Kazalarda kritik ilk yardım önerileri hayat kurtarıyor!

Açık havada bolca zaman geçirilen yaz ayları bir yandan da tehlikelere davetiye çıkarıyor.

Özellikle okulların kapanmasıyla çocuklar dışarıda daha fazla oyun oynarlarken, top koşturup atlayıp zıplıyor, bisiklete biniyor; kimi ailesiyle kimi de tek başına ya da arkadaşlarıyla deniz veya havuza gidiyor.

Dışarıda artan hareketliliğe paralel; düşme ve yaralanmadan yanığa, kesilerden boğaza yabancı cisim kaçmasına ve boğulmaya dek yaşamı tehdit eden birçok kazayla karşılaşılabiliyor.


Acıbadem Altunizade Hastanesi Acil Servis Sorumlu Hekimi Dr. Veysel Balcı, çocukların en sık karşılaştığı 6 yaz kazasını anlattı, önemli uyarılar ve ilk yardım önerilerinde bulundu.

Yanıklar

Özellikle piknik keyfinin hastanede sonuçlanmaması için piknik tüplerini kullanırken çocuklardan uzak tutun. Sıcak su dolu kapların saplarını çocukların erişemeyeceği şekilde içeriye doğru dönük koyun.

Yanıklarda ilk yardım müdahalesi:

Yanan bölgeyi – su kabarcıkları oluşmamış ve deri hafif kızarıksa – yaklaşık 10 dakika soğuk suyun altında tutun. Yanığın üzerini temiz bir bezle kapatın. Yanan kişi çok heyecanlı olacağından onu sakinleştirin. Yanan kişinin elbiselerini çıkarmanız gerekiyorsa, elbiselerini yanık etrafından keserek çıkarın. Ambulans çağırıp hemen bir sağlık kuruluşuna ulaştırın. Yanığın kabarcıklarını patlatmayın. Yanık üzerine yoğurt, diş macunu, zeytinyağı gibi şeyleri kesinlikle sürmeyin!

Sıcak çarpması

Yaz sıcaklarında çocuklarda sıcak çarpmasına sık rastlanıyor. Yüksek derecede ısı ve nem sonucu vücut sıcaklığının ayarlanamaması nedeniyle ortaya çıkan sıcak çarpmasında baş dönmesi, kusma, bulantı, bilinç kaybı ve hızlı nabız gibi belirtiler baş gösteriyor.

Sıcak çarpmasında ilk yardım müdahalesi:

Hastayı hemen serin bir yere alın, giysilerini çıkartın, sırt üstü yatırıp kollarını ve bacaklarını yükseltin. Ambulans çağırıp gelinceye dek bayılma ve bilinç kaybı varsa sıkan giysilerini gevşetin; ‘koma pozisyonu’ da denilen şekilde yani yüzükoyun-yan olarak yatırın. Kusma varsa yan pozisyonda tutarak kusmuğun akciğerlere gitmesini önleyin. Bilinci yerinde ise bol su içirin. Bol su içirmek iyileşmeyi hızlandırıcı bir etken.

Kesikler

Açık havada kesici objeler de kazaya davetiye çıkarıyor. Cam batması veya bisikletten, yüksek bir yerden düşme sonucu yaralanmalar, vücudun çeşitli yerlerinde oluşan kanamalar çocukları bekleyen tehlikeler arasında yer alıyor. Bıçak, makas gibi kesici ve delici aletlerin yol açtığı kazalar da cabası.

Kesiklerde ilk yardım müdahalesi:

Kesiklerde ve yaralanmalarda ilk yapılması gereken; kirlenmiş yaraları temiz bir suyla yıkadıktan sonra kanayan bölgenin üstüne temiz bir bezle bastırarak kanamayı durdurmak. Bu arada ambulans çağırıp çocuğu en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırın. Kana tütün ve sigara külü gibi yabancı maddeler koyarak durdurmaya çalışmayın. Parmakla kanama noktasına basınç uygulayın. Basınçlı sargı yapılabilir ancak kanayan kısmın kalp seviyesinde veya üzerinde tutulmasına özen gösterin.


Zehirlenme

Çocukların fazla merak ve öğrenme tutkusu, buldukları şeyleri ağızlarına götürme istekleri ne yazık ki zehirlenmelere de yol açabiliyor. Yazın özellikle uygun şartlarda saklanmamış gıdaların tüketilmemesi gerekiyor.

Zehirlenme vakalarında ilk yardım müdahalesi:

Çocuğu kusturmayın. Ağızdan bir şey vermeyin. Ağzını ve çevresini yıkayarak temizleyin.

İlk müdahale ile birlikte en yakın sağlık kurumuna ulaşın.

Düşme ve çarpmalar

Yazın en sık karşılaşılan kazalardan olan düşme ve çarpmalarda, kazalar iyi izlenmeli, hekime danışmadan kazanın önemsiz olduğuna karar verilmemeli. Özellikle balkon demirlerinin çocukların sarkamayacağı yükseklikte ve aralarından geçemeyecekleri, başlarını da geçiremeyecek genişlikte olmasına dikkat edin. Çocuğunuza küçük veya ayağına büyük olan ayakkabı ya da terlik giydirmeyin.

Düşme çarpmalarda ilk yardım müdahalesi:

Kaza geçiren çocuk ağlamıyorsa, şuuru yerindeyse ve ellerini, kollarını normal hareket ettiriyorsa hiçbir müdahalede bulunmayın fakat 24 saat hareketlerini gözlemleyin. Bu 24 saatlik zaman dilimi içerisinde ilk yarım saatte 2 ya da 1 saat içinde 3’ten fazla fışkırır tarzda kusma, dalgınlık, sürekli uyku hali, solunum sıkıntısı, karın ağrısı, renk solukluğu veya havale geçirme gibi bulgular olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürün.

Yüksekten düşmelerde bu belirtiler olmasa bile kırık çıkık veya bir iç kanama ihtimali olacağından en yakın sağlık kuruluşuna götürün.

Kaza sonucu vücutta şişlik veya morluk oluşmuşsa üzerine buz veya soğuk suyla ıslatılmış bez koyarak daha fazla şişmesini önleyin.

Boğulma

Yaz kazaları arasında, havuz ve denizde boğulmalar da ciddi ölçüde artıyor. Yüzme bilmeyenlerin yanı sıra, yüzme bilenler de bu tehlikeyle karşı karşıya. Boğulmaktan kurtardığınız kişinin denizde ya da havuzda size kesinlikle sarılmasına izin vermeyip arkasına geçip taşımanız gerekiyor.

Boğulmada ilk yardım müdahalesi:


Acil Servis Hekimi Dr. Veysel Balcı “Yüzme bilenlerin de boğulma tehlikesiyle karşılaştığını görüyoruz. Ambulans ulaşana kadar bilinci yerinde değilse solunumunu kontrol etmeniz, solunumu yoksa temel yaşam desteği yapmanız gerekiyor. Bunun için de ilk yardım eğitiminin ne kadar önemli olduğunu belirtmek isterim” diyor.

Ev kazalarına karşı 8 ilk yardım önerisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.