Sivasspor Robinho’yu transfer etti, yaşasın!

Sivasspor Robinho’yu transfer etmiş… Yaşasın! Bir Anadolu takımının diğerlerinden eksik kalmayıp popüler bir ismi transfer ederek futbolumuzun ne kadar büyüdüğünü kanıtlaması gerekirdi. Sağolsun kanıtladılar.. Aslında daha önce de kanıtlamışlardı.

robinho sivasspor transferi

Yeterince yabancısı olsa da “medyatik getirisi” yüksek bir transfer her halükarda şahane olurdu! İşte oldu… Artık “Sivas ve Sivasspor huzura erecektir hayırlısıyla”…

Futbolumuzun ne kadar “gelişmediği” ama ne kadar büyüdüğü bir kez daha bir Anadolu kulübü tarafından tescil edildi.


Kamu destekli Başakşehirler, Osmanlısporlar ve diğerleri ile yetinecek değildik ya… Sivasın neyi eksik?

Yaşasın futboldaki büyük para/küçük esnaf fantezileri.
Yaşasın futbol ve kulüpler üzerinden birilerinin “yağma hasan böreği”…

robinho sivasspor transferi

Gazetelerde yer alan haberlere göre 1.5 yıllık sözleşme imzalayan Brezilyalı yıldıza bonuslar hariç toplam 2 milyon euro ödenecekmiş. Basına yönelik açıklamalarda bulunan Robinho, “Sivasspor’un büyük bir projesi olduğunu ve bu projeye katılmak istediğinden dolayı Sivas’a geldiğini” dile getirmiş. Bu projenin ne olduğunu elbette merak etmiyoruz. Çünkü futbol finans piyasasında transfere dayalı şampiyonluk projesi denilen şey Chelsea ve türevi kulüplerin arkasında yer alan büyük finansörlerin başka yerlerden kazandıkları paraları spora yatırım ve başka mali gerekçe amaçlı  aktarmayı gerektiren bir kulüp olmayı gerektirir. Sivasspor hangi mali yapısı ve işleyişi ile böylesi bir projeyi hayata geçirecektir işte burası merak konusudur.

robinho sivasspor transferi

Bu arada Robinho yaptığı açıklamada Sivasspor’da görev yapmış Roberto Carlos ve Cicinho ile sürekli iletişim içerisinde olduğunu belirterek Sivassporun “iyi bir kulüp olduğunu, iyi bir atmosferin, taraftarın iyi olduğunu söylediler. Cicinho ile birlikte oynamıştım, iyi bir arkadaşım, onun tavsiyeleri üzerine Sivasspor’a gelmeyi tercih ettim.” diyerek aslında Türkiye’deki futbol işleyişinin bir yönünü de somutlamış oldu.


Peki, Robinho ve diğer yabancılar kurtaracak mı Sivas’ı? Daha önce Cicinho ve Carlos kurtarmış mıydı?

Bizim ve bizim gibi birçok kişinin birer spor sever ve futbol sever olarak Türkiye futbolu ile ilgili merak ettiklerimizi Sivasspor özelinde sorarak konuyu kapatalım;

Sivas ve çevresinde futbol oynayacak çocuk ve genç yok mudur? Sivasspor neden ve niçin oyuncu yetiştirmiyor veya yetiştiremiyor? Sivasspor’un futbol altyapısı yok mudur? Altyapılara ne kadar para harcanıyor Sivasspor’da? Sivasspor altyapı birimlerinde görev yapan antrenörler ne kadar maaş alıyorlar? Ya da alabiliyorlar mı?

robinho sivasspor transferi

Robinho ve diğerlerine ödenen para ile geleceğe yönelik ne kadar yatırım yapabileceğinin hesabını yapmış mıdır Sivasspor? Ve Sivasspor geliri ile gideri arasındaki farkı ve dahi bu farkın nasıl kapatılabileceğini açıklayabilir mi?

Son söz

Aşağıdaki görselde yer alan çocuklar ve gençler ne olacak peki?

Onlar insan değil mi? Onlara para harcamak gerekmiyor mu? Onlara oyun alanları, sahalar açmak gerekmiyor mu? Onlara fırsat ve imkan yaratmak sorumluluğumuz yok mu?

türkiye futbol anadolu çocukları


Sizin ve diğerlerinin kendi özkaynaklarını inkar eden, gözetmeyen, değerlendirmeyen spor ve futbol anlayışınız batsın. Batsın ve battığı yerden bir daha çıkamasın. Bu yabancı karşıtlığı veya düşmanlığı değildir. Sporda ve futbolda yabancı karşıtlığı ve düşmanlığının çözüm olmaması başka bir şey, kendini yabancılara teslim etmek ve futbol finans kapitalinin elinde oyuncak olmak ve kişisel sefa sürmek başka bir şeydir.

Futbolda altyapı üstyapı işleyiş modeli: Almanya örneği