Irak Başbakanı İbadi Kerkük için ortak yönetim çağrısında bulundu

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük ve tartışmalı diğer bölgeler için ‘ortak yönetim’ kurulması çağrısı yaptı. El İbadi, böyle bir düzenlemede soz sözün Bağdat’ta olması çağrısında bulunarak anayasa maddelerine uyulmasını istedi.

Irak Başbakanı İbadi Kerkük için 'ortak yönetim' çağrısında bulundu

Irak Başbakanı İbadi’den Kerkük için ‘ortak yönetim’ çağrısı

Reuters’ın Irak Devlet Televizyonu’ndan aktardığı habere göre Bağdat’ta düzenlediği bir basın toplantısıyla çağrıyı duyuran El İbadi, bu teklifiyle pek çok etnik grubu barındıran, petrol zengini Kerkük ile ilgili tartışmaya son vermeyi amaçlıyor.

Kerkük’teki “bayrak krizi”

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Kerkük’teki “bayrak krizi”ne ilişkin yaptığı açıklamada, kentin birliğinin muhafaza edilmesi çağrısında bulunarak anayasa maddelerine uyulmasını istedi.


İbadi, Irak’a komşu ülkelerin Kerkük’teki bayrak krizinden dolayı endişe duyduğunu vurgulayarak, “Bu karardan, kendi bileşeniniz (Kürtler) ve diğer bileşenlerin çıkarı için vazgeçin.” ifadesini kullandı.

İbadi, Bağdat’ta Başbakanlık binasında basın toplantısı düzenledi

Kerkük’te IKBY bayrağının 10 yıldır asılı durduğunu söyleyen İbadi, Vali Necmeddin Kerim ve İl Meclisine, “DEAŞ’la mücadele döneminde kentteki bileşenlerin birbirine kenetlenmesi gerekirken bunu neden yapıyorsunuz?” diye seslendi. 

Kerkük Valisine kentteki tüm bileşenlere dayanışma, anlaşma ve barışçıl yaşama hakkı tanıma çağrısı da yapan İbadi, “Bu karardan, kendi bileşeniniz (Kürtler) ve diğer bileşenlerin çıkarı için vazgeçin.” ifadesini kullandı.

İbadi, Irak’a komşu ülkelerin Kerkük’teki bayrak krizinden dolayı endişe duyduğunu vurgulayarak, “Irak’ın işlerine dışarıdan müdahale edilmesine izin vermenin bir yararı yok. İç anlaşmazlıkların çözümü için tüm tarafların iş birliği yapması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Musul’un batısındaki askeri operasyonlara da değinerek, “DEAŞ’ın Musul’da sivillere karşı suç işlediğine dair belgeye sahibiz.” diyen İbadi, ülke güçlerinin sivillerin güvenliğini sağlama konusunda çaba harcadığını dile getirdi.

İbadi, “DEAŞ karşısında direnç, Irak halkının birlik ve beraberliğinden kaynaklanıyor.” diye konuştu.

Bağdat’a bağlı güçlerin Irak Şam İslam Devleti’nin ülkenin kuzeyindeki ilerlemesini durdurmada başarısız olması sonucu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) 2014 yılında Kerkük’te kontrolü sağlamıştı.


IKBY’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenlemesinin ardından Bağdat Yönetimi, Türkiye ve İran bölgeye yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Bu gelişmenin ardından Bağdat yönetimi Erbil ve Süleymaniye’ye çift yönlü uçuşların iptal edilmesi çağrısı yapmış, pek çok havayolu şirketi uçuşlarını iptal etmişti.

Bağdat Yönetimi, IKBY bankalarına da yaptırımlar getirmiş, bölgeye yabancı para birimi transferlerini askıya almıştı.

Resmi sonuçlara göre, referandumda sandığa gidenlerin yüzde 92,7’si ‘Evet’ oyu kullanmıştı.

IKBY: Başkanlık ve parlamento seçimleri 1 Kasım’da olacak

IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, parlamento ve başkanlık seçimlerinin 1 Kasım’da yapılması için tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.

IKBY’nin 2005 yılındaki kuruluşundan beri başkanlığını Mesud Barzani yürütüyor.

2013 yılında 8 yıllık görev süresinin tamamlanmasından sonra, IKBY parlamentosu Barzani’nin görev süresini 2 yıl daha uzatmıştı.

Barzani’nin bu seçimlerde aday olup olamayacağı ya da olmak isteyip istemediği henüz bilinmiyor.


IKBY yasalarına göre bir başkan en fazla iki kez bu görevi yürütebiliyor.

Nobel Fizik Ödülü’nü üç ABD’li bilim insanı paylaştı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.