CHP’li Mehmet Tüm: Türkiye bir saltanat tarafından yönetiliyor!

CHP’li Mehmet Tüm, Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki olağanüstü artışa dikkat çekerek Türkiye’deki yoksullaşmaya dair önemli rakamları ortaya koydu.

CHP Mehmet Tüm: Türkiye bir saltanat tarafından yönetiliyor!

Türkiye bir saltanat tarafından yönetiliyor!

1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırıldığını ancak saltanat anlayışının hâlâ devam ettiğini belirten CHP Balıkesir Milletvekili ve PM üyesi Mehmet Tüm, şöyle konuştu:

“Ülkemiz millet aç yatarken kendisi bol keseden harcayan, itibarını Saray üzerine, lüks ve şatafat üzerine ve para üzerine kuran bir saltanat tarafından yönetiliyor. Cumhuriyetimizi kuranlar bir tren biletinin parasını bile düşünürken, bugün saltanat sevdalıları, Saray’ın devasa araç filosuna 38 yeni araç alınacak diye milyonlarca dolar para harcıyorlar. Başbakan Binali Yıldırım bir taraftan ‘bu yıl tasarruf yılı olacak, yeni araç alımını durduracağız” derken, diğer taraftan Saray “itibardan tasarruf olmaz” diyerek 38 yeni lüks araç sipariş veriyor.


CHP Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Mehmet Tüm
CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Mehmet Tüm

Lüks araçlarla, 300 odalı yazlıkla itibar yaptıklarını sanıyorlar!

Saray yönetimi yalanın saltanatını da kurmuş durumda. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ‘Coşmuş olan bir ekonomimiz var’ diyor. Doğru söylüyor: Döviz coşmuş durumda, işsizlik coşmuş durumda, diğer taraftan Bakanlıkların yolluk harcamaları da coşmuş durumda, Cumhurbaşkanının maaşı coşmuş durumda ama bunların hiçbiri halka anlatılmıyor. Yalanın saltanatında sadece lüks araçlar değil, yolluklar da rekor kırıyor.

Sayıştay’ın hazırladığı son rapora göre bakanlıkların yolluk harcamaları 1 milyar 200 milyon lirayı aşıyor.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga’nın dünkü açıklamasına göre ‘Külliyenin devlete maliyeti 1 milyar 370 milyon lirayı’ geçiyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi (Beştepe, Ankara)
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi (Beştepe, Ankara)

Erdoğan ‘örtülü ödenek hariç’ 4 yılda toplam 2 milyar 751 milyon 209 bin lira harcamış durumda.

2018 yılı bütçesinde Saray’a 845 milyon 365 bin lira bütçe ayrılması kararlaştırıldı.

İşte Saray’ın itibarı budur, tasarrufu budur. Bunlar, Saray’la, lüks araçla, 300 odalı yazlıkla, kısaca yalan saltanatı üzerine kurulu bir anlayışla itibar yaptıklarını sanıyorlar.


Halkın cebindeki parayı israf ederek, 1000 değil, bir milyon odalı Saray da yaptırsanız, itibarınızı kurtaramazsınız.

48 milyondan fazla insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor!

Türk-İş tarafından her ay yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yayınlandı. Ekim ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 544, yoksulluk sınırı 5 bin 30 liraya yükseldi.

Tüketici Hakları Derneği ve Türk-İş’in rakamları ile TÜİK’in hanehalkı kullanılabilir gelir rakamlarına göre nüfusun yüzde 20’den fazlası yani 16 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında yaşarken, nüfusun yüzde 60’tan fazlası, yani 48 milyondan fazla kişi de yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

İnsanlar evlerinde karanlıklarda oturuyor, elektrikten tasarruf etsin diye; insanlar kış geldi, evinde soğukta oturuyor, doğalgazdan tasarruf yapsın diye; insanlar aracını arabasını kullanmıyor, benzin 5 buçuk lira oldu diye; insanlar gece gündüz çalışıyor, maaşlarının yarısı vergiye gitsin diye; insanlar tatile gitmiyor, Erdoğan sit alanına 300 odalı yazlık yapsın diye; insanlar açlık sınırında yoksulluk sınırında yaşıyor, sırf Saray’a her yıl ödenek yetişmiyor diye… İşte bu düzenin adı, saltanat düzenidir.

Yoksulluğu sadaka kültürüyle kapatmaya çalışıyorlar!

AKP’nin 15 yıllık iktidarında, zengin daha da zenginleşti, yoksullar ise daha yoksullaştı. Yoksullaşmaya bir türlü çözüm üretemedikleri için yoksulluğu sosyal yardımlar adı altında sadaka kültürüyle kapatmaya çalışıyorlar. Sosyal yardımların bütçe içindeki payı AKP’nin iktidara geldiği yıldan bu yana tam yüzde 430 arttı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl 10 milyon 610 bin 928 kişi sosyal yardım aldı. Türkiye’de her 8 kişiden biri yardıma muhtaç duruma getirildi. 2018 yılında toplam 50 milyar 800 milyon maddi yardım yapılacağı belirtiliyor.


2018’de eğitim ve sağlığa ayrılacak maddi kaynak ise 22 milyar 800 milyon olacak. Sosyal yardımlar, eğitimi ve sağlığı bile sollamış durumdadır. AKP’nin yarattığı yolsuzluk ve rant ekonomisi, yoksullaşmayı her geçen gün artırıyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor.”

Cumhurbaşkanlığı harcama açıklaması: İtibarda tasarruf olmaz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.