Akıllı lastik nedir? Araç lastiklerinde yeni dönem

Akıllı lastik dönemi ile hem sensörler hem de araç içindeki farklı ekipmanlar akıllı hale getiriliyor. Akıllı lastikler hem yokuş çıkışlarında hem de düz yollarda sürücüsünün daha rahat şekilde araç hakimiyetini sağlamasına sebep olacak.

Araç lastiklerinde akıllı lastik dönemi

Akıllı lastik dönemi

Araç kullanan sürücülerin gün içinde birçok tehlike ile karşı karşıya kaldıklarını biliyoruz. Fakat son zamanlarda yeni bir buluş bu tehlikelerin bir kısmını tamamen ortadan kaldırıyor. Bu konuda birçok uzmanlık yapmış olan kişilere göre, otomotiv alanında elektronik aksamların kullanılması hem kazaların önüne geçecek hem de araç kullananlara daha büyük kolaylıklar sağlayacak.

Bu sistem şimdilik çok fazla yaygınlaşmamış olsa da Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde bu sistemin benzerleri kullanılıyor.


Akıllı lastik neden önemli?

Akıllı lastik kullanma aşamasında hem sensör kullanmaya gerek kalmayacak, hem de sürücüler akıllı lastik sayesinde sürüş yaptıkları yolu inceleme ve bu yoldaki tüm engel ve sorunları hissedebilme imkânını bulacaklar.


akıllı lastik nedir

Mesela birkaç küçük örnek ile bunu açıklamak istersek sürüş yapılan ortamdaki tüm yol ve alan bilgilerini araç akıllı lastikler sayesinde toplayarak çevredeki araçlarla bu bilgiyi paylaşacak. Yani yoğun kar yağışlarında yolun buz tutma veya yol tadilatlarında yolun bozuk olmasından dolayı aracın başına gelecek olası bir kazanın arkadan gelen diğer araçları uyarması ile hem trafiğe hem de insan hayatına katkısı olacağı bekleniyor. Akıllı lastik sayesinde ağır fren tahribatlarının da önüne geçilebileceği ve daha az kaza ile karşılaşılacağı düşünülüyor.

akıllı lastik renkli lastikler pirelli

İsteyen akıllı lastikleri renkli tercih edebilecek

Akıllı lastik tasarımcıları tarafından sürücülerin bu sistemi tercih ettiği biliniyor. Bunun için her çeşit satış ve pazarlama yöntemine başvuracaklarını ve bu araç lastiklerini rengarenk üretecekleri de söylenenler arasında. Bu sayede hem kadın sürücüler hem de daha temiz ve daha göze çarpan araç kullanmayı seven erkek sürücüler akıllı lastikleri kullanmaya yönelerek sıra dışı bir araç görüntüsüne sahip olacak. Hem de kendilerini kazalardan daha kolay bir şekilde koruyacak.


Bu lastikler araç içindeki sürücülerin hayatlarını korur. Ayrıca çevreye zarar vermeyen ve çevrenin de kaza yapma oranını oldukça düşüren bir sistemde üretildiği kısa süre sonra akıllı lastikler yoğun bir şekilde sürücüler tarafından kullanılmaya başlandığında görülebilecek.

Otoyollarda hız limiti uygulaması: Ceza yiyebilirsiniz!