Elon Musk’a “adamsan SpaceX’in Facebook hesabını sil” diyen Türk

SpaceX ve Tesla gibi dev teknoloji şirketlerinin sahibi Elon Musk Türkiye’den bir takipçisinin “Adamsan SpaceX’in Facebook hesabını silersin” mesajı üzerine şirketin Facebook hesabını kapattı.

Elon Musk adamsan spacex Facebook hesabını sil diyen Türk

Cambridge Analytica şirketinin 50 milyon kişiye ait bilgileri Facebook üzerinden ele geçirmekle suçlanmasının ardından #deletefacebook (Facebook’u sil) kampanyası ağırlık kazanmıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Elon Musk Twitter’daki Türk takipçilerinin “Adamsan silersin” talebi üzerine, şirketlerinin Facebook sayfalarını dakikalar içinde sildi.


Elon Musk SpaceX şirketinin Facebook’ta bir sayfası bulunduğunu bile bilmediğini ve yakında sileceğini söyledi. Elon Musk “Yakında gidecek” dedi.

Elon Musk'a "adamsan Facebook hesabını sil" diyen Türk

Bir başka takipçisi Elon Musk‘ın diğer bir şirketi Tesla’nın da Facebook sayfası olduğunu söyleyince “Kötü gözüküyor” yanıtını verdi. Her iki sayfa da bu paylaşımının ardından Facebook’tan kaldırıldı. Sayfaların silinmeden önce 2,5 milyondan fazla takipçisi vardı.

Facebook, 2016’da 200 milyon dolardan fazla değere sahip yeni bir iletişim uydusunu SpaceX ile fırlatmak istemişti. Ancak roket kalkışta patlamış ve uydu da yok olmuştu. Elon Musk ayrıca Facebook’un sahip olduğu Instagram’ı şimdilik kullanmaya devam edeceğini vurguladı.

Facebook’u sil (Delete Facebook) trendi nedir?

Facebook hakkında çıkan ve kişisel verileri tehlikeye atan haberlerin ardından birçok kullanıcı Facebook’a olan tepkisinden dolayı #FacebookuSil ve #DeleteFacebook etkiketleriyle Twitter başta olmak üzere diğer sosyal medya mecraları üzerinden paylaşımlar yapmaya başladı.

delete facebook sil

Geçtiğimiz günlerde uluslararası basında büyük yankı uyandıran haberler Facebook’un başını ağrıtmaya devam ediyor. Facebook’ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanan Cambridge Analytica’ya gösterilen tepkinin bir yansıması olarak Twitter’da #FacebookuSil ve #FacebookuBoykotEt etiketleriyle paylaşım hızla büyüyor.

Sonu MySpace gibi mi olacak?

Geçmişte önemli bir sosyal medya platforumu olarak dikkat çeken MySpace bir anda popülerliğini yitirmiş ve kullanılmaz noktaya kadar gelmişti. Facebook’un sonu da MySpace gibi mi olacak soruları sorulmaya başlandı. Paylaşımlarda “MySpace’ten sonra da hayat devam etti. Facebook olmadan da yaşayabiliriz.” ifadeleri dikkat çekti.

“Facebook olmasaydı kazanamazdık” itirafı

BBC’nin 2017’de yayınladığı Silikon Vadisinin Sırları belgeselinden bir röportajdan kısımların sosyal medyada dolaşıma girmesi, bu çağrıları tetikleyen şeydi.

Theresa Wong hillary clinton donald trump facebook delete

Bir Twitter kullanıcısı, Trump’ın dijital kampanyasının eski sorumlusu Theresa Wong’un röportaj sırasında zaferlerini Facebook’a borçlu olduğunu ima ettiği 4 ifadeyi paylaştı.

Theresa Wong‘un “Facebook olmasaydı, kazanamazdık” ve “Facebook bizim aktif ortağımızdı” gibi ifadelerine yer veren Tweet, hızla yayıldı.

Ünlü müzik grubu Blink-182’den Mark Hoppus’un Twitter’daki “Facebook’u Sil” paylaşımı da, 24 saatte 6 bin beğeni aldı.

İnsanların Facebook hesaplarını silme arzusunu bir başka sosyal medya platformu olan Twitter’dan dile getirmesi, bazıları tarafından gülünç bir ironi olarak nitelendi.


Reddit’teki bir yorumda şu ifadeler yer aldı:

“Facebook’u silelim diye çıkan bu toplu feryat, şimdi Twitter’da – kullanıcıların verilerini toplayan bir başka sosyal medya sitesinde- en çok kullanılan etiketlerden oldu.”

Twitter’da bir başka kullanıcı, Facebook’un yakın zamanda satın aldığı Instagram’ı da silmek gerektiğini öne sürdü.

“Silsek bile verilerimiz gitti”

Facebook’u silmenin uzun vadede çözüm olmayacağını çünkü internette verilerin kullanımını denetleyen önlemlerin zayıf olduğunu söyleyenler de oldu.

Ne Twitter ne de Instagram, Facebook’un karşılaştığı gibi bir veri skandalı yaşadı.

Ancak Privacy International adlı grup , gizlilik endişelerinin Facebook’un çok ötesine taşması gerektiğini çünkü bize ait verilerin “sürekli olarak istismar edildiğini” söylüyor.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg: Hata yaptık

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, 50 milyon kullanıcı profiline ait verilerin Cambridge Analytica veri şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıkması üzerine olayla ilgili Çarşamba günü yaptığı ilk açıklamada “Hata yaptık” dedi.

Facebook internet erişimi için insansız hava araçları geliştiriyor
Mark Zuckerberg

Zuckerberg, Facebook’tan yaptığı yazılı açıklamada yaptıkları hataların, kullanıcıların verilerinin analiz şirketinin eline geçmesine neden olduğunu belirtip “Verilerinizi koruma sorumluluğumuz var, eğer bunu yapamıyorsak sizi de hak etmiyoruz demektir” mesajı paylaştı.

Açıklamada, “Tam olarak ne olduğunu anlamak ve tekrar yaşanmasına engel olmak için neler yapılması gerektiğini inceliyordum. İyi haber, buna engel olmak için gerekli adımlar yıllar önce zaten atılmıştı. Ama yine de hata yaptık” dendi.

Zuckerberg, verileri elde etmek için Facebook’ta kişisel bir test uygulaması açan ve bu verileri daha sonra Cambridge Analytica’ya veren akademisyen Aleksandr Kogan’ın yaptıklarından Guardian gazetesi aracılığıyla haberdar olduğunu, kullanıcıların izni olmadan veri paylaşımının şirket politikalarının ihlali sayıldığını söyledi.

Facebook’un kurucuzu Zuckerberg, Kogan’ın erişiminin kesildiği ve Cambridge Analytica ile Kogan’dan bu verileri silmelerini istediklerini, verilerin silinmediğini ise geçen hafta Guardian, New York Times ve Channel 4’un haberlerinden öğrendiklerini ifade etti.

“Aleksandr Kogan, Cambridge Analytica ve Facebook arasındaki güvenin suiistimal edildiğini” söyleyen Zuckerberg bunun aynı zamanda “Facebook ve verilerini Facebook’la paylaşan kullanıcılar arasındaki güvenin de suiistimal edilmesi” anlamına geldiğini yazdı.

Açıklamada Facebook’un atacağı adımlar şöyle sıralandı:

  • Sosyal platformun 2014’te ‘veri erişimine erişim kısıtlaması’ getirilmeden önce geniş kapsamlı bilgilere erişimi olan tüm uygulamaların incelenmesi
  • Şüpheli faaliyetlerde bulunduğu düşünülen uygulamaların denetlenmesi
  • Denetlenmeyi kabul etmeyen uygulama geliştiricilerinin yasaklanması
  • Kişisel bilgileri usulsüz kullanan uygulama geliştiricilerinin yasaklanması ve ‘etkilenen tüm kullanıcıların bundan haberdar edilmesi’

Zuckerberg gelecekte yapacaklarıyla ilgili de şunları söyledi:

  • Benzer ihlallerin tekrar yaşanmaması için uygulamalara veri erişimi kısıtlaması getirilmesi
  • Bireylerin üç ay boyunca kullanmadığı uygulamalara kullanıcı bilgilerine erişim kısıtlaması getirilmesi
  • Uygulamalara kaydolurken verilen isim, profil fotoğrafı ve e-posta adresi dışında paylaşılan verilere kısıtlama getirilmesi
  • Uygulamalara kullanıcı izni zorunluluğu getirilmesi ve kişisel paylaşımlara diğer özel verilere ulaşım hakkı için kontrat imzalatılması

marck zuckerberg servetini bagislayacak 45 milyar dolar facebook hisseleri ceo facebook kurucusu

Mark Zuckerberg: “#deletefacebook” hareketinde kayda değer sayıda hesap silinmedi

Mark Zuckerberg, bu kampanyanın iyi bir şey olmadığını fakat şu ana kadar kayda değer sayıda hesap silinmediği bilgisini New York Times ile yaptığı röportajda paylaştı.


“Açıkça görülüyor ki bu durum insanlar için büyük bir güven sorunu ve bunu anlıyorum. İnsanların uygulamayı silmeleri veya Facebook’u kullanırken kendilerini iyi hissetmemeleri çok büyük bir problem ve bunu düzeltmek bizim öncelikli sorumluluğumuz.”

Elon Musk’tan yapay zeka çıkışı: Katil robotları yasaklayın!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.