Sıcak kum banyosu felç riskini tetikleyebilir!

Çoğu kişi için hiç şüphesiz yaz tatilinin anlamı, deniz ve havuz eğlencesidir. Ağrılı romatizmal hastalıkları olan kişiler için ise tatil, yüzme ve eğlence aktivitelerinden çok sıcak kum banyosu ve güneşlenmekten ibarettir.

Fakat vücut ağrılarından biraz olsun kurtulmak için kolları, bacakları ya da tüm vücudu sıcak kumların içine gömmenin ve saatlerce kumun içinde beklemenin felce kadar varabilecek ciddi tablolara neden olabileceğini biliyor muydunuz?

Peki ya sıcak kumun romatizmaya iyi gelmediğini, aksine kumun hasta bölgeye basınç yapabildiğini ve mevcut iltihabı daha da yayabildiğini? Central Hospital’dan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. A. Şahap Demirboğan, bilhassa kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyonu olan hastalara ve ileri yaştaki bireylere sıcak kum banyosunun etkileri konusunda uyarılarda bulunuyor.


Kızgın kumun ağrılı vücut şikayetlerine bir katkısı yoktur

Tüm yıl boyunca tatil hayalleri kuran ve yaptıkları planları uygulamaya koyan tatilciler, soluğu tatil merkezlerinin kumsallarında alıyor. Gençler ve çocuklar deniz ve havuz etkinliklerine rağbet ederken, belirli bir yaşın üstündeki tatilciler ise tercihini sıcak kum banyolarından yana kullanıyor.

Çünkü genel olarak halkımız arasında kolları, ayakları veya vücudu kızgın kumlara gömmenin ağrılara iyi geldiğine dair bir inanç hakim. Fakat kızgın kumların içeriğinin yalnızca kumdan oluşması nedeniyle herhangi bir hastalığa birebir iyi geldiği söylenemez. Ayrıca çoğunlukla kireçlenme problemlerinde ve kas gevşemesi nedeniyle tercih edilen kum banyoları geçici bir süre rahatlama sağlar.

Çünkü sıcak kum, kısa süreli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle ağrılı vücut şikayetleri için saatlerce kızgın kumların içinde ve güneşin altında kalmaktan sakınılmalıdır. Bu tür şikayetleri olanlar mutlaka bir fizik tedavi uzmanına başvurmalıdır.

Yaşanan ağrılar için en uygun yöntem fizik tedavidir

Kumların sahip olduğu ağırlık belirli bir basınç sağlaması sebebiyle masaj etkisi yaratabiliyor. Bu da kişilerde bir rahatlama yaşanmasını sağlayabiliyor. Bu gevşetme dışında kumun hiçbir tedavi etkisi yoktur.

Fizik tedavi yöntemlerinde ise, ağrıyı kesme, dolaşımı arttırma ve kas spazmının azaltılması gereken durumlarda yüzeysel sıcaklık veren tedavi araçları kullanılır. Bu araçlar arasında; elektrikle ısınan battaniye ve yastık, sıcak havlu ya da kompresler, sıcak şu şişeleri veya paketleri, sıcak kum, tuz ve kül tohum torbalarının yanı sıra ısıtılmış taşlar sayılabilir.


Fizik tedavi sırasında çeşitli araçlarla, ısınan çevre yumuşak dokularındaki moleküllerin hareketinde artış elde edilirken, kaslarda da gevşeme sağlanır. Vücut derisindeki uyarılan ısı alıcıları sayesinde ise damarlar genişler ve beraberinde metabolizma hızlanır.

Sağlık sorunları olan tatilciler hekim kontrolünde olmalıdır

Kızgın güneş, kalp-damar hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları olan kişiler için ciddi riskler taşır. Bu hastalar, bilhassa başlarını direkt güneş ışınlarından korumalı, şapkasız güneş altında bulunmamalıdır.

Ayrıca vücudun yüksek miktardaki kumların içine gömülmesi kalbin zorlanmasına ve beyindeki basıncın artmasına yol açabiliyor. Bu etkiler ise kızgın güneşe maruz kalınmasıyla birlikte, tansiyonun yükselmesine zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle yaz tatillerinde kaplıca, sıcak kum ve güneş gibi vücuda aşırı sıcaklık yükleyen durumlar mutlaka hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir.

Sıcak kum felç riskini tetikleyebilir

Diyabet hastaları ve bilhassa yaraları veya nöropatileri olan tatilcilerin de kum banyolarından uzak durmaları gerekiyor. Ayrıca varis problemleri yaşayanlar, bacaklarında çeşitli damar, iltihabi veya akut safhada romatizmal hastalıkları olanlar bu uygulamalardan kaçınmalıdır.

Bahsi geçen bu hastalıklara sahip bireylerin bacaklarını kuma gömmeleri çok ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına yol açabilir. Hatta sıcak kum nedeniyle tansiyonu yükselebilecek veya kalp rahatsızlıklarında artış görülebilecek hastalar felç riskiyle dahi karşı karşıya kalabilir.

Romatizmal hastalıkları olanlar dikkat

Tatil dönemlerinde kum banyosuna, özellikle vücut ağrılarından kurtulmak isteyen yaşlı bireyler ilgi gösteriyor. Sıcak kum banyoları her ne kadar halk arasında sıklıkla uygulanan bir tedavi biçimi haline gelmiş olsa da, biz bu uygulamayı önermiyoruz. Çünkü romatizmal hastalıklara yapılacak herhangi bir ısıtıcı müdahale fayda sağlamadığı gibi dokulardaki şişmeyi de tetikleyebiliyor.

Deniz ve kumdan sağlık için bu şekilde faydalanabilirsiniz!


Yaz tatillerinin olmazsa olmazı deniz ve kumdan eğlence aktivitelerinin dışında sağlık için faydalanmak amaçlanıyorsa;

  • Sık sık egzersizler yapılmalı,
  • Kan dolaşımını hızlandırması ve bacak-kalça kasları için kusursuz bir egzersiz olması nedeniyle mümkün olduğunca kum üzerinde yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Kumlar üzerinde uzanmak, güneşlenmek ya da yürüyüş yapmak isteniyorsa güneşin zararsız olduğu saatler beklenmelidir.
  • Deniz banyosu ise birçok hastalığı önlediği gibi, mevcut hastalıkları da iyileştirebiliyor. Bilhassa kas sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Bu nedenle bol bol yüzülmelidir.

Açık tenli olanlar güneşlenirken cilt lekelerine 2 kat dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.