İşitme kaybı çocuklarda okul başarısını nasıl etkiliyor?

Okul çağındaki çocuklarda yaşanan işitme kaybı başarıyı olumsuz yönde etkileyebiliyor.

İşitme kaybı okul başarısını etkiliyor!

İşitme kaybı çocuklarda okul başarısını nasıl etkiliyor?

Özel Bursa Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Ayhan Dağaşan, “Ebeveynler, çocukları mümkünse okul döneminden önce işitme kaybı ihtimaline karşılık kulaklarını kontrol ettirmeli ve gerekli görüldüğü taktirde tedaviye başlamalı. Çocuğun gelişimi ve başarısı için bu oldukça önemli” diyor.


Okuldaki başarının çocuğun sağlıklı olmasıyla ilişkili olduğunu belirten Op. Dr. Ayhan Dağaşan, bu dönemde yaşanan sağlık sorunlarının çocuğun motivasyonunu etkileyebileceğini söyledi.

Dağaşan, özellikle işitme kayıplarının oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Çocuklarda işitme sorununun genel olarak en sık nedeni orta kulak iltihabıdır. Çocuklar anatomik yapıları nedeniyle büyüklere oranla orta kulak iltihabına (otitis) daha kolay yakalanırlar.

Orta kulak boşluğu ile burun arkası boşluğunu birbirine bağlayan östaki borusu adı verilen kanal, küçük çocuklarda çok kısa ve yatıktır. Bu nedenle, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan sonra orta kulağa mikropların çok kolay ulaşmasına neden olur. Ayrıca kanal yatık durumda olduğu için salgıların boşalması da zorlaşır” dedi.


Erken teşhis önemli

İşitme kaybının erken dönemde belirlenmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Dağaşan, bu konuda ailelerin dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

İşitme kaybı tedavisi nedir?

“Tedavisi mümkün olmayan, genellikle çoğu doğumsal olan işitme kayıplarının da erken dönemde fark edilmesi sayesinde, özel eğitimlerle problem en aza indirilebilir. Ebeveynler çocuğun büyümesini ve gelişmesini dikkatli ve yakından takip ederse işitme kaybı erken dönemde teşhis edilebilir” diye konuştu.

Uzun süre devam eden üst solunum yolu enfeksiyonunun da orta kulak iltihabına neden olabildiğini ifade eden Op. Dr. Ayhan Dağaşan, ailelerin çocuğun kulağı ağrıdığında ve duyma sorununu fark ettiğinde zaman kaybetmeden doktora gitmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Arkadaşlarıyla sağlıklı ilişki kuramaz

Duyma kaybı nedeniyle öğrencinin okul hayatının da etkileneceğini dile getiren Dağaşan, iyi işitmeyen bir çocuğun öğretmeninin anlattıklarını anlayamadığını ve buna bağlı olarak da sıkıntı yaşayacağını söyledi.


Dağaşan, bu durumda çocuğun arkadaşlarıyla da sağlıklı bir ilişki kuramayacağına dikkat çekerek, “Bu nedenle ebeveynler, çocukları okula başlamadan önce çocuğun kulaklarını kontrol ettirmeli ve gerekli görüldüğü taktirde tedaviye başlamalı. Çocuğun gelişimi ve başarısı için bu oldukça önemli” dedi.

İşitme kaybının nedenleri neler? Uzmanlar uyarıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.