle havuzların mantar enfeksiyonlarının yayılmasına uygun ortamlar olduğunu belirterek, korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi;

Yüzme havuzlarından kaynaklı hastalıkların başında, ağız yoluyla alınan bakteriyel, paraziter ve viral etkenlerin neden olduğu bulantı, kusma, ishalin eşlik ettiği sindirim sistemi enfeksiyonları gelmektedir.

Bununla beraber cilt, kulak, göz ve solunum sistemi enfeksiyonları da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Özellikle ayak ve kasık gölgesini seven mantar hastalıklarında en sık yakınma kaşıntıdır.

Mantarlar yüzme havuzlarından kişiden kişiye, temas yoluyla geçebileceği gibi klorun ve nemin sağlamış olduğu ortam sayesinde de baskın hale gelip enfeksiyona yol açabilirler.

Kızarıklık ve hassasiyet ilk belirti

Yüzme havuzu

Mantar enfeksiyonları ciltte şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve hassasiyet ile karşımıza çıkar. Kadın genital bölgede gelişen mantar enfeksiyonlarında kaşıntıya bağlı deride küçük kanama alanları, ağrı ve beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında akıntı da eşlik edebilir.

Şeker hastalarında risk yüksek

Mantar enfeksiyonları gebelerde, şeker hastalığı olanlarda, antibiyotik kullananlarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde kolaylıkla görülebilir. Bununla birlikte uygun önlemler almayanlarda ciltte doğal olarak bulunan mantarlar kolaylıkla baskın hale gelip infeksiyona neden olabilirler.


Mantarı ayaklandırmayın

Sürekli hareket halindeyiz, ayaklarımız bizleri taşıyan bizlere hareket kabiliyeti sağlayan en önemli organlarımızdan. Dolayısı ile farkında olmadan yalnızca bizi değil adımladığımız her noktadaki bakteri, mantar ve benzeri organizmaları da taşıyor.

Özellikle ayak mantarları kişiler arasında kolaylıkla yayılabilirler. Islak ve nemli ortamda rahatlıkla canlılığını koruyabilen bu organizmalar temas yoluyla bulaşıp hastalığa neden olabilirler.

Temiz, berrak olmayan ve hijyen kurallarına uyulmayan havuzlarda mantar enfeksiyonları sıklıkla bulaşabilmektedir. Mantar hastalığının önlenmesi havuza girmeden önce ayakların özel antiseptik solüsyonlara batırılarak dezenfekte edilmesi ve mantar enfeksiyonu olanların havuza girmemesi önerilir.

Islak mayo mantar davetiyesi

Mantarlar nemi ve sıcağı çok severler. Klorun etkisiyle ciltte doğal olarak bulunan bakterilerin azalmasıyla birlikte baskın hale gelen mantarlar enfeksiyonunun gelişmesini kolaylaştırır. Bunun yanında mayo ve benzeri sentetik ve sıkı kıyafetler de benzer nedenlerle mantarların üremesini kolaylaştırır. Bu nedenle ıslak mayo ile kalınmaması, sentetik kıyafetler yerine pamuklu çamaşırların tercih edilmesi gerekir.

Deniz daha güvenli

Deniz suyu mantarlar için doğal dezenfektan görevi göreceğinden mantar bulaşması ya da oluşması çok düşüktür. Bu yüzden temizliğinden emin olunmayan havuzların yerine denizin tercih edilmesi gerekmektedir.

Tedavi 1-2 günde sonuç verir

Hassas ciltler, metabolik yapımız, bağışıklık sistemimiz tedavinin teşhis veya tedavi sürecini uzatabilir. Özellikle vajinal mantar tedavisinde kremler ve fitiller çoğu kez yeterli olabilirken bazı durumlarda oral tedaviler de verilebilmektedir.


Tedaviye yanıt 1-2 günde ortaya çıkmakta, bazı durumlarda 7 güne kadar uzayabilmektedir. %80-90 oranında tedavi başarısı sağlanabilmektedir. Tedavi sürecinde nemden kaçınılmalı, sentetik kıyafetler yerine pamuklular tercih edilmeli, ayaklar sürekli kuru tutulmalı.

Çocukların yaz tatilini verimli geçirmeleri için 6 öneri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.