Çocuklar için hangi vitamin takviyesi yapılabilir? D Vitamini neden gerekli?

Çocuklara hangi vitamin ve mineral takviyesi yapılabilir? Çocuklarda vitamin eksikliği belirtileri neler? Çocuklar için D vitamini neden gerekli?

Çocuklara hangi vitamin takviyesi yapılabilir? D Vitamini neden gerekli?

Çocuklar için hangi vitamin ve mineraller gerekli?

Çocuklar hastalanır hastalanmaz vitamin ve mineral vermekten kaçınılması ve çocuğun bu takviyelere ihtiyacının olmayabileceğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Özellikle doktora danışmadan vitaminlerin kullanımı alerjilere, hatta karaciğer hasarı gibi organ zararlarına sebep olabiliyor” açıklamasında bulundu.

Hastalık söz konusu olduğunda ebeveynlerin titiz ve bir o kadar korumacı olmalarının da kaçınılmaz olabildiğine değinen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Böyle durumlarda düşülen en büyük hatalardan biri de internetten, eczaneden veya dost tavsiyesiyle kullanılan bitkisel vitamin/mineral takviyeleri, her çocukta farklı sonuçlar doğurarak istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabiliyor” şeklinde konuştu.


Tek takviye, D vitamini

Özellikle Türkiye’deki çocuklarda iki yaşa kadar gerekli tek vitamin takviyesinin D vitamini olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Diğer vitamin ihtiyaçları için mutlaka bir uzmana danışılmalı” dedi.

Anne sütünün alındığı dönemde başlayan ve 2 yaşa kadar devam eden D vitamini takviyesinin çocuk, ana sınıfı yaşına geldiğinde eksikliği var mı diye değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu şöyle konuştu:

D vitamini, toksik düzeyi tehlikeli olan bir vitamin ve bu nedenle çocuk ana sınıfı yaşına geldiğinde mutlaka kan değerlerinin kontrol edilerek, eksikse takviyesi gerekecektir. D vitamini, toksik düzeyi tehlikeli olan bir vitamin ve bu nedenle çocuk kreş yaşına geldiğinde mutlaka kan değerlerinin kontrol edilerek verilmesi gerekiyor. Bunun dışında kalan diğer tüm vitaminlerin eksikliğinin de fazlalığının da vücutta farklı reaksiyonlara sebep olabileceği hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalı.

Kan değerine bakılmadan gelişigüzel vitamin kullanılmamalı

Demir eksikliği varsa mutlaka kan değerlerine bakılarak ilaçla takviye edilmesi gerekebiliyor. Demir fazlalığı ise bağırsakları olumsuz etkileyerek ishal, kabızlık ve dişlerde boyanma yapabiliyor.


Yağda çözülen vitaminler olan ADEK farklı organlarda depolanabiliyor; taş yapabiliyor ya da böbrek ve karaciğer hastalıklarına sebep olabiliyor. Dolayısıyla, kan değerlerine bakılmadan ve bir uzman görüşü olmadan gelişigüzel vitamin/mineral takviyeleri, çocuklara zarar verebilir, arzu edilmeyecek sonuçlara sebep olabilir.

D vitamini vücutta sentezlenebilen bir vitamin. Bu nedenle çocuğu günde 30 dakika güneşli bir yerde oynatmak ve hava uygunsa kısa kollu bir giysi ve şortla gezdirmek en etkili yöntem.

Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması çok önemli

Doğa pek çok vitamin ve besin değerini çocuklara geniş bir yelpazede sunuyor. Bu noktada atılacak en önemli adım, çocuğa dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak olmalı.

Örneğin, kış aylarında portakal, mandalina ve kivi gibi meyvelerle çocuğun D, C ve E gibi vitaminleri almasını sağlayabilir; öğütülmüş fındık, fıstık, çekirdek ve yumurta gibi besinlerle çinko değerleri için takviye yapılabilir.

Her mineral gerekli değil!


Popüler olmuş vitaminler ve minerallerden örnekler veren Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, bu vitamin/minerallerin gerçekten gerekli olmayabileceğini belirtti.

  • Betaglukan: Mantardan elde ediliyor ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği söyleniyor. Fakat yapılan çalışmalarda anlamlı bir yararı yok, yan etkileri olabiliyor.
  • Ekinezya: Solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan en eski bitkilerden biri. İmmün stimülan olduğu söyleniyor ancak yapılan çalışmalarda anlamlı bir faydası kanıtlanmamıştır.
  • Propolis: Arının ürettiği doğal bir ürün. Güçlü bir antioksidan. Kullanılabilir ama yine de dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle çocukların bala alerjisi varsa alerjik reaksiyona sebep olabilir. Doktorunuza danışarak çok dikkatli kullanmanız ve çok iyi bir marka tercihi yapmanız önemli.
  • Kara mürver ekstresi, Pelargonium sidoides: Antiviral etkileri hakkında yapılan çalışmalar var. Viral enfeksiyonların süresini 3-4 gün kısalttıkları gösterilmiş ancak vereceğiniz çocuğun seçimini dikkatli yapmak gerekiyor.
  • Çinko: Vücutta sentezlenmeyen bir eser eleman. Yapılan çalışmaların bazıları pnömoniyi ve bronşiti engellediğini göstermiş ama tedavi de etkisiz bulunmuş. Eksikliği varsa yerine koymak gerekli ama gıdalarla da alınabilen bir eser eleman.

Çocuklarda vitamin eksikliği belirtileri neler?

  • Halsizlik
  • Bitkinlik
  • Solgun cilt
  • Derslerde başarısızlık ve davranış problemi
  • Gereksiz yere ağlama ve katılma nöbetleri
  • Sık kilo alma ve kilo kaybı
  • İshal
  • Deride kuruluk ve dermatit bulgular

Sağlıklı kemikler için gerekli olan vitaminler neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.