Uzmanlardan 20 yaş dişleri konusunda önemli uyarılar

Uzmanlar 20 yaş dişleri konusunda uyarıyor. Özellikle gençler dişlerini yeterli düzeyde fırçalamıyor.

20 yaş dişleri

Ergenlik yaşının düşmesi ile birlikte 20 yaş dişleri lise çağında çıkmaya başladı. Okulların açılması ile birlikte ağız ve diş bakımı ihmal edilmeye başlanıyor. Çocuklara günde üç defa dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırın.

Tanfer Klinik’ten Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, 20 yaş dişleri konusunda dikkat etmesi gerekenleri anlatıyor:


Diş etleri daha sık kanıyor

Metabolizmanın değişmesi özellikle diş etlerinde ve dişlerde belirli bir takım değişiklere sebep oluyor diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer;

Özellikle diş etleri kanamaya daha müsait hale geliyor. Yazın daha sağlıklı beslenen çocuklar, okullardaki kantin ve benzeri yerlerden, dişlerinde daha büyük problemlere sebep olan besinleri yiyip içiyorlar.

Asitli içecekleri ve şekerli atıştırmalıkları birbirlerinden özenerek daha sık tüketiyorlar. Bundan dolayı diş çürüklerinde artış oluyor, iyi fırçalanmadığı zaman diş etlerinde kanama oluyor. Okul aralarında çocuklar dişlerini fırçalamıyorlar ve bu sebeple diş eti sorunları ne yazık ki artıyor.


Öğle yemeklerinden sonra da dişler fırçalanmalı!

Okul stresine bağlı olarak özellikle lise çağına gelmiş olan gençlerde, 20 yaş dişleri ile ilgili problemleri de artıyor. Okul döneminde çocuklarımıza öğle yemeklerinden sonra diş fırçalama alışkanlığı kazandırmamız önemli. Ailelerin çok dikkatli olup sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce çocuklarının diş fırçalamalarına dikkat etmeleri lazım.

Vücuttaki bağışıklık sisteminin zayıflaması daha başka hastalıklara sebep olabiliyor. Bu hastalıklarda kendini diş ve diş etlerinde gösteriyor; diş eti kanamaları, ağız kokuları, diş sıkmalar ve buna bağlı olarak çene problemleri okulların açılmasıyla beraber daha sık görülmeye başlanıyor.

Günde üç kere fırçalasınlar 

“Eskiden 20 yaş dişleri, 20 yaş ve sonrasında çıkmaya başlardı” diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer;


“Artık erken ergenlikler başladı. 12 yaşında başlayan ergenlik dönemi 8-9 yaşlarına indi. Buna bağlı olarak 20 yaş dişleri de erken yaşlarda; ortaokulun son sınıfından lisenin dört yıllık süreci arasında çıkmaya başladı. O yüzden ailelerin bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Özellikle ergenlik dönemine gelmiş olan gençlerin, dişlerini günde üç kere fırçalamasında fayda var” diyerek aileleri uyardı.

20’lik dişler çekilmeli mi? Ağrı varsa ne yapmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.