Türkiye’nin 20 günlük tavuk stoğu kaldı: Beyaz et 2 katına çıkacak!

Şok iddia! Türkiye’deki tesis ve çiftliklerde 20 günlük tavuk kaldı. Beyaz et fiyatları çok yakında iki katına çıkarak kırmızı et ile aynı seviyeye gelebilir! Beyaz ete yapılacak zamlar tüm kanatlı hayvanları etkileyecek.

beyaz et krizi tavuk fiyatları

Türkiye’nin beyaz et ihtiyacının yüzde 75’inin karşılandığı Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli ve Bilecik’teki üreticiler, bakanlığın çıkardığı yönetmeliği imzalamayarak üretim yapmama kararı aldı. Bu karar dolayısıyla tavuk üretimi yüzde 80 azaldı. Tesislerde ortalama 20 günlük tavuk kaldı. Beyaz et fiyatları çok yakında kırmızı et ile aynı seviyeye gelebilir!

20 günlük tavuk kaldı: Beyaz et fiyatları, kırmızı et ile aynı seviyeye gelebilir!

Habertürk’ten Ramiz Kaan Oktar’ın haberine göre, söz konusu 5 ilde kanatlı hayvan eti üreticileri, entegre üretim tesislerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 27 Ekim 2017’de çıkardığı yönetmelikteki sözleşmeyi imzalamadığı gerekçesiyle üretim yapmama kararı aldı. Yaklaşık 10 gün önce alınan kararla tavuk üretimi yüzde 80 azaldı. Entegre tesislerde ortalama 20 günlük tavuk kaldığı ve 20 günün sonrasında da beyaz et fiyatının iki katına çıkabileceği belirtildi.


Beyaz et üretimi yüzde 80 azaldı!

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği (TÜKEBİR) Başkanı Abdullah Koç, “Türkiye’de toplamda 14 bin üretici var. 35 yıldır olan sektörde ilk defa bir yönetmelik çıktı, bizler de buna uygun olarak çalışmak istiyoruz ancak entegre tesisleri bunu uygulamak istemiyorlar” dedi. Sakarya Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Demiray da üretimin devam ettiğini ancak yüzde 80 oranında durduğunu vurgulayarak “Yaklaşık 20 gün sonra fiyatlar artmaya başlayacaktır” dedi.

Yönetmelikte neler var?

Yönetmelikte öne çıkan bazı maddeler şöyle:

• Ürünün mülkiyeti firmaya aittir. Üretici, ürünleri, firma elemanlarınca verilen talimatlara ve bakım programına uygun yetiştirir.


• Civciv, yem, aşı, ilaç, veterinerlik hizmetleri gibi ana üretim girdileri ile yükleme, taşıma, aşı, ilaç, veterinerlik, dezenfeksiyon hizmetleri uygulama bedelleri firma tarafından karşılanır.

• Ürünlerin kümesten nakil vasıtalarına tesliminden sonra, nakliye hatalarından kaynaklanan kayıplardan üretici sorumlu tutulmaz.

• Üretici, ürünlerini teslim ettiği tarihten itibaren en geç 10 gün içerisinde alacak-borç hesabını yaparak makbuzu veya fatura düzenler.

Sakarya Valisi devreye girdi

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (TÜKEBİR) Abdullah Koç’un üretimi durdurma açıklamasının ardından üreticiler ile sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıdan, “anlaşma yapılması için görüşmelerin devam etmesi” kararı çıktı.


Krizin aşılması için devreye giren Sakarya Valisi Balkanlıoğlu, beyaz et üreticileriyle piyasanın büyük firmalarını bir araya getirdi. Toplantıda, bakanlık tarafından üreticilerin önüne konulan sözleşmenin şartları ve anlaşma zemini için çözüm arayışları konuşuldu. Sakarya Valisi Balkanlıoğlu, üreticinin ve firmaların birbirine ihtiyacı olduğunu dile getirerek kriz yaratan sözleşme şartlarının gözden geçirilebileceğini kaydetti. Balkanlıoğlu, “Üreticiler yaşayacak ki büyük firmalar da yaşasın. Büyük firmalar da yaşayacak ki üreticiler de ayakta kalsın. İkisi de birbirine bağlı. İnşallah iki taraf da birbirlerini üzmeden bu sistem devam eder diyoruz” dedi.

2018 ekonomik krizi seçimden önce mi sonra mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.