Tekirdağ Çorlu tren kazası: İhmal iddiaları gündemde!

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında Uzunköprü-İstanbul seferini yapan 362 yolculu trenin 6 vagonu, raylardan çıkıp devrildi. Kaza sonucunda 24 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi de yaralandı.

Tekirdağ Çorlu tren kazası: İhmal iddiaları gündemde!

Minik Arda’dan acı haber geldi

Kazada ölenlerin kimlikleri belirlenmeye başladı. Oğuz Arda Sel ile babası Hakan Sel de kaza ölenler arasında yer alıyor. Dün sosyal medyada yapılan kayıp çağrılarının ardından baba ile küçük oğlunun hayatını kaybettiği tespit edildi.

Oğuz Arda Sel ile babası Hakan Sel de kaza ölenler arasında yer alıyor.
Oğuz Arda Sel ile babası Hakan Sel de kaza ölenler arasında yer alıyor.

Oğuz Arda Sel’in trende çekilmiş fotoğrafları da ortaya çıktı. Küçük çocuğun cenazesi İstanbul’a gönderildi. Babasıyla ilgili işlemlerini ise Çorlu Devlet Hastanesi’nde devam ettiği öğrenildi.


Oğuz Arda Sel (Tekirdağ Çorlu tren kazasında hayatını kaybetti)
Oğuz Arda Sel (Tekirdağ Çorlu tren kazasında hayatını kaybetti)

Oğuz Arda Sel’den geriye sınıfında çekilmiş görüntüleri kaldı. Görüntülerde Arda sınıfta annesine yazdığı bir şiiri okuyor. Öte yandan annesi ile çekilmiş fotoğraflarındaki mutluluğu yüzünden okunuyor.

Minik Arda'dan geriye bu fotoğraflar kaldı
Minik Arda’dan geriye bu fotoğraflar kaldı

Dedesini ziyarete gidiyordu

Gazetecilere konuşan Oğuz Arda Sel ve babası Hakan Sel’in yakını Adil Çiftçi sorumluların ortaya çıkarılmasını istediklerini belirtti. Çiftçi, “Bu kaza Türkiye’nin üstünden geçen bir kaza. Hafta sonu Trakya’ya aile ziyaretine gidenlerin dönüş yolculuğunda bu elim kaza meydana gelmiştir. Bu kazada sorumluların ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Hakan Sel’in yakınıyım. Hakan oğlu ile birlikte babasını ziyarete gitmişti. Trenle İstanbul’a dönüyorlardı” dedi.

Çerkezköy’e gitmek için trene binen 3 kuzen hayatını kaybetti

Çerkezköy’e gitmek için Uzunköprü’den trene binen Özge Nur Dikmen ve Gülce Dikmen isimli kız kardeşler ile kuzenleri Sena Köse de tren kazasında hayatını kaybetti.

Çerkezköy'e gitmek için trene binen 3 kuzen hayatını kaybetti
Çerkezköy’e gitmek için trene binen 3 kuzen hayatını kaybetti

24 kişinin hayatını kaybettiği kazada ölenler arasında Özge Nur Dikmen ve Gülce Dikmen isimli kız kardeşler ile kuzenleri Sena Köse’nin de olduğu öğrenildi. Sena Köse, teyzesi ve teyzesinin kızları Özge Nur Dikmen ve Gülce Dikmen ile birlikte Uzunköprü’den trene bindi. Teyzesinin Çerkezköy’deki evine gitmek için yola çıkan Köse, kazada kuzenleriyle birlikte hayatını kaybetti. Teyze Dikmen ise kazadan yaralı olarak kurtuldu.

Bir anne 10 aylık bebeği ile birlikte hayatını kaybetti

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yaşanan tren faciasında Derya Güvenç Kurtuluş, 10 aylık bebeği Beren Güvenç Kurtuluş ve kız kardeşi Emel Güvenç Duman hayatını kaybetti. Anne ve bebeğinden geriye sadece fotoğrafları kaldı.

tren kazası Bir anne 10 aylık bebeği ile birlikte hayatını kaybetti
Çorlu tren kazasında Derya Güveçn Kurtuluş (solda) 10 aylık bebeği ve kardeşi Emel Duman (sağda) hayatını kaybetti. Kazada 6 yaşındaki Kemal ise (annesinin kucağında) kazadan yaralı olarak kurtuldu.

Kurtuluş’un yanında bulunan 6 yaşındaki oğlu Kemal ise yaralı olarak kurtuldu. Anne ve çocuklarından geriye sadece fotoğrafları kaldı.

Çorlu tren kazasının kahramanları

Araçların ulaşmakta güçlük çektiği bir bölgede meydana gelen kazaya ilk olarak traktörlerle ulaşan köylüler müdahale etti. Bir çok yaralıyı traktörlerle hastaneye yetiştiren ve kurtarma ekiplerini olay yerine taşıyan köylüler ölü sayısının artmasının önüne geçti.

tekirdağ çorlu tren kazasının kahramanları traktör köylü

Edirne Uzunköprü’den 362 yolcu ve 6 personel ile Halkalı gitmek üzere 15.40’ta hareket eden yolcu treni saat 17.00 sıralarında Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi’nde raydan çıkarak devrildi. Metrelerce sürüklenen trende bulunan yolcular dehşeti yaşadı.

Bu sırada patlamayı andıran gürültü üzerine çevrede bulunan köylüler kazazedelere yardım edebilmek için seferber oldu. Kısa sürede olay yerine giden köylüler, yaralıları araçların giremediği bölgeden traktörleriyle taşıyarak ambulanslara yetiştirdi. Yaralılar, köylülerin traktörlerle yaptıkları bu yardımların ölü sayısının artmasını engelleyen en büyük etken oldu.

Video: Tekirdağ Çorlu tren kazası havadan görüntüler

Kaza yerinde ise arama ve kurtarma çalışmaları sabaha kadar aralıksız sürdürüldü. Yaralılar, başta Çorlu olmak üzere Tekirdağ, bağlı diğer ilçeler ile İstanbul’daki devlet ve özel hastanelerde tedaviye alındı. Yakınları da yaralıların bulunduğu hastanelere akın etti.

Çorlu tren kazası sonrası ihmal iddiaları gündeme gelmeye başladı

Çorlu tren kazası sonrası ihmal iddiaları gündeme gelmeye başladı

Yağmura bağlı heyelan nedeniyle altında toprak kalmayan ve 24 kişinin ölümüne yol açan menfez, ‘Tren yolunu kontrol eden bekçiler yok muydu?’ sorusuna neden oldu. TCDD’de yaya bekçi sisteminin kademeli olarak sonlandırıldığı denetimlerin motorize ekipler tarafından yapıldığı ortaya çıktı.


Facia sonrası hatırlanan TCDD verilerine göre; Türkiye’de şu an 59 yol bekçisi var. Emekliği gelen bekçinin yerine ise yeni personel alımı yapılmıyor. Yani tren raylarının denetimi motorize ekiplere emanet.

Facianın lokomotif ve ilk vagonunun geçişinden sonra, menfezin altındaki toprağın kayması sonucu rayların boşlukta kalması sonucu meydana geldiği açıklandı. Uzun süre kapalı olan tren yolunun, 1 Mayıs 2018’de yani yaklaşık bir buçuk ay önce seferlere açıldığı öğrenildi.

Çorlu tren kazası sonrası ihmal iddiaları gündeme gelmeye başladı
Facianın lokomotif ve ilk vagonunun geçişinden sonra, menfezin altındaki toprağın kayması sonucu rayların boşlukta kalması sonucu meydana geldiği açıklandı.

Yol kontrolü yapılmıyor muydu?

Kazaya sebep olan menfez göçüğü ‘bölgede düzenli yol kontrolü yapılmıyor muydu?” sorusunu akıllara getirdi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise yolun kontrolünün Nisan ayında yapıldığını söyledi.

Çorlu tren kazası sonrası ihmal iddiaları gündeme gelmeye başladı

Bekçi yok muydu?

Tren yollarında toprak kayması gibi durumların sık sık meydana geldiğini belirten uzmanlar, raylardaki kontrollerin ise düzenli olarak, sadece bu işi yapan TCDD işçileri tarafından yapıldığını hatırlattılar. Bu görevlilerin raylardaki bu tür bozulmaları makinistler başta olmak üzere gerekli birimlere bildirdiklerini belirten uzmanlar, bekçilerin artık tarihe karıştığını söylediler.

Türkiye’de Devlet Demiryolları bünyesinde şu anda 59 yol bekçisi var. Emekliği gelen bekçinin yerine ise yeni personel alımı yapılmıyor. Hızlı tren hatları ise elektronik sistemle denetleniyor.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüeceer: İhmali ‘kaza, kader, hava muhalefeti’ diyerek kapatamazsınız

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer çorlu tren kazası

24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında ihmaller zincirinin olduğunu ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, açıklamasında şunları belirtti:

“Dün saat 17.00 sularında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Sarılar Köyü yakınlarında, İstanbul-Edirne arası sefer yapan bir yolcu treni vagonların raydan çıkması sonucu devrildi. En son hükûmet yetkilileri kazada hayatını kaybedenlerin sayısının 24 ve yaralıların ise 124 olduğunu açıkladı.

En başta hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara ise acil şifalar diliyorum. Başbakanlık kazanın hemen ardından geçici yayın yasağı getirdi; ancak kamuoyunun merak ettiği birtakım sorular var.

Kazaların ‘kader, fıtrat, hava muhalefeti’ denilerek kapatılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden CHP’li Yüceer, şunları ifade etti: “Eğer kazada ihmal varsa bunu ‘kader, hava muhalefeti diyerek kapatamazsınız. Bir ihmal varsa, en azından bu felaketleri bir daha yaşamamak adına ciddi çalışmaların yapılması lazım.

Kazadan sorumlu olanların gereğini yapması çağrısında bulunuyoruz. İdari personelden yüklenici firmaya kadar kimlerin sorumluluğu varsa ortaya çıkarılmalıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizde bu durum biraz daha farklı işliyor. Tren faciasının ardından hemen ‘yayın yasağı’ getirilmesini iyi niyetli yorumlamak mümkün değildir.”

Çorlu tren kazası sonrası ihmal iddiaları gündeme gelmeye başladı

“CHP detaylı inceleme yaparak sonuçları kamuoyu ile paylaşacak”

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Elbette dezenformasyonu önlemek ve kazazede ve yakınlarının hassasiyetlerini taşımak çok büyük önem arz ediyor; ancak dün tam da ihmaller konuşulmaya başlayınca haber sitelerine erişimin engellenmesi, kazaya ilişkin yetkililerin net açıklamalar yapmaması, devletin haber ajanslarının güncel bilgileri paylaşmaması, yayın yasağının ‘ihmaller zincirinin’ üzerini örtmeye dönük bir çaba olduğunu gösteriyor.


Üstelik kazada tanıdığı olan yüzlerce insan, yayın yasağı nedeniyle mağdur olmuş ve yakınlarının durumu ve yakınlarına nerede ve nasıl ulaşacağı noktasında sıkıntılar yaşamıştır. Şu an acımız çok taze, insanlar henüz tam olarak bilgi almış değil. Biz, CHP olarak, detaylı bir inceleme yaptıktan sonra sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız.”

Banka hesap işletim ücretlerini 10 yıl geriye dönük alabileceksiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.