Yaz tatilinde çocuğunuzun potansiyelini keşfedin!

Yaz tatilinde ne istersem yapabilirim düşüncesi olan çocuklar vaktini bilgisayar oyunlarında geçiriyor. Uyku saatleri karıştı. Çoğu ebeveyn, çocuklarına karışmamayı tercih ediyor. Ancak yaz tatilinde çocuklarınızın potansiyelini keşfedebilirsiniz.

Yaz tatilinde çocuğunuzun potansiyelini keşfedin!

Uzmanlar bir alışkanlığın kazanılması için 21 gün tekrar edilmesi gerektiğini sıkça vurgular. Eylül ayından Haziran ayına kadar geçen okul dönemi de ev halkı için doğal olarak 9 aylık bir rutin oluşturur. Bu süre boyunca kazanılan alışkanlıkların çoğu yaz rehavetiyle birden ortadan kaybolur.

Peki yaz tatilinde alışkanlıkların devam etmesi için yerine sunulan seçeneklerin ne kadarı çocukların gelişimine katkı sağlar?

Çocuklar karnelerini aldılar artık ne istersem yapabilirim düşüncesiyle hak ettikleri bir tatil düşlemeye başladılar. Tabletlerin, bilgisayarların dozu aşılmaya, uyku saatleri karışmaya başladı. Tatilin 4’üncü haftasına başlarken yeni düzene hemen alışıldı. Tabi bu durumun beraberinde evde ufak çaplı krizlere yol açması kaçınılmaz.


Kimi anne baba çocuklarına karışmamayı tercih ederken kimisi bu kadar vaktin boşa harcanmasından rahatsız olabilir. Öncelikle çocukların da dinlenmeye, kafalarını boşaltmaya, sosyalleşmeye ihtiyaçları vardır. Bu noktada dengeyi korumak oldukça önemlidir.

Alınan karnelere göre yaz tatilinin nasıl geçirilmesi gerektiği anne baba tarafından çocuğa dikte edilmemelidir.

Karneler uzun bir sürecin sonucunu yansıtan belgelerdir. Şöyle bir örnek vereyim; iyi bildiğiniz bir konudan test çözüyorsunuz sonucu buldunuz işaretlediniz ve bir baktınız yanlış oysa emin olarak yapmıştınız. Dönüp işleme baktınız ve o da ne sayıları çarpmak yerine toplamışsınız.


Neden böyle bir hata yaptınız, bilmediğinizden değil muhtemelen o anda aklınız başka bir yerdeydi. İşte okul dönemi de sizin işlem basamaklarını yaptığınız zaman dilimini kapsar. Sonuç ise karnede yazan sayısal verileri.

Çocuklar için de okul dönemi bir süreçtir; motivasyonlarını nasıl sağladıkları, duygu durumları, gel gitleri karnelerde yer almaz.

Yaz tatilinde sadece başarı ya da başarısızlığa odaklanıp çocuğunuza bir seçenek bırakmadan sadece ders çalıştırmak ya da sürekli telefon, tablet başında zaman geçirmesine ses çıkarmamak orada duran bir problemi görmezden gelmek demektir. Bunun yerine nedenleri dinleyerek çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.


Birlikte geçirilen zamanın kalitesini attırabilirsiniz; mesela anne ya da babanın da dahil olacağı kitap okuma saati belirlemek, birlikte yürüyüşe çıkmak, sinemaya gitmek gibi. Böylelikle hem çocuğunuzun potansiyelini ortaya çıkarmasına katkı sağlarsınız hem de sohbet ederek onun ne kadar yaratıcı olabileceğine tanık olursunuz.

Kitap okumayı sevdirecek 9 kısa kitap önerisi


Burçak Özel
• Eğitim uzmanı, yazar, eğitim koçu • Kurucusu olduğu eğitim danışmanlık kurumunda ortaokul, lise ve üniversite hazırlık öğrencilerine derslerini destekleyici eğitimin yanı sıra bireyin kendini tanıması, verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmesi, sınav kaygısı azaltılması, doğru meslek seçimi belirlenmesine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir. • Öğrenciler ve veliler arasında köprü kurarak doğru iletişimi sağlayarak aile içi çatışmaları önleyici danışmanlık çalışmaları yapıyor. • TRT Haber ve diğer ulusal kanallarda eğitimle ilgili güncel gelişmeleri yorumlamaktadır. • Ankara Üniversitesi İLEF’te Yüksek Lisans tezini "Yeni Medya, Dijital Nesil ve Kimliklerin İnşası" konusu üzerine çalışıyor. • "Çocuğu Tanıma Sanatı" kitabının yazarıdır.