Kurban Bayramı’nda sağlıklı et yemeği pişirmenin püf noktaları

Kurban Bayramı’nda misafir ağırlamak geleneksel olarak bayramlarda daha da önem kazanıyor. Kurban Bayramı’nda sağlıklı et yemeği pişirmenin püf noktaları…

Kurban Bayramı’nda et yemeğinize sağlık katın

Buna bağlı olarak da sofralardaki çeşitlilik ve lezzet artıyor. Bunun için ete eklenen yağlar, et suyuyla pişirilmiş pilavlar, çorbalar, tereyağlı tatlılar bayramda hızlı kilo alımına ve sağlık problemlerinin artışına sebep oluyor.

Bu süreçte sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak ve kilo almamak için dengeli beslenme kurallarına daha fazla özen göstermek gerekiyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, Kurban bayramını sağlıkla geçirmek için beslenme önerilerinde bulundu.


Su tüketimini ve fiziksel aktiviteyi arttırın

Kurban bayramını sağlıklı geçirmek için öğün atlamak ve tatlı tüketimini sınırlandırmamak kilo alımına sebep olur. Bayramda da ideal kiloyu korumak için fiziksel aktiviteyi özellikle yürüyüşü aksatmamak gerekir. Su tüketiminin daha da önem kazandığı bayramlarda 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.

Etin tuzunu ve baharatını en son ekleyin

Kurban etini aynı gün değil, 24 saat dinlendirerek tüketmeye özen göstermek gerekir. Sağlıklı pişirme yöntemi olarak ızgara, sote ve fırınlama tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Özellikle kalp damar sağlığı için fazlası son derece zararlı olan yağ kullanımı bayramlarda artmaktadır.

Kullandığınız et yağlı ise pişirme sırasında ayrıca yağ eklenmemelidir. Posa alımını artırmak için et yemekleri sebzeli tercih edilmeli, eklenecek sebzeler çiğ olarak kullanılmalıdır. Mutfakta kızartmadan her alanda kaçınmak gerekir.


Tuz ve baharatları sonradan eklenen ve kısık ateşte pişirilen et besin değerini korur, özelliğini yitirmez.

Eti pişirirken çatalla çevirmeyin

Mangalda pişirilen etlerin kanserojen etkisini azaltmak için eti ateşin üstünde fazla tutmaktan kaçınmak gerekir. Etler sık sık çevrilerek kuruması önlenmeli, bu işlemde çatal kullanılmamalıdır. Çatal kullanıldığında açılan delikten sıvı kaybı olacağından etler besin değerlerini kaybetmektedir. Etle ateş arasında 15 cm aralık olmasına dikkat edilmelidir.

Çorba ve pilava et suyu eklemeyin

Kurbanın kesilmesiyle başlayan et tüketimi bayram boyu sürmektedir. Bayram süresince gün içinde bir öğün et tüketilmemeli, tüketilen etin porsiyonu sınırlandırılmalıdır. “Ekmek tüketmiyorum, doyana kadar et yiyebilirim” düşüncesinin yanlış olduğu unutulmamalıdır.

Etin öncesinde bir kase çorba, beraberinde yeşil salata ve 1-2 dilim ekmek tüketilmesi et porsiyonunun sınırlandırılmasında kolaylık sağlayacaktır. Sağlıklı olduğu düşünülerek kullanılan et suyu ve kemik suyunun yağ içeriğinin yüksek olduğu hatırlanmalı, özellikle kalori alımının arttığı bayramlarda pilav veya çorbaya et suyu eklenmemelidir.

Et salata ve ayran üçlüsünü deneyin


Kalori alımını dengelemek için etin yanında asitli içecek tüketiminden kaçınılmalı bu içecekler yerine az şekerli komposto veya ayran tercih edilmelidir. Yoğurt demir emilimini azaltıyor düşüncesiyle ayran reddedilmemeli bunun yerine demir emilimini artırmak için salata eklenmelidir. Ev yapımı az şekerli limonatalar, taze meyve kompostoları ve soğuk bitki çayları da bayramda yemeklerinize eşlik edebilecek sağlıklı içeceklerdir.

Hazımsızlık Kurban Bayramı’nda kabusunuz olmasın


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.