Dünya Kupası Rusya 2018: Bir düş gerçeğe dönüştü!

Spor dünyası futbola doyacak, çılgın eğlence için başlama düdüğü çalmak üzere… 2018 Dünya Kupası 14 Haziran’da, Rusya-Suudi Arabistan maçıyla başlıyor. İşte Dünya Kupası Rusya 2018 logosu, maskotu, hit şarkısı ve ilginç bilgiler…

Rusya 2018 Dünya Kupası başlıyor
Rusya 2018 Dünya Kupası başlıyor

Rusya 2018 Dünya Kupası 14 Haziran’da başlıyor

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca seyirci Rusya’ya akın akın gelirken medya kuruluşları da tüm hazırlıklarını sona erdirdi. Futbol dünyası nefesini tutmuş; 14 Haziran Perşembe günü, Moskova’nın Luzhniki Stadyumu’nda ilk düdüğün çalmasını bekliyor.

32 ülkenin katılımıyla 11 kentte oynanacak 64 karşılaşma sonunda kazanan adını futbol tarihine Dünya Şampiyonu olarak altın harflerle yazdıracak, dünyanın en güzel kupasını ülkesinin en değerli müzesine koyacak.


Şampiyon kim olacak?

Dünya Kupası’nın en güzel yanlarından birisi yürek hoplatan sürprizleridir. Hiç akla gelmeyen takımlar turnuvanın kaderini değiştiren hamleler yapar, unutulmaz başarılara imza atarlar.

Rusya 2018’de Kolombiya, Belçika, Mısır ve Meksika şampiyonayı renklendirecek çıkışlar yapabilecek gibi görünüyorlar. Favoriler ile ilgili kısa bir değerlendirme yaparsak Brezilya, Belçika, İspanya, Fransa, Almanya, Kolombiya, Portekiz ve Arjantin’in çeyrek final için şanslı olduklarını söyleyebiliriz.

Altın Top’u kim kazanacak?

Her dünya kupası sonunda şampiyonanın en başarılı oyuncusuna FIFA tarafından ‘Altın Top’ verilmesi önemli bir gelenektir. Ödülü hangi oyuncunun alacağını maçlar başlamadan kestirebilmek mümkün olmamakla birlikte aklımıza gelen ilk iki isim tabii ki Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo. İki büyük yıldızın yanına Kylian Mbappe, Neymar, Muhammed Salah, James Rodriguez ve Antoine Grizmann‘ın adlarını da yazabiliriz.

Rusya 2018’in başlamasına dört gün kala turnuvayla ilgili birkaç eğlenceli ayrıntıya da değinmekte yarar var.

Logo

Dünya Kupası’nın logosunun tasarımında Rusya’nın uydusu Sputnik ile futbol topu kullanıldı. Kırmızı, mavi, altın sarısı ve siyah renklerin kullanımıyla Rusya’nın tarih boyunca resim sanatına kazandırdığı ölümsüz tablolara dikkat çekiliyor.

Maskot: Zabivaka

Şampiyonanın maskotu ‘Zabivaka’ sevimli, güvenli ve sosyal bir kurt olarak betimleniyor. Zabivaka, ‘golcü’ anlamında. Sürekli taktığı spor gözlüklerinin futbol sahasında kendisine özel vuruş yetenekleri kazandırdığına inanılıyor.


Poster

Konstrüktivist sanat akımından ilham alınarak tasarlanan dünya kupası posterinde efsanevi Sovyet kaleci Lev Yaşin resmedilmiş. Kendisiyle özdeşleşen kepi, dizliği ve forması üzerindeyken büyük bir futbol topunu yakalamak için zıplarken görülüyor. Topun üzerinde Rusya’nın uzaydan bakıldığında yeryüzündeki görüntüsü var. Toptan turuncu renkli ışınlar saçılmakta ve ortadaki yeşil renk maçların oynanacağı oniki futbol sahasının zeminini simgelemekte.

Top: Telstar 18

Alışılmış biçimdeki futbol topunun yeni bir panel tasarımı ve en gelişmiş teknoloji ile yeniden keşfi. Telstar 18, Meksika 70 Dünya Kupası’nın unutulmaz anlarına çağrışım yapıyor. 1970 yılında yaklaşık 50 yıl sonra Telstar 18 yepyeni bir gövde, yüksek teknoloji ve sürdürülebilir ögeler ile hizmete sunuluyor. Ayrıca, içine akıllı telefon kullananların etkileşebileceği bir NFC çip yerleştirilmiş durumda.

Kupa’nın Şarkısı: Live It Up

Porto Rikolu Nicky Jam, ABD’li Will Smith ve Kosovalı Era Istrefi tarafından seslendirilen ‘Live It Up’ Rusya 2018’in resmi şarkısı.

“Topun yuvarlandığını görmek için sabırsızlanıyorum.”

FIFA Başkanı Gianni Infantino geçen hafta sonunda FIFA.com’a oldukça heyecanlı açıklamalar yaptı:

‘Maçları seyretmek için sabırsızlanıyorum, topun yuvarlandığını görmek istiyorum, seyircilerin kutlamalarını görmek istiyorum, dünyanın en güzel gösterisini görmek için sabırsızlanıyorum. Dünya Kupası’nın en güzel tarafı sürprizler yaşanmasıdır. Sürpriz bir takım şampiyon olabilir, daha önce seyretmediğimiz oyuncuları izleme olanağına sahip olacağız. İlk defa Dünya Kupası’na katılan takımların nasıl oynayacaklarını çok merak ediyorum.’

Ünlü spor adamı, Rusya’nın şampiyona için hazır olduğunu ve çok başarılı bir organizasyon görüleceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Dünya Kupası inanılmaz bir heyecan fırtınasıdır.


Futbol dünyası 14 Haziran’dan 15 Temmuz’a kadar eşi benzeri olmayan bir ay yaşayacak.  Unutulmaz goller, nefes kesen çalımlar, akıl almaz paslar ve tabii ki stadyumları inletecek coşkulu tezahüratlar göreceğiz. Oldukça çetin ve çekişmeli maçlara tanık olacağız; futbol tarihine yeni bir dünya şampiyonunun adı yazılacak. Tüm sporseverlere kutlu olsun, Dünya Kupası başlıyor.

Beşiktaş sezon sonunda neden düşkırıklığına uğradı?


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.