Adana’nın tarihi yapıları ve gezilecek yerler

Adana deyince haklı olarak pek çoğunuzun aklına kebap geliyor. İtiraf etmeliyim ki Türkiye’nin hiçbir yerinde yiyemeyeceğiniz güzellikte kebapları var bu şehrin. Ama bu yazıda kebaptan bahsetmeyeceğiz, Adana’nın tarihi yerlerini mercek altına alacağız.

Adana tarihi yapılar gezilecek yerler gezi rehberi

Adana Sabancı Merkez Camii

Gerek akşamları ışıklandırılan 6 minaresi, gerekse Ortadoğu ve Balkanların en büyük camisi oluşuyla oldukça görkemli olan bu cami, 28500 kişinin ibadet etmesine olanak sağlamaktadır. Bu söylediklerimden de anlayacağınız üzere oldukça büyük bir camidir ve şehir dışından gelenlerin ziyaret ettiği yerlerin başında gelir.

Adana Sabancı Merkez Camii’nin 4 yarım-kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi vardır; bunlar 4 halife ve 4 mezhebe, İslam’ın 5 şartına, imanın 6 şartına karşılık gelmektedir. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kur’an’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Muhammed’in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 6 minare Allah’ın 99 güzel ismine karşılık gelir.


Camide bulunan hat eserlerinin tamamı, hattat Hüseyin Kutlu’ya aittir. Cami çinileri, klasik İznik çinisi tekniği ile yaptırılmıştır. Ana kubbede 9 m çapında Bakara Suresi’nin 255. ayeti (Ayet-el Kürsi) yazılıdır. Güney cephede bulunan kuşak yazısı ise Nur Suresi’nin 35., 36., 37. ve 38. ayetleridir. Güney cephede bulunan dört adet pano, büyüklük bakımından dünyada en büyük cami panolarıdır.

Büyük Saat

32 metrelik uzunluğuyla Büyük Saat, Türkiye’de bulunan en uzun saat kulesi unvanına sahiptir. Bu saate Büyük Saat denmesinin nedeni, kuleye giderken yakın bir bölgede 1925 yılında İş Bankası tarafından yerleştirilen kumbara temalı küçük bir saatin olmasıdır.


Taşköprü

Dünya’da hala kullanılan en eski taş köprü olarak anılan bu köprü,Adana’nın iki ilçesinin arasında bir geçiştir: Seyhan ve Yüreğir. 310 metrelik bu köprü, 2000li yıllarda araç trafiğine kapanmıştır. Yolunuz bir gün Adana’ya düşerse yürüyerek bu köprünün üzerinden geçmeden dönmeyin derim.

Ulucamii

1500’lü yıllardan bugüne varlığını sürdüren bu cami, karemsi dikdörtgen bir alanda yer alır ve klasik Osmanlı camilerine pek de benzemez. Osmanlı tarzındaki camilerle en çok benzeyen özelliğiyse kuşunla kaplanmış kubbelere sahip oluşudur.

Varda Köprüsü

Adana merkeze biraz uzak, Karaisalı ilçesinde bulunan Varda Köprüsü oldukça yüksek bir köprüdür. 99 metre yüksekliğindeki bu köprü, fotoğrafçıların ilgisini çeken yerler arasındadır. 1912 yılında Almanlar tarafından yapıldığı için Alman Köprüsü diye de anılmaktadır. Gidip köprü yakınında bir yere oturup biraz beklerseniz, köprünün üzerinden tren geçisine şahit olabilirsiniz.

Atatürk Evi Müzesi


Mustafa Kemal Atatürk, Adana’ya 9 kez gelmiş olup gelişlerinde 5 farklı evde kalmıştır. Bunlardan ikisinde aynı konakta kalmıştır ve bu konak Atatürk’ün 100. doğum gününde müze haline getirilmiştir. Girişin ücretsiz olduğu bu müzeye girdiğinizde kendinizi o döneme ait fotoğraflar, gazete arşivleri ve eski eşyalar arasında kaybolmuş bulacaksınız.

Şehzadeler şehri Amasya (gezi rehberi)


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.