Phantom Thread: Aşkın acıtan tarafı

Phantom Thread, 1950’lerin Londra’sında geçiyor. Mesleğine kendisini adamış olan müzmin bekar Reynolds, garson Alma ile tanışıyor. Alma, Reynolds’la aşkı tatsa da sabır ve fedakarlık gerektiren acılı günler de başlamış oluyor…

Phantom Thread: Aşkın acıtan tarafı

1950’lerin Londra’sı. Kız kardeşi Cryril ile bir moda evi sahibi olan Reynolds Woodcock, gösterişine düşkün tüm kadınların elbiselerini giymek için sıraya girdiği bir terzidir. Müzmin bekar olan Reynolds, annesinden miras kalan terziliği her şeyin önünde görmektedir. Bu nedenle de uzun süreli bir ilişki yaşayamamaktadır.

Reynolds gittiği bir lokantada tanıştığı garson Alma’dan oldukça etkilenir. Alma da Reynolds’tan hoşlanır. Akşam yemeği ile başlayan ve elbise dikmek için Alma’nın vücut ölçülerini almasıyla devam eden ilk buluşma, kısa sürede bir ilişkiye dönüşür.
Ancak bu ilişkide ters giden bir şeyler vardır. Alma, tüm gayret ve fedakarlıklarına karşın Reynolds’ın önceliği olamamaktadır. Üstelik Reynolds kendisine sert ve kaba biçimde davranmaktadır. Alma ise tüm olumsuzluklara rağmen aşkı için savaşmaya devam etmektedir…


Senaristliği ve yönetmenliği Paul Thomas Anderson tarafından üstlenilen Phantom Thread bir aşk hikayesini temel alan dönem draması. Anderson, filmin senaryosunu yazarken efsanevi İspanyol moda tasarımcısı Cristobal Balenciaga’nın işi ile olan tutkusu ve adanmışlığından ilham aldığını belirtiyor. Anderson ayrıca hasta iken fark ettiği eşine karşı duyarsızlığının da senaryonun ana fikrini oluşturduğunu söylüyor.

35 milyon dolar bütçe

Filmin tamamı, İsviçre’de çekilen bir sahnenin dışında İngiltere’de 35 milyon dolar bütçe ile çekildi. Oyuncu kadrosunda Daniel Day-Lewis, Vicky Crieps ve Lesley Manville gibi isimler yer aldı. Film, Day-Lewis’in 1988 yılında rol aldığı Stars and Bars adlı filmden bu yana doğal İngiliz aksanı ile konuştuğu ilk film. Phantom Thread, Lüksemburglu oyuncu Vicky Crieps’ın kariyerindeki en önemli yapım oldu.


Paul Thomas Anderson ve Daniel Day-Lewis ikinci kez bir arada

Daha önce 2007 yapımı “There Will Be Blood / Kan Dökülecek” adlı filmde bir araya gelen Paul Thomas Anderson ile aktör Daniel Day-Lewis’i ikinci kez bir araya getiren Phantom Thread, Altın Küre yarışından eli boş dönmüş olsa da tam 6 dalda (En iyi film, En iyi yönetmen / Paul Thomas Anderson, En iyi erkek oyuncu / Daniel Day-Lewis, En iyi yardımcı kadın oyuncu / Lesley Manville, En iyi film müziği / Johnny Greemwood ve En iyi kostüm tasarımı / Mark Bridges) Oscar adayı olmayı başardı.

Film, yarıştığı kategorilerde her ne kadar favoriler arasında yer almasa da En iyi film müziği ve En iyi kostüm tasarımı gibi kategorilerde sürpriz yapabilecek güçte görünüyor. Bir diğer konuşulan detay ise bu filmle birlikte oyunculuk kariyerini sonlandırdığı söylenen Daniel Day-Lewis’in son filmi ile bir kez daha taçlandırılıp taçlandırılmayacağı.

Video: Phantom Thread fragman / trailer


The Irishman: Yıllardır beklenen film


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.