2017 yılında yaşanan ilginç yenilikler ve keşifler

2017’ye veda ederken, geçtiğimiz yıl yaşanan olayları/keşfedilen şeyleri hatırlamadan olmazdı. İşte 2017 yılında yaşanan yenilikler ve keşifler…

2017 yılında yaşanan ilginç yenilikler ve keşifler

Robotlar konusunda önemli gelişmeler yaşandı, üç boyutlu yazıcılarla mucizeler yaratıldı, yeni yerler ve türler keşfedildi. Şimdi hep beraber geçtiğimiz yıl yaşananlardan bazılarına göz atalım.

Dünyanın sekizinci kıtası: Zelandiya

32 bilim insanından oluşan bir takım tarafından Güney Pasifik’te yeni bir kıta bulundu. Yeni Zellanda ve Yeni Kaledonya arasında bulunan Zelandiya isimli bu adada geçmiş zamanlarda yaşamış değişik türlerde bitki ve hayvan fosillerine rastlandı.


Şimdilik dünyanın en küçük kıtası olarak görülen Zelandiya’nın sadece %7’lik bir kısmı suyun üzerinde bulunmakta ve 2017’nin önemli olaylarından biri olarak sayılmaktadır ve bölgeden örnekler alınıp incelenmeye başlanmıştır.

Dünyanın sekizinci kıtası: Zelandiya
Yeni kıta Zelandiya aslında Yeni Zelanda Adası’nın ta kendisi

Robotlarda Gelişmeler Oldu

Pek çok insanın yapmakta zorlandı ters salto hareketi, Boston Dynamics isimli robot şirketi tarafından oluşturulan Atlas isimli robot tarafından yapılmaya başlandı. 1.5 metre boyunda 75 kilo ağırlığındaki Atlas, dünyanın en dinamik insan benzeri robotu olarak anılmaya başlandı.

İnsansı robot Sophia dünyayı şok etti!

Ayrıca Suudi Arabistan, Sophia isimli robotu vatandaşı yaptı ve ilk kez bir robot bir yerin vatandaşı sayılmaya başlandı.

Kurulan diyalogları internet bağlantısı sayesinde edindiği bilgilerle zenginleştirmeye çalışan robot, teknolojinin yapabildiklerine dair biraz ürkütücü fakat fazlasıyla heyecan verici şeyler düşündürüyor.

duygusal robot sophia suudi arabistan

Hanson Robotics isimli şirket tarafından Audrey Hepburn’den ilham alınarak oluşturulan Sophia, aile olmanın çok önemli olduğunu ve ailesi olanların çok şanslı olduğunu bir konuşmasında vurguladı.


60 farklı ifadeyi yapabilen ve yaşanan anları hafızasına kaydeden Sophia’nın bu hatıraları değerlendirme gücü elbette yok ama bir de o olsa ve kararlarını alabilse, insandan ayırt etmemiz zorlaşacaktır.

Söz konusu yapay zekalara vicdan gibi çalışan bir değerlendirme mekanizmasından önce bağımsız karar alma yeteneği verirsek, insanlık olarak işimiz oldukça yaş duruyor. Bakalım şu ana kadar hala türünün tek örneği olan Sophia’dan daha yetenekli robotları ne zaman göreceğiz? Böyle örneklerle insanın aklına ister istemez Ghost in the Shell ve Ex-Machina filmleri geliyor

Yeni Karides Türü Keşfedildi

Panama’nın Pasifik kıyılarında, büyük pembe pençeleri sayesinde inanılmaz yüksek ses (210 desibel) çıkarıp küçük balıklar üzerinde şok etkisi yaratabilen; hatta bazen onları öldürebilen bir tabanca karidesi türü keşfedildi.

Synalpheus_pinkfloydi_(full_res)_by_Arthur_Anker

Bu yeni türe, büyük pembe pençeleri ve bulan takım üyelerinin Pink Floyd sevgisi nedeniyle Synalpheus Pinkfloydi ismi verildi. Bu bir ilk değildi, öncelerinde bulunan bambaşka bir karides türüne de Mick Jagger’dan esinlenilerek Elephantis Jaggerai ismi verilmişti.

Floresanlı Kurbağa Bulundu

Daha öncelerinde balık, kaplumbağa ve kuşlarda örneklerine rastlanan gece karanlıkta parlama özelliği; bu yıl ilk kez bir kurbağa türünde de gözlendi.

florasanlı kurbağa


Amfibiklerde ilk kez gözlenen bu özellik bilim insanlarını oldukça şaşırttı. UV ışıkları altında oldukça parlak yeşil rengi alan bu kurbağa türü, Arjantin’de bulundu.

Astroloji: 2018 yılında burçlar için öneriler

Astroloji: 2018 yılı için burç yorumları


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.