Elon Musk’tan çılgın proje: Roket ile yörüngede yolculuk

14 saat süren New York – Tokyo yolculuğunun 39 dakikada tamamlandığını düşünün. SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk, kod adı “Big F* Rocket” olan ve Dünya’nın yörüngesinde yolculuğu hayata geçirecek çılgın projeyi kamuoyuna açıkladı.

Elon Musk, bu yeni uzay aracı ile Dünya üzerinde herhangi iki nokta arasındaki uçuşun 1 saatin altında bir zamanda mümkün olacağını söyledi.

Musk, örneğin, Londra ile New York arasının 29 dakika olacağını, bu roket seyahatinin de herkesin karşılayabileceği bir maliyetle gerçekleşeceğini de belirtti.


Yenilenebilir roket sistemleri ile çalışan uzay araçları yapan SpaceX imzalı bu uzay aracı ile Mars’ta koloni kurulabileceğini vurgulayan Musk’a göre Ay’a üs de inşa edilebilir.

elon musk roket ile yörüngede yolculuk

“Big F* Rocket” kod adlı bu uzay aracının ilk uçuşunun 2022 yılında yapılması planlanıyor.

Avustralya’da uzayda yolculuk üzerine düzenlenen bir kongrede konuşan Musk, şirketin bu projenin maddi yükünü karşılayacak bir planı olduğunu da açıkladı.

SpaceX hali hazırda yeninden kullanılabilen Falcon9 roketi ile 16 başarılı iniş kalkış gerçekleştirdi. Dragon isimli roketle de yörüngedeki Uluslararası Uzay Üssü’ne kargo götürüp, Dünya’ya geri kargo getirebiliyor. Kasım ayı içinde de Heavy (Ağır) adı verilen bir roketin de ilk denemesi yapılacak.


Musk, “Büyük S* Roket”in maliyetini bu üç roketin tüm kaynağını bu sisteme aktarmakla sağlanacağını açıkladı.

elon musk roket ile yörüngede yolculuk

İlk uçuşun 2022’de yapılması planlanıyor

Kongrede konuşan Musk, “Bu kadar gelişmiş roketler yapıp her uçuş sonrası bunların yok olmasına izin vermek delice” diye konuştu.

Elon Musk, dünya üzerinde herhangi bir noktaya bir saatin altında ulaşabilecek bu roketin gelecek sene inşa edilmeye başlanacağını, 5 yıl içinde de ilk uçuşun gerçekleşebileceğini söyledi.

elon musk roket ile yörüngede yolculuk

Musk, kongrede Mars yolculuğuna ilişkin de açıklamalar yaptı.

SpaceX’in sahibi, 2024 yılına kadar Mars’a ikisi insanlı 4 uzay mekiği göndermek istediklerini de söyledi. Bu zamana kadar Mars’a bir “sentetik yakıt fabrikası” kurarak; Dünya’ya geri dönüşü mümkün kılacak yakıtı kızıl gezegende elde etmeyi planladıklarını da açıkladı.

Mars seyahati için düşünülen roketin 100 kişi taşıma kapasitesinde olacağını açıklayan Musk; bu yolla 40 ila 100 yıl içinde kızıl gezegende 1 milyon insanın yaşam konumuna geçebileceğini belirtti.


Bu aracın dünya üzerinde seyahat içinde kullanılabileceğini ifade eden Musk; “Bu uçuşun koltuk başı ücreti standart bir ekonomi uçuşu fiyatlandırması civarında olacaktır” dedi.

Mars şehir kolonisi: İlk hedef 1 milyon kişi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.