Şırnak’ta bacağını kaybeden Osman Çakmak’ın hikayesi

Şırnak’ta komando olarak görev yapan ve mayına bastığı için sol bacağını kaybeden Osman Çakmak, Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası finalinde attığı golle Türkiye’ye kupayı getirdi.

Ampute Milli Futbol Takımı’nın Gazi kaptanı Osman Çakmak, finalde oynanan ve 2-1 kazanılan maçta tecrübesini konuşturdu ve İngiltere’yi yıkan golüyle Türkiye’yi sevince boğdu. Çakmak’ın Ampute Milli Takımı kaptanlığına kadar yükselmesinin ilginç bir hikayesi var…

Osman Çakmak’ın hikayesi herkesi derinden etkiledi

Türkiye İngiltere maçında yüreklerini ortaya koyarak Avrupa Şampiyonu olan Ampute Milli Takımı’nda bazı isimler ön plana çıktı. Gecenin en çok konuşulan isimlerinden biri Osman Çakmak oldu. Şırnak’ta komandoluk yaparken mayına basması sonucu sol bacağını kaybeden Osman Çakmak’ın hayat hikayesi ise herkesi derinden etkiledi.


Ampute Milli Futbol Takımı kaptanı Osman Çakmak'ın hikayesi

Yılmaz Özdil, Osman Çakmak’ın hayat hikayesini şöyle anlatmıştı:

Tedavisi 10 yıl sürdü

Osman Çakmak. Komandoydu. Kara kış, saat sabahın beşi. Şırnak’ın ürkütücü görünümlü Besta Vadisi’ni yoğun sis kaplamıştı, göz gözü görmüyordu. Bardaktan boşalırcasına sağanak başladı, termal kameralar çalışmıyordu. Osman mayına bastı, sol bacağı diz altından koptu. Öğle saatlerinde helikopter gelene kadar o halde direndi. Diyarbakır’a oradan da GATA’ya götürdüler. Ameliyat üstüne ameliyat. 10 sene kardeşim… 10 sene sürdü tedavisi.

Ampute Milli Futbol Takımı kaptanı Osman Çakmak'ın hikayesi

Yaşar Büyükanıt: Vatan görevi ille vuruşarak olmaz oğlum

Bir gün dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt geldi rehabilitasyon merkezine. Gazilerle sohbet ediyordu. Osman koltuk değnekleriyle öne çıktı,”Komutanım ben iyileştim, lütfen yardımcı olun. Bölgeye gitmek istiyorum” dedi. Komutanın gözleri buğulandı, elini omzuna koydu ve “Vatan görevi illa vuruşarak olmaz oğlum. Vatan için mücadeleye devam etmek istiyorsan, futbol oyna, ay yıldızlı formayı o şekilde taşı.”


Ampute Milli Futbol Takımı kaptanı Osman Çakmak'ın hikayesi

Osman Çakmak’ın sözleri:

Engelli camiasının yanında olan Engelsiz spora çok teşekkür ediyorum. Genel müdürüme bir söz vermiştim. Siz bizim maçları canlı verin biz de size kupayı getireceğiz demiştim. Bir şeyi çok istersen Allah da sana onu verir ya. Ben de bu kupayı çok kişiye söz verdimç İş yerimde genel müdürüme, yönetim kurulu başkanlarıma, komutanlarıma…

Turnuvada hiç golüm yoktu. Cenab-ı Allah nasip etti, kariyerinin sonunda ay-yıldızlı formayla, kaptanlık pazubandıyla şampiyonluk golünü de sen getir. Bu golü kimin attığı önemli değil. Benim aslanlar gibi 13 tane kardeşim. Beraber mücadele ettik. Tekmeye kafaya attık.

Bizi diğer takımla kıyaslamayın. Ben Emre Belözoğlu aşığıyım. O 5 numarayı giyiyor diye, ben de giyiyorum. Sabah çıkarken hocam ‘İngilizler hiç yenilmemiş’ dedi. ‘Tamam da hocam, daha Türklerle oynamadılar ki”

Ampute Milli Futbol Takımı kaptanı Osman Çakmak'ın hikayesi

“Türkiye’de kimse engelli olsun istemiyorum”

Teknik heyetimizle beraber, Türkiye bedensel engelliler federasyonu olarak çok yorulduk. Sayın Cumhurbaşkanımıza da her platformda söylüyorum. Dünyada Ampute futbolu Türkiye’den sorulacak.


Şu anlama gelmesin: Ben Türkiye’de kimse engelli olsun istemiyorum. Kimsenin gazi olmasını istemiyorum ama Avrupa’ya dünyaya biz tanıtacağız. Bizim kaleci Fatih Karakuş sabah kalkıp Fatih Allah’tan neyi çok istiyorsun diye sordum, “Recep Tayyip Erdoğan’la el sıkışmak” dedi. Fatih, senin bahsettiğin kişi bizim cumhurbaşkanımız ben ona canımı feda ederim. Ama sizi onun yanına göndereceğim söz.”

Avrupa Şampiyonu Ampute Milli Futbol Takımı ve birkaç söz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.