Hodan yağı faydaları neler? Hodan yağı neye iyi gelir?

Belki de pek çoğumuzun duymadığı mucizevi bir yağ Hodan Yağı. Bu yağı değerli kılan asıl şey ise gamma linolenik asit denilen yağ asidi açısından zengin içeriğiyle cilde ve pek çok rahatsızlığa iyi gelmesi. Peki Hodan yağı nedir, nerelerde yetişiyor ve faydaları neler?

Hodan yağı faydaları neler? Hodan yağı neye iyi gelir?

Hodan yağı nedir?

Hodan yağı, hodan bitkisinin yaprakları ile çiçek kısımlarından üretilen bir yağ çeşidi. Hodan (borago officinalis) genelde yıldız çiçeği denilen yabani bir çiçek.

Görece büyük bir bitki… (46 cm uzunluğunda) Yıldız şeklinde parlak mavi çiçekleri var ve neredeyse dünyanın her yanında vahşi doğada bulunabilirler. 1500 yıldan fazladır bilinen ve kullanılan ünlü bir bitki.


Roma tarihçisi Pliny hodanın faydaları hakkında yazmış ve hodan yapraklarının, Homer’in yazılarında olduğu gibi gizemli Nephenthe iksiri misali şaraba katıldığında mutlak bir şekilde unutkanlık yapan bir sarhoşluğa sebep olabileceğinden şüphelenilmiş.

Orta Çağ’da, hodan, tıbbi tedaviler için kullanılan çaylara konulmuş

Bu yağın çok kıymetli oluşu, bir yağ asidi olan ve gamma – linolenik asit (GLA) denilen yağ asidinin bilinen en zengin kaynağı olması. (%24)


Hodan yağı nedir, mucizevi faydaları nelerdir?

Türkiye’de Kuzey ve Batı Anadolu ile Marmara Bölgesi’nde yetiştiriliyor.

Bu yağı değerli kılan asıl şey, gamma linolenik asit denilen yağ asidi açısından zengin bir içeriğe sahip olmasındandır. Bugün hodan bitkisi yaprakları ve gövdesi için değil, çekirdeklerindeki çok değerli yağı için ekilip yetiştiriliyor.

Hodan yağı nedir, mucizevi faydaları nelerdir?

Hodan yağının faydaları neler?

  • Hodan yağının birçok mucizevi etkisi görülmüş.
  • Cildin nemlendirilmesini sağlar ve cilde elastikiyet kazandırır. Bunun için kuru cilde sahip olan kişilerin bu yağı kullanması önerilir. Kuru ve hasarlı cildinizi yumuşatmakla kalmaz aynı zamanda egzama ve atopik dermatit gibi kronik cilt rahatsızlıklarına sahip hastaları rahatlatır.
  • Deri hastalıklarına sahip kişilerde bu yağın iyileştirici özelliğinin olduğu da biliniyor.
  • İltihap ve enfeksiyonların iyileşmesinde de etkili.

Hodan yağı nedir, mucizevi faydaları nelerdir?

  • Hormonları düzenliyor. İdrar söktürücü özelliği de var.
  • Sakinleştirici bir özelliği de bulunan hodan yağından bu etkisi dolayısıyla sinirsel hastalıkların iyileştirilmesinde de yararlanılıyor.
  • Emziren annelerde sütün artmasında da yardımcı olur.
  • Hodan yağı bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki eder.
  • Soğuk algınlıklarına karşı da etkileri olan hodan yağının ateş düşürücü etkisi de var. Bunların yanında balgam söktürücü olarak da kullanılabilir.
  • Hodan yağının iştah açıcı özelliği de bulunuyor. İştahsızlık sorunu yaşayan kişilerin hodan yağı kullanması iştah sorununa çare olacaktır.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasında da fayda sağlar. Kanı temizleme özelliği de var. Hodan yağının diğer bir güzel etkisi ise hücreleri yenileyici özelliğinin olması.
  • Mide hastalıklarının iyileştirilmesinde bilhassa da mide ülseri rahatsızlıklarında olumlu etki gösterir.
  • Bağırsak kurtlarının düşürülmesini sağlar.
  • Hodan yağı, romatizma ağrılarını da dindirir, en azından hafifletir. Basur, prostat gibi hastalıklarının tedavisinde de hodan yağından faydalanılır.
  • Alzheimer gibi vücudu savunmasız bırakan bir hastalığın tedavisinde son derece önemli olan sinir uyarılarının iletimini artırmada etkili olabilir.

Hodan yağı nedir, mucizevi faydaları nelerdir?

Hodan yağının yan etkileri neler?

Nadiren de olsa hazımsızlık, mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik, ishal ve döküntü gibi yan etkiler görülmüş.


Hodan yağı bazı hastalarda kriz eşiğini düşürebildiğinden dolayı kriz olasılığını arttırabilir. Ayrıca pıhtılaşma karşıtı ya da kan incelitici olarak etki edebilir ve Valfarin gibi ilaçlarla etkileşime geçebilir. Şayet kriz ilacı ya da kan inceltici gibi ilaçlar kullanıyorsanız Hodan yağı kullanmayınız.

Kantaron yağı nedir? Faydaları neler? Neye iyi gelir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.