İstihdam piyasası: En çok tercih edilen meslekler

İş arayanlar için İstanbul halen en çok iş ilanı yayınlanan il olsa da şehirler bazında değerlendirmeler dikkate değer bazı sonuçlar ortaya koyuyor. İstihdam piyasası: En çok tercih edilen meslekler…

İstihdam Endeksi Ağustos verileri, istihdam piyasasında Satış Gücü Etkinliği Yöneticisi, Fiyatlandırma ve Kampanya Uzmanı, Bilgi Teknolojileri Süreç Yönetimi Uzmanı, Proje Jeoloğu, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı gibi farklı ve yeni pozisyonlara ihtiyaç doğduğunu ortaya koydu.

Kariyer.net’in, istihdam piyasasına güncel verilerle ışık tutan çalışması İstihdam Endeksi’nin Ağustos sonuçları açıklandı.


Ağustos ayında toplam iş ilanı sayısı 59.428 olurken; iş günü sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre, geçen aya oranla yüzde 10, geçen yıla oranla da yüzde 22 oranında artış yakalandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Ağustos 2018 verilerini değerlendirdi:

“İstihdam Endeksi’nin Ağustos 2018 sonuçları; Ağustos ayında yayınlanan 59.428 iş ilanının; işgünü bazında geçtiğimiz yılın yüzde 22, geçtiğimiz ayın yüzde 10 üzerinde olduğunu ve istihdam piyasasının hareketliliğini koruduğunu gösteriyor.”

İş arayanlar için İstanbul halen en çok iş ilanı yayınlanan il olsa da şehirler bazında değerlendirmeler dikkate değer bazı sonuçlar ortaya koyuyor.

Örneğin İstanbul Avrupa yakası, Anadolu yakasına göre yüzde 35 daha fazla iş fırsatı barındırıyor. Diğer yandan bazı işletmelerin üretim, yönetim ya da çağrı merkezi fonksiyonlarını taşıdıkları İzmir ve Kocaeli; yayınlanan iş ilanı sayısında geçtiğimiz yıla göre %30 ve üzerinde artış gösteriyor.

İstihdam Endeksinin bir diğer önemli çıktısı da ihtiyaç duyulan yeni iş alanlarını ve meslekleri ortaya çıkarması. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Geleceğin Meslekleri Raporu’na göre, bu yıl ilkokula başlayacak çocukların yüzde 65’inin henüz var olmayan mesleklerde çalışacağı ön görülüyor.


Kariyer.net’in İstihdam Endeksi de bu görüşü doğrulayan veriler ortaya koyuyor. Kariyer.net’te ilk kez ilan çıkılan pozisyonlara bakıldığında, farklı ve yeni pozisyonlara ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkıyor.

Satış Gücü Desteği Yöneticisi, Fiyatlandırma ve Kampanya Uzmanı, Bilgi Teknolojileri Süreç Yönetimi Uzmanı, Proje Jeoloğu, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı, SAP BPC Danışmanı, Kariyer Merkezi Yönetici Yardımcısı gibi kamuoyunun bugüne kadar pek işitmediği pozisyonlara ihtiyaç duyulduğu görülüyor.

İnşaat mühendisliğine başvurular yükselişte

İş arayanların en çok başvuruda bulunduğu pozisyonların, geçen yıla göre değişimi incelendiğinde, İnşaat Mühendisliğinin yüzde 66,5’le başvurularını en fazla artan pozisyon olduğu görülüyor. İnşaat Mühendisi pozisyonunu yüzde 48.3 ile Mimar, yüze 44,6 ile AR-GE Mühendisi, yüzde 26,2 ile İş Güvenliği Uzmanı ve yüzde 13,5 ile de Avukat takip ediyor.

Turizm geçen yılın üstünde bir performans gösterdi

Ağustos ayında yayınlanan iş ilanlarının, Ağustos 2017’ye göre iş günü sayısı baz alınarak yapılan sektörel değerlendirmesine göre; yayınlanan ilan sayısı Turizm sektöründe yüzde 47, Bilişim sektöründe yüzde 43, Tekstil sektöründe yüzde 34 artış gösterdi.

Kariyer.net verileri şehirler bazında incelendiğinde, en çok iş ilanı yayınlanan yerin İstanbul Avrupa yakası olduğu görülüyor.

İstanbul Avrupa yakasında Anadolu yakasına göre % 35 daha fazla iş ilanı yayınlanması bir diğer dikkat çekici veri olarak ortaya çıkıyor.

Diğer yandan yayınlanan iş ilanlarının geçtiğimiz yıla göre hangi şehirlerde arttığı incelendiğinde; İzmir’inyüzde 37’lik oranla geçen yıla göre en yüksek artışı yakalayan şehir olduğu, onu yüzde 33 ile İstanbul Avrupa’nın, yüzde 31 ile Antalya’nın, yüzde 30 ile de Kocaeli’nin izlediği görülüyor.

Mavi yakada “Sekreter” ve “Garson” pozisyonlarına talepler yoğunlaştı


Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle, evinin yakınında bir iş arayan mavi yaka çalışanları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre; Ağustos ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan pozisyonlar sırasıyla Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Aşçı olarak sıralanıyor.

Başarılı bir kariyer için edinmeniz gereken 5 yetkinlik


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.