Düzenli egzersiz stresi azaltıyor, hafızayı güçlendiriyor

Düzenli egzersiz, stres hormonlarını önemli ölçüde azaltıyor; serotonin, noradrenalin ve dopamin salgılanmasını teşvik ediyor. Bu sayede bir çeşit antidepresan etkisi yaratıyor.

düzenli egzersiz

Bu soru uzun yıllardır araştırmacıları meşgul ediyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi İsmet Tamer, düzenli egzersizin beyin fonksiyonları ve hafıza üzerindeki etkisini anlattı…

Çocuklar çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyerek, anne-baba ve öğretmenlerinden ya da yakın çevrelerindeki büyüklerinden sürekli yeni şeyler öğrenirler ve bu öğrendiklerinden pek çoğu kullanılmadıkça unutulmaya yüz tutar.


Çocuklar öğrendiklerini uygulama konusunda duyarlıdırlar ve yeni şeyler öğrendikçe bunları deneyimlemeye çalışır, başardıkça da öğrendiklerini hafızalarının kalıcı bir bölümünde saklarlar.

Yetişkinler ise öğrenme istekleri yüksek olmasına rağmen, öğrendiklerini hayata geçirmede ve uygulamada zorlanırlar; ancak beyindeki nöronlarda işlenme oranına göre, yeni bilgileri hafıza ilişkileri kurarak öğrenme eğilimleri yüksektir.

Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de beynin ilişkiler kurarak öğrenmesinin ve böylece öğrendiklerini hafızada daha kolay ve daha kalıcı saklayabilmesinin mümkün olduğunu göstermektedir.

Egzersiz Yapmak Stresi Azaltıyor

Aslında nörofizyolojide yapılan pek çok çalışmada düzenli olarak yapılan egzersizin, sadece genel olarak beyin hücrelerinde yaşlanmayı geciktirdiği değil, aynı zamanda beynin özellikle hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan bölgesinde, yeni sinir hücrelerinin ve bağlantıların oluşmasını sağlayan maddelerin üretilmesini de teşvik ettiği gösterilmiştir.

Egzersiz yapmanın stres hormonlarını önemli ölçüde azalttığı, serotonin, noradrenalin ve dopamin gibi nörotransmitter denilen ve beyindeki sinir sinyallerini taşıyan kimyasal maddelerin salgılanmasının teşvik ettiği, bu sayede de bir çeşit antidepresan etkisinin olduğu tespit edilmiş.


Fiziksel ve Zihinsel Egzersizin Faydaları

Kaslarımızı korumak ve geliştirmek için dengeli ve sağlıklı beslenip düzenli egzersiz yaparak, hem kaslardaki dolaşımı güçlendirmek hem de kaslara ihtiyaç duydukları besin maddelerini göndermek gerektiğini biliyoruz.

Eğer bunun tam tersini yapar, üstelik bir de hareketten uzak kalırsak, yeni kas hücresi yapılamayacağı gibi mevcut olanlarda da küçülme ve kuvvetsizleşme ortaya çıkacaktır. Beynimiz de kullanıldığı müddetçe daha aktif ve daha güçlü kalır.

Yani bilmece, bulmaca, problem çözme, yazma, çizme, okuma, ezber yapma, satranç ve yabancı dil öğrenme gibi zihnimizi zorlayan ve geliştiren etkinliklerle meşgul olarak beynimizi sürekli aktif tutmaya çalışmanın yararları gösterilmiştir. Bu faaliyetler beyin kan dolaşımını artırır ve beynin yaşlanmasını geciktirip yeni nöron oluşumunu da uyarır.

Beynin Bilişsel ve Hafıza İşlevi

Bilimsel çalışmalar, özellikle 30’lu yaşlardan itibaren düzenli olarak yapılan fiziksel hareket ve egzersizlerin kalp ve damar sağlığı açısından olduğu kadar, beynin zinde kalması ve hafızanın güçlenmesi açısından da çok önemli olduğunu gösteriyor.

Özellikle tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi aerobik egzersizler, beyindeki kan dolaşımında ve beynin fonksiyonlarını ideal şekilde yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin beyne akışında düzelme sağlayarak, zihinsel ve hafıza ile ilgili işlevleri olumlu etkiler.


Sonuç olarak, son 10 yılda yapılan çalışmaları dikkate alırsak, günde 30 ila 45 dakika süreyle düzenli egzersiz yaparak beynimizin bilgiyi daha kolay işlemesine, hafızamızın aktif kalmasına ve yeni beyin hücrelerinin gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Önümüzdeki yıllarda bunu daha kesin kanıtlarla ortaya koyacak bilimsel çalışmaların sonuçlanması dileklerimle…

Mental sağlık problemlerine karşı egzersiz şart!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.