Kripto para ile devletler kendi bankacılık sistemlerini oluşturabilir

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, “Kripto para ile devletler ve kurumlar kendi bankacılık sistemlerini oluşturabilir” dedi.

Kadir Has Üniversitesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Yeni Medya Konferansında kripto para ve blockchain teknolojisinin geleceği tartışıldı.

Açılış konuşmasını yapan, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Çiğdem Bozdağ, kripto parayla yeni medyanın çok ilgili gibi görünmediğini ancak birbirleriyle çok iç içe kavramlar olduğunu dile getirerek “Kişiler arasındaki iletişimin merkezi kurumlardan bağımsız olarak işleyebilmesi, anonim bir şekilde değiş tokuş sağlayabilmek, bütün bunlar başından bu yana internetin içinde olan ve kripto parayı besleyen özellikler. Kripto para artıları ve eksileriyle beraber geliyor ve finans dışında alanları da etkiliyor” dedi.


“Kripto para ile devletler kendi bankacılık sistemlerini oluşturabilir”

Kripto para denince herkesin aklına doğal olarak Bitcoin geldiğini söyleyen Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat şöyle konuştu:

“Bitcoin üzerinden spekülasyonlar yapılıyor ama kripto para kavramının kendisine bakarsak burada bambaşka şeyler var. Kurumların, devletlerin bu kripto modelini alıp kendi kripto paralarını yaratması kendi bankacılık sistemleri, merkez bankaları para politikaları ile birleştirmesi bunun üzerinden aslında dünyanın hem finans alanında hem devlet yönetimi, vergi toplama alanında bambaşka yerlere gitmesi var.

Bütün bunların hepsinin dağıtım, yönetim, tüketim, paylaşım alanı da işte bu yeni medya. Burada yeni medyadan kasıt radyo, televizyon ve gazetelerin internetten yayın yapması değil tam tersine bireyin eline bir cep telefonu aldığı andan itibaren, anlattığı, paylaştığı yaşamın kurumlara, toplumlara sirayet etmesi.


Arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik de aslında buranın bir yaşam alanına dönüşmesi. Kripto para da ister devlet tarafından ister Bitcoin olsun bütün bunların arasındaki para alışverişinin, ticaretin ve bilgi değiş-tokuşunun başlıca alanlarından bir tanesi. Kripto paralar, Yeni Medya alanıyla birleşince 2008’den bu yana 800 milyar dolara ulaşan bir piyasa haline geldi ” diye konuştu.

Blockchain teknolojisinin geleceği nereye gidiyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.