Ronaldo ekonomisi

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, dünyanın en büyük futbolcusu… Portekizli yıldızın Juventus’a geçişi futbol ekonomistlerini harekete geçirdi. Yılın transferi Juventus’a neler kazandırabilir? Football Benchmark yılın transferiyle ilgili ayrıntılı bir rapor yayınladı.

Ronaldo ekonomisi

Futbol sahnesine çıktığı ilk günden beri tüm dünyanın dikkatle izlediği Portekizli yıldız futbolseverlere sunduğu harikalar sayesinde her geçen gün daha fazla parlayarak bir efsaneye dönüştü. Sporting, Manchester United ve Real Madrid’te kazandığı büyük başarılar sonrasında şaşırtıcı bir karar alarak Torino’nun yolunu tuttu ve Zebralar’a katıldı.

Spor dünyasını sarsan bu transfer sonrasında Juventus’un futbol sahasında büyük bir güç kazandığına ilişkin herkes hem fikir olmakla beraber Beyaz-Siyahlar’ın mali açıdan nasıl etkileneceği konusu da futbolseverler tarafından sıkça tartışılıyor.


Ünlü araştırma şirketi KPMG’nin futbol dünyasına ilişkin çalışmalarını sunduğu Football Benchmark web sayfasında Juventus’un Cristiano Ronaldo transferi ile ilgili oldukça ilginç bir rapor yayınladı. Raporun ana hatlarını aşağıda görebilirsiniz.

Juventus, Cristiano Ronaldo transferi için toplam 340 milyon Euro harcama yaptı.

Juventus’un resmi finansal tablolarında portekizli yıldız için ödenen toplam tutar yıllık 85 milyon Euro, dört yıllık sözleşme süresince ödenecek toplam tutar 340 milyon Euro olarak görünüyor. Bu alımdan sonra UEFA’nın finansal fair play kuralları uyarınca Juventus’un son üç yıllık mali dönem sonucunda gösterebileceği en yüksek kayıp tutarı 30 milyon Euro ile sınırlı. Ayrıca, henüz uygulamaya giren yeni bir finansal fair play kuralına göre bir yıllık mali dönem içerisinde, oyuncu alım ve satımına ilişkin negatif bakiye 100 milyon Euroyu aşamaz.

Bu kurallara uyum zorunluluğu nedeniyle Juventus’un bir veya iki yıldızını satması bekleniyor. Aksi takdirde, UEFA tarafından mali tabloları mercek altına alınabilir. Beyaz-Siyahlar’ın CR7 yatırımının karşılığını alabilmeleri için önümüzdeki sezonlarda operasyonel gelirlerini arttırmaları ve mali tablolar açısından daha üst sıralarda duran Avrupa’nın diğer dokuz kulübünü yakalamaları gerekiyor.

Avrupa’nın ilk 10 futbol kulübü:

Beyaz-Siyahlar’ın maç günü gelirlerinin artması beklenmekte.

Portekizli yıldızın transferinden hemen sonra Juventus, 2018-19 sezonunun kombine kart ve bilet fiyatlarını yaklaşık olarak %30 düzeyinde arttırdı. Bunun sonucu olarak kazançların geçen sezona oranla artış göstererek Serie A’nın 48-52 milyon Euro, Şampiyonlar Ligi’nin 55-70 milyon Euro gelir getirmesi bekleniyor.

Zebralar, hedefledikleri şampiyonlukları kazanmayı başarırlarsa yayın gelirlerinde artış sağlayabilirler.

İtalya Futbol Federasyonu’nun ve UEFA’nın gelir dağıtımına ilişkin yapmış olduğu son düzenlemeler sonucunda futbol takımlarının yayın gelirleri başarı sıralaması ile bağlantılı duruma getirildi. Juventus’un bu sezon Serie A ve Şampiyonlar Ligi’nde şampiyon olduğu varsayıldığında toplam yayın gelirinin 170 milyon Euro ile 225 milyon Euro arasında olacağı öngörülüyor.


Juventus’un ticari gelirlerinde ciddi bir artış olacağı kesin.

Birçok medya kuruluşunun da ilettiği gibi Juventus’un gelir kalemlerindeki en büyük artışı ürün ve sponsor gelirlerlerinde yaşaması bekleniyor. CR7’nin adının yazılı olduğu 7 numaralı formanın tüm dünyada inanılmaz sayıda satması ve büyük firmaların sponsorluk sözleşme imzalamak için sıraya gireceği son derece gerçekçi bir beklenti olarak göze çarpıyor.

Aşağıda Manchester United, Barcelona, Real Madrid ve Juventus’un sponsorluk gelirlerinin karşılaştırmasını görebilirsiniz.

Beyaz-Siyahlar, sosyal medyada büyük bir patlama yaptı.

CR7’nin sosyal medyadaki takipçi sayısı yeni takımı Juventus’tan altı kat, eski takımı Real Madrid’ten ise 100 milyon fazla. Ünlü yıldızın beyaz siyahlı formayı giymesi italyan devinin sosyal medyadaki tanınırlığını inanılmaz bir düzeyde arttırdığı gibi marka bilinirliğinde de çok ciddi bir yükseliş sağladı.

Ronaldo, Real Madrid ve Juventus’un Facebook takipçilerinin coğrafi dağılımına ilişkin tabloyu aşağıda görebilirsiniz.

Dünyanın en büyük üç futbolcusu Ronaldo, Neymar Jr ve Messi‘nin yıllık gelirleri ve sosyal medyadaki takipçilerine ilişkin yapılan karşılaştırmalı tabloyu aşağıda görebilirsiniz.

Juventus, yalnızca ve yalnızca sportif başarı kazandığı takdirde Ronaldo transferi kazançlı duruma gelebilir.

Sporseverler tarafından bu derece beğenilen bir sporcunun yalnızca varlığı sayesinde kulübü için ciddi gelir fırsatları doğrucağına hiçbir şüphe yok. Spor kulüpleri için gelir artışının vazgeçilmez anahtarı sportif başarıdır. Zebralar, Ronaldo’ya üstün yeteneklerini sergileme fırsatı sağlayabilirse büyük şampiyonluklar kazanılabilir ama fark yaratacak gelirler elde etmek için bu da yeterli olmaz.


Sportif başarıdaki patlama eş zamanlı olarak yönetimsel etkinlik, yenileşim ve yaratıcılık ile desteklendiği takdirde fark yaratacak gelirlere ulaşılabilir. Juventus’un son derece deneyimli yöneticiler tarafından yönetilmesi nedeniyle Ronaldo transferinden büyük gelirler elde edeceğine inanıyorum.

Futbol tarihine yazdığı rakamlarla Rusya 2018 Dünya Kupası


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.