Xylitol (ksilitol) içeren sakız çiğnemek diş çürümesini önler mi?

Sakız çiğnemek diş çürüklerini önler mi? Sakızlarda tatlandırıcı olarak kullanılan Xylitol nedir? Ağızdaki bakterileri öldürür mü?

Xylitol içeren sakız diş çürümesini önler mi?
Xylitol (ksilitol) içeren sakız diş çürümesini önler mi?

Bazı sakızlarda bulunan Xylitol (ksilitol) nedir?

Xylitol, bir şeker alkolü (veya polialkol) olarak sınıflandırılan bir maddedir.

Şeker alkolleri, bir şeker molekülü ve alkol molekülünün melezleri gibidir. Yapıkları onlara dil üzerindeki tatlı tat alıcılarını uyarabilme yeteneği kazandırır.


Ksilitol birçok meyve ve sebzede az miktarda bulunur ve bu nedenle doğal kabul edilir. İnsanlar normal metabolizma yoluyla az miktarda üretirler.

Başta sakızlar olmak üzere çikolata şekeri, şeker, nane, diyabet dostu gıdalar ve ağız bakımı ürünlerinde sık kullanılan bir üründür.

Xylitol (ksilitol) içeren sakız etkisi

Ksilitol içeren yapay tatlandırıcılı sakız çiğnenmesi hem mekanik diş temizliğine yardımcı olur; hem de yapay şekerler sayesinde çürük oluşturan bakterilerin üremesini durdurur.

Şekerden yüzde 40 daha az kaloriye sahip

Xylitol, normal şeker kadar benzer bir tatlılığa sahiptir fakat % 40 daha az kalorisi vardır:

  • Sofra şekeri: gram başına 4 kalori.
  • Xylitol: gram başına 2,4 kalori.

Xylitol nasıl üretilir?

Xylitol (ksilitol) rafine edilmiş bir tatlandırıcı olduğundan, herhangi bir vitamin, mineral veya protein içermez. Bu anlamda, boş kalorileridir.

Ksilitol, huş ağacı gibi ağaçlardan işlenebilir ancak xylan adı verilen bitki lifini Xylitol haline dönüştüren endüstriyel bir işlemle de üretilebilir.

Şeker alkolleri teknik olarak karbonhidrat olmasına rağmen çoğu kan şekeri düzeylerini yükseltmez ve bu nedenle “düşük yağlı” ürünlerde popüler tatlandırıcılar olarak kullanılır ve “net” karbonhidrat olarak sayılmazlar.

Ksilitol çok düşük bir glisemik indeksi var ve kan şekeri veya insülini yükseltmez

Eklenen şekerin (ve yüksek fruktoz mısır şurubu) olumsuz etkilerinden biri, kan şekeri ve insülin seviyelerini yükseltebilmesidir.

Yüksek fruktoz miktarı nedeniyle aşırı tüketildiği zaman da insülin direncine ve her türlü metabolik problemlere neden olabilir.

Ksilitol, sıfır fruktoz içerir ve kan şekeri ve insülin üzerinde önemsiz etkilere sahiptir.

Xylitol (ksilitol) zararlı mı

Şekerin zararlı etkilerinin hiçbiri xylitol için geçerli değildir.

Glisemik indeks (gıdaların ne kadar hızlı kan şekeri seviyesini yükselttiğinin bir ölçütü), glisemik indeksi 60-70 olan normal şekere kıyasla yalnızca 7’dir .

Şekerden % 40 daha az kalori içerdiği için aynı zamanda bir kilo kaybı dostu tatlandırıcı olarak da düşünülebilir.

Şeker hastalığı, diyabet öncesi, obezite veya diğer metabolik problemleri olan insanlar için, Ksilitol şekere iyi bir alternatiftir.

İnsan incelenmesi henüz yapılmamış olsa da, sıçan çalışmaları göstermiştir ki; Ksilitol, diyabet semptomlarını iyileştirmek karın yağını azaltmak ve hatta kilo alımını önlemek gibi etkilere sahiptir.

Ksilitol, ağızdaki kötü bakterileri atlatır ve diş sağlığı için yararlar sağlar

Sayısız çalışma xylitolün diş sağlığı ve diş çürümesinin önlenmesinde güçlü faydaları olduğunu göstermesidir.

Diş çürümesinin önde gelen risk faktörlerinden biri, “Streptococcus mutans” adı verilen bir oral bakteri türüdür. Bu çoğunlukla plaktan sorumlu olan bakterilerdir.

Dişler üzerinde bir miktar plak olması normal olmakla birlikte, bağışıklık sistemi ele geçirildiğinde bakteri hücrelerine saldırmaya başlar. Bu diş eti iltihabı gibi iltihaplı diş hastalıklarına neden olabilir.


Bu oral bakteriler yiyeceklerden glikoz alırlar, ancak xylitolü kullanamazlar. Şekeri ksilitol ile değiştirirseniz, zararlı bakteriler için mevcut yakıt azaltılır.

Fakat xylitolün etkileri bunun ötesine geçer, kötü bakteriler yakıt için Ksilitol kullanamazlarsa da, yine de onu tüketirler.

Bakteriler ksilitol ile dolduğunda, glikozu alamazlar, bu yüzden aslında enerji üretim yolları “tıkanır” ve ölürler.

Xylitol içeren sakız, ağızdaki bakterileri öldürür mü?

Başka bir deyişle, xylitol içeren sakız çiğnediğinizde (veya bir tatlandırıcı olarak kullandığınızda) bakterilerdeki şeker metabolizması engellenir ve tam anlamıyla açlıktan ölürler.

Bir çalışmada, xylitol (ksilitol) ile şekerlendirilmiş sakız kullanılması, kötü bakteri seviyeleri % 27-75 oranında azalırken, dost bakteriler üzerinde herhangi bir etki yaratmadı.

Ksilitolün diş hekimliği faydaları:

Sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırır ve dişleriniz için iyi olur ve osteoporoza karşı da koruma sağlar.

Tükürük üretimini arttırır. Tükürük, dişler tarafından alınıp yeniden mineralize edilmesine yardımcı olan kalsiyum ve fosfat içerir.

Diş minesinin asidik bozulmasına karşı savaşırken tükürüğün asiditesini azaltır.

Çok sayıda çalışma, ya şekeri değiştirerek ya da diyetin üzerine ekleyerek ksilitolün kaviteleri ve diş çürümelerini % 30-85 oranında azaltabileceğini göstermektedir.

İnflamasyon, birçok kronik hastalığın kökünde olduğu için, plak ve diş eti iltihaplarının azaltılmasının vücudunuzun geri kalanı için de fayda sağlayabileceği mantıklıdır.

Xylitol, çocuklarda kulak enfeksiyonlarını azaltır ve maya kandida albicans ile savaşır.

Ağız, burun ve kulaklar birbirine bağlıdır. Bu nedenle, ağızda yaşayan bakteriler, çocuklarda sık görülen bir problem olan kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Xylitol (ksilitol), bu bakterilerin bir kısmını, plak üreten bakterileri yoksun bıraktığı gibi aç bırakabilir.

Tekrarlayan kulak enfeksiyonlu çocuklarda yapılan bir çalışmada, xylitol ile şekillendirilmiş sakızın günlük kullanımı % 40 oranında enfeksiyon oranını azalttı.

Ksilitol, maya kandida albicans ile mücadeleye de yardımcı olup, bir yüzeye yapışma ve enfeksiyona neden olma kabiliyetini azaltır.

Xylitol’ün birkaç tane daha potansiyel sağlık faydası var:

Kolajen vücuttaki en bol proteindir ve ciltte ve bağ dokularında büyük miktarlarda bulunur. Sıçanlarda xylitolün, yaşlanmanın derideki etkilerine karşı koymasına yardımcı olabilecek kolajen üretimini artırabileceğini gösteren bazı çalışmalar vardır.

Ksilitol, ayrıca farelerde artan kemik hacmi, kemik mineral içeriğine bağlı, osteoporoz sorununa karşı koruyucu olabilir.

Ksilitol ağızda “kötü” bakterileri öldürmekle birlikte, bağırsaktaki dost bakterileri besleyebilir, bu da iyi bir şeydir. Bu bağlamda, çözünür lif gibi işlev görür .

Xylitol potansiyel zararları veya yan etkileri

Dikkat! Kedi ve köpeklere xylitol içeren sakız vermeyiniz ölümlerine yol açabilir. İnsanlar üzerinde bilinen ciddi bir zararı yoktur, ama her üründe olduğu gibi yüksek doz kullanımında sakıncalar olabilir.


Xylitol (ksilitol) genellikle iyi tolere edilir ancak bazı insanlar çok fazla tükettiklerinde sindirim yan etkileri görürler. Şeker alkolleri suyunu bağırsağa çekebilir veya bağırsak bakterileri tarafından fermente edilebilirler. Bu, gaz, şişkinlik ve ishale neden olabilir.

Ağız ve diş sağlığı sorunları tüm vücudu etkileyebilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.