Kalp yetmezliği belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

Aslında sürekli belirti veren; ancak önemsenmediği için kişiyi günlük hayatından alıkoyacak hale geldiğinde tanı konulabilen kalp yetmezliği belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? Nelere dikkat edilmeli?

Kalp yetmezliği belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

Kalp yetmezliği sadece yaşlılarda değil; gençlerde de görülebiliyor. Uzm. Dr. Ruken Hanavdeloğulları; ‘Genellikle yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalpte doğum defekti veya kan pompalama kasını olumsuz yönde etkileyen geçirilmiş bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan kalp yetmezliği sorununa akciğer hastalıkları, obezite, diyabet ve uyku apnesi de neden olabilir. Kalp yetmezliği rahatsızlığının tedavisinde önemli olan her hastalıkta olduğu gibi erken dönem belirtilerini dikkate alarak hekime başvurmaktır’ diye konuştu.

Kalp yetmezliği belirtileri neler?

Nefes darlığı: Özellikle aktivite ardından artış gösteren nefes darlığı problemi ilk dikkate alınması gereken belirtidir. Kalp yetmezliği arttıkça aktivite sonrası görülen nefes darlığı dinlenirken de görülebilir hale gelir. Bazen yatarken veya uyurken nefes darlığı hissedebilir. Bunun nedeni, kalbin akciğerlerden gelen kan akışına ayak uyduramamasıdır.


Yorgunluk: Kalbiniz düzgün bir şekilde kan pompalayamıyorsa beyin ve diğer hayati organlarınızın yanı sıra kaslarınızda da zayıflama görülür. Merdiven çıkmak veya yürüyüş yapmak kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

Nedensiz öksürme ve hapşırma: Bu, kalbin mücadele ettiğinin bir diğer işaretidir ve akciğerlerinizden sıvı geldiği anlamına gelir. Bu nedenle bazen öksürük sonrası beyaz veya pembe mukus görebilirsiniz. Bu durumla karşılaştığınızda mutlaka hekiminize başvurun.


Şişkinlik ve kilo alımı: Beslenmenize dikkat ettiğinizde bile ödem ve kilo problemi yaşayabilirsiniz. Vücudunuzdaki sıvı ayak, ayak bilekleri, bacaklar veya karnınızın şişmesine neden olabilir. Böbrekler, kan dolaşımı yetersiz olduğu için vücuttan atılması gereken sodyumu atamayabilir ve dokularda fazla sıvı kalmasına neden olabilir. Sürekli ödem veya ani kilo alımı probleminiz varsa mutlaka hekiminizle konuşun.

Kalp çarpıntısı: Bu en sık görülen bir uyarı işaretidir. Kalbiniz yeterli miktarda kan pompalayamadığında bedeniniz bunu telafi etmek için kalp atış hızınızı artırarak kalbinize yüklenir.


Karışıklık: Kan eksikliği yüzünden yeterince iyi çalışamayan organlar sodyum gibi maddelerin kan dolaşımındaki görevini olumsuz yönde etkiler. Kan dolaşımı problemlerinden en çok etkilenen organ olan beyindeki en önemli olumsuz etkisi nedensiz kafa karışıklığı ve halsizlik hissidir.

Kalp yetmezliği tedavisinde size düşen görevler.

  • Hekiminizin önerilerine göre hayatınızı yeniden düzenleyin.
  • Hastalığınızın seyrine göre ilaç almanız ya da daha ileri tedaviler görmeniz gerektiğini bilin.
  • Yapabileceğiniz ve yapamayacağınız şeyleri belirleyerek yapabileceklerinize odaklanın.
  • Hekiminiz ve beslenme uzmanınızla görüşerek sodyum içeriği düşük bir diyet programı uygulayın.
  • Kalbinizi yormayacak hekiminizin önereceği düzenli bir egzersiz programı yapın.
  • Vücudunuzda gereğinden fazla sıvı tutmadığınızdan emin olmak için günlük olarak tartılın.
  • Stresinizi yönetmeyi öğrenin.
  • Vücutta su tutulumunu artıran tein ve kafein içeren, çay, kahve tüketiminizi sınırlayın.

Kolesterol ve yüksek tansiyonun be işaretlerine dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.