Doğru beslenme bilinci çocuklara nasıl aşılanır?

Sağlıklı beslenme; çocuğunuzun fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde önemli bir rol oynuyor.

Pek çok ebeveyn çocuğuna evde sağlıklı ve dengeli beslenme eğitimi vermeye çalışıyor ancak yapılan planlama, dışarıda zararlı beslenme alışkanlıkları ile değişebiliyor. Bu nedenle çocukların beslenme alışkanlıklarının başta okul olmak üzere dış ortamda da kontrol altında tutulması büyük önem taşıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bölümü’nden Uz. Dr. Şerare Arbatlı, “15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü” öncesinde çocukların dengeli beslenmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Sağlıksız beslenme obeziteye yol açıyor

Çocuklarına bir çok imkan sunmasına rağmen dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmayan ebeveynler, gelişim bozukluğu ve obezite gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu rahatsızlıkların arkasındaki en büyük sorunlardan biri aile ortamı diğeri de okul yaşantısıdır. Bazı aileler evde çocuğun beslenme kontrolünü her ne kadar sağlasa da okuldaki yemekler ve ara öğünleri kontrol etmekten zorlanmaktadır. Sağlıklı beslenme toplumsal bir bilinç gerektirmektedir. Çocuk sağlıklı beslenme alışkanlığını evde, okulda, aileyle ve arkadaşlarıyla birlikte öğrenmektedir. Aile üzerine ne kadar görev düşüyorsa, okullar da bu konuda yeteri kadar sorumluluk sahibi olmalıdır.


Çocuğunuzu televizyondaki zararlı reklamlardan uzak tutun

Çocuğun toplum yaşamına bilinçli olarak girdiği ilk yer okuldur. Bu nedenle çocuğun ne miktarda, hangi besin türüne ihtiyacı olduğu okulda da öğretilmelidir. Genellikle evde ve okulda beslenmenin önemini öğrenmeyen çocuklarda, yetersiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları görülmektedir. Televizyon reklamlarını izleyen çocuklar her yiyeceğin sağlıklı olduğunu düşünerek tüketmektedir. Bu nedenle çocuğun zararlı olabileceği düşünülen reklamlardan uzak tutulması gerekir. Sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek, doğru beslenmeyi öğrenme ile başlamaktadır. Dengeli beslenme alışkanlığı kazanan çocuklar ileriki yaşamında bu alışkanlığını uygulayarak birçok hastalıktan korunmuş olur.


Yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda göreceğiniz olumlu tablo

  • Büyüme ve gelişme sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir
  • Zeka düzeyi güçlenir
  • Bağışıklık sistemi güçlenir, hastalıklardan korunma sağlanır
  • Odaklanma düzeyi ve öğrenme kapasitesi gelişir
  • İlerleyen dönemlerde karşılaşılabilecek kronik hastalıklara karşı korunma gücü artar.

Yanlış beslenen çocuklarda görülen olumsuz tablo

  • Çocuğun algı düzeyi azalır ve öğrenmede güçlük çeker.
  • Bağışıklık sistemi zayıflayarak sık sık hastalanır.
  • Obezite riski artar
  • Anemi ve raşitizm gibi hastalıklar görülür
  • Diş çürüklerinin oluştuğu gözlenir.
  • Büyüme ve gelişimi olumsuz etkilenir.

İşlenmiş ve hazır gıdalara dikkat

Çocuklar düzenli bir program ile beslenmelidir. Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Geç yatan ve zaman kısıtlılığı nedeniyle kahvaltı yapmadan dışarı çıkan çocuklar aperatif yiyeceklerle karnını doyurmak zorunda kalmaktadır. Öğle yemeğini okulda yiyen öğrenciler kantindeki katkı maddeli hazır gıdalar yerine okulda kalorisi az ve sebze ağırlıklı yemeklere teşvik edilmelidir. Okul kantinlerindeki hazır gıda ve hazır yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.Ara öğün olarak da şeker, çikolata, kek, poğaça, meyve suyu gibi gibi işlenmiş gıdalar yerine meyve, süt, yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.

Çocuğunuzun başarısını artırır


Okul kantinleri ile ilgili planlama yapılması; sıcak yemek, sebze ve meyve gibi sağlıklı seçeneklerden oluşan menülerin hazırlanması gerekmektedir. Okul kantinlerde hazır gıdaların satılması engellenmelidir. Akşam yemeği saati aile ile birlikte yenilecek şekilde ayarlanmalıdır. Okulun yemek listesindeki öğlen yemekleri aile tarafından kontrol edip, aynı yemek çeşidini evde yapılmamalı, okuldaki yemeğin kalorisi yüksek olursa, evde daha az kalorili yemekler tercih edilmelidir. Öğrencinin yeme programı ile ilgili ailenin okul ve öğretmen ile iş birliği içinde olmasında fayda vardır.

Çocuğu Tanıma Sanatı: Anne babanın çocuklarla iletişimde yaptığı 5 hata


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.