Demirören Medya Grubu, Vatan Gazetesi’ni kapattı

Demirören Medya Grubu, 5 gazetesinden birisi olan Vatan Gazetesi için kapatma kararı alındı. Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Yuvacan çalışanlara “Bugün son baskıyı yapıyoruz” dedi.

Demirören Grubu Vatan Gazetesi kapattı
Demirören Grubu, Vatan Gazetesi’ni kapatma kararı aldı.

Geçtiğimiz Nisan ayında dev bir satın alma işlemine imza atarak, Doğan Medya Grubu’nu bünyesine katan Demirören Medya Grubu, Vatan Gazetesi’nin yayın hayatına son veriyor.

Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Yuvacan çalışanlara “Bugün son baskıyı yapıyoruz” dedi.


Vatan Gazetesi’nin 1 Kasım itibariyle, Milliyet Gazetesi’nin haftasonu eki olarak yayın hayatını sürdüreceği bildirildi.

7 yıldır Demirören grubundaydı

Demirören Medya Grubu 2011 yılında Milliyet ile Vatan Gazetesi’ni Aydın Doğan’dan satın almıştı. Vatan Gazetesi 2002 yılında yayın hayatına başlamıştı.

Basılı yayın devri sona mı eriyor?

Yıllardır, “Gazeteler yok olacak” diye bir iddia var. Bundan 15 yıl önce “Son gazete 2040’ta basılacak” deniyordu, sonra bunu 2020’ye kadar çekenler oldu.

Gazeteler pazar eklerini çıkaramıyor

Sayılar okuma oranlarında olumlu bir noktaya işaret etse de son günlerde yaşanan kağıt krizi önümüzdeki günlerde bu alanda yeni sorunların yaşanacağını gösteriyor. Çünkü Türk Lirası’ndaki önlenemeyen değer kaybı, ithalata bağımlı olan kağıt sektörünü olumsuz bir şekilde etkilemeye devam ediyor.

Kağıtlar Dolar ile alınırken, son günlerde baskı maliyetleri de TL yerine Euro üzerinden ücretlendiriliyor. Son 3 ayda yayıncılık alanında yaşanan gelişmeler de krizin gerçek yüzünü gösteriyor.

Basılı yayınlara neler oluyor?

• Habertürk gazetesi dijitalleşme ve maliyeti gerekçe göstererek yazılı yayın hayatına son verdi.

• Aydınlık gazetesi kağıt sıkıntısı nedeniyle yayınına 3 gün ara verdi.

• Sözcü gazetesi ‘Şık’ adlı ekini kapattı. Dünya gazetesi geçen ay fiyatını 3.75 TL’den 4.25’e çıkardı.


• Sözcü gazetesi fiyatını 1.25 TL’ye, Cumhuriyet gazetesi de 2.5 TL’ye yükseltme kararı aldı.

• Posta ve Birgün Gazetesi fiyatını 2.5 liraya çıkardı. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi.

• Leman dergisi yeni sayısını “SEKA’yı kapatanlar utansın… Cep LeMan bayilerde…” diyerek ‘cep boy’ olarak bastığını duyurdu.

• Uykusuz dergisi fiyatını 5 TL’ye yükseltti.

• Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı kitaplarını basamadığı için okurlarından destek istedi.

• Ayrıntı Yayınları kitap fiyatlarına yüzde 20-40 zam yaptığını duyurdu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne ait 9 Eylül, Ege Telgraf, Haber Ekspres, Yenigün, İlk Ses, Yeni Bakış ve Ticaret gazeteleri bundan böyle pazar günleri okuyucularıyla buluşamayacaklarını açıkladı.

Daha fazla gazete kapanabilir!

Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS), maliyet artışı nedeniyle kapanan ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gazete ve dergiler için açıklama yayınladı. Açıklamada kağıttan alınan vergilerin sıfırlanması gerektiği vurgulanarak şöyle denildi:

“Gazeteler bir kamu görevi yapmaktadır. Halkın haber alma hakkı kağıt sorunuyla engellenemez. Hükümetin basın özgürlüğünü sağlaması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet bu duruma sessiz kalamaz. Kağıt krizine acil bir çözüm üretilmeli. Aksi halde yeni kapanmalar kapıdadır.


Gazetelerin bağımsız biçimde yayın yapabilmesi için kağıt sübvansiyonu hayati önemdedir. SEKA gibi köklü bir kurumumuzun özelleştirilmesiyle başlayan süreç durdurulmalı ve Türkiye yeniden kağıdını kendisi üretir hale gelmelidir. Kısa vadede kağıtta vergiler sıfırlanmalıdır. Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapılmalıdır. Yazılı basına düşük faizle kredi ve teşvik paketleri hazırlamak da hızla gündeme alınmalıdır.”

Astroloji: Merkür Yay burcunda (31 Ekim – 17 Kasım) burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.