HDP neden Meclis’te olmalı?

Daha dün HDP ile stratejik ortaklık yapan AKP, 24 Haziran erken seçimine ise bugünkü ortağı MHP ile gidiyor. Neden HDP Meclis’te olmalı?

HDP 24 haziran seçiminde neden Mecliste olmalı?

HDP, 24 Haziran seçiminde neden TBBM’de olmalı?

Üç yıl önceki 7 Haziran genel seçimleri için “Halkların Demokratik Partisi için milat olabilir” demiştim, öyle de oldu. %13’lük oy oranıyla HDP seçimden zaferle çıktı dersek yanlış olmayacaktır.

Halkların Demokratik Partisi’nin siyasi arenadaki yükselişi birilerini rahatsız etti ve düğmeye basıldı. Aslına bakılırsa o günlerde yani 2015 yılı Mart ayına kadar da iyi bir ortaklık kurulmuştu. AKP – HDP ortaklığı bir yerde sekteye uğradı ve “stratejik ortaklık” kör düğüme dönüştü.


Halkların Demokratik Partisi’nin batı bölgesini de kapsayan önlenemez yükselişi partinin önünü kesmek için yeterdi ve artardı. Daha sonrasında da malum, beklenen sonuç ortaya çıktı. DTP ile Meclis’te örgütlü hale gelen siyasal Kürt hareketi önce BDP ve “Türkiye partisi” olma yolundaki HDP ile toplumsal bir zemin oluşturdu. Halkların Demokratik Partisi’nin de oluşturduğu bu siyasi dalga bu partiyi ön plana çıkardı.

Bu insanların “teröre destekleri” 7 Haziran’dan sonra mı görüldü?

Kimi çevreler Halkların Demokratik Partisi’nin belediye başkanlarını teröre destek verdiğini düşünerek bu başkanların cezaevine konmasını haklı bulabilir; doğrusunu söylemek gerekirse teröre destek veriyorsa cezaevinde olmalıdır. Ancak burada sorulması gereken soru şu: Bu insanların teröre destekleri 7 Haziran’dan sonra mı görüldü?” Bu sorunun cevabı Kürt siyasetine nasıl bakıldığının da cevabı olacaktır.

Daha önce etno-politik bir siyaset izleyen iktidarın politik davranışı Kürt milliyetçi ve sosyalistlerinin ruhunu okşarken, bugün izledikleri politikayla da Türk milliyetçilerine yönelik dalga oluşturdu. Siyaseten “gelgit”ler yaşayan AKP iktidarının, gemisini Türk – milliyetçi limana yaklaştırmasının sonuçlarını 24 Haziran seçimlerinde birlikte göreceğiz…


Halkların Demokratik Partisi’ni gerek Meclis’te gerekse toplum nezdinde yalnızlaştırmayı başaran AKP, Kürt siyasetçilerinin kolu kanadını kırarak “kötü adam” karakterini bu siyasetçilere rol olarak biçmiştir.

Barajı geçmesi neden önemli?

2011 seçimlerinde MHP baraj altında kalmasın diye solun ulusalcı kanadı MHP’ye oy verirken 24 Haziran seçimlerinde solun sosyalist kanadı bu kez HDP’ye oy vererek bu partiyi baraj altında bırakmamak için elinden geleni yapacaktır. Halkların Demokratik Partisi barajı geçecekse bu, sol içindeki sosyalistler aracılığı ile gerçekleşecektir.

Sol çizgiye yakınlaşması

Gazeteci yazar Ahmet Şık ve iktidara güçlü muhalefet olan Barış Atay gibi isimlerin de Halkların Demokratik Partisi’nden milletvekili adayı olmaları, HDPyi sosyalist çizgiye daha yakınlaştırdı. Altan Tan‘ın Halkların Demokratik Partisi’den değil de Saadet Partisi’nden aday olması da buna referans olabilir. HDP, 24 Haziran seçimlerine giderken böyle bir siyasi tavır sergilemesi partinin İslamcı Kürtleri biraz daha arkada bıraktıklarını gösteriyor.


CHP, İyi Parti, Saadet Partisi Millet İttifakı ile Meclis’te güçlü bir şekilde yer almak istiyorsa bu asla HDP’siz olamayacaktır. Seçmen de sesinin Meclis’te duyulmasını istiyorsa Halkların Demokratik Partisi’ni 24 Haziran’da yalnız bırakmamalıdır…

Seçim anketi oy oranları: AK Parti’de şok düşüş!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…