Norveç Somonu hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?

Lezzeti, pişirme kolaylığı, uzun süre tok tutma özelliği ve zengin protein, mineral, omega 3 kaynağı olmasıyla sofraların baş tacı olan Norveç somonu hakkındaki ‘doğru bilinen yanlışlar’a, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi açıklık getirdi.

somon balığı

Konseyin Türkiye Direktörü Borge Gronbech “Doğal ortamlarımız, soğuk sularımız ve sıkı düzenlemelerimiz sayesinde, Norveç somonu her zaman sağlıklı, sürdürülebilir ve kaliteli bir seçimdir” dedi.

Protein, mineral ve omega 3 yönünden zengin somon balığı, kalp sağlığından kemiklerin güçlenmesine kadar vücudumuza sayısız fayda sağlıyor ancak bu balık hakkındaki ‘doğru bilinen yanlışlar’ nedeniyle bazı tüketicilerin akıllarında soru işaretleri oluşabiliyor.


Norveç somon yetiştiriciliğinin dünyadaki en iyi uygulama kültürü olarak kabul edildiğini söyleyen Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Borge Gronbech, “Norveç Hükümeti tarafından belirlenen sıkı düzenlemelerin ışığında en iyi kalitede, güvenli ve lezzetli somon üretimi yapılıyor.” diye konuştu.

İşte Norveç somon balığı hakkında doğru bilinen yanlışlar:

Somon tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur.

Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu’nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, somon gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.

Üstelik Norveç somonu yalnızca omega-3 yağ asitleri sağlamakla kalmayıp iyot, selenyum ve diğer önemli vitaminler için de mükemmel bir kaynaktır.

Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir.

Yanlış: Norveç’in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır. Norveç somonu, veterinerler tarafından gözlem altında tutulur ve somon çiftliklerinin düzenlemeleri çok sıkı takip altındadır.

Her yıl yaklaşık 14 bin adet ihraç edilmeye hazır Norveç somonu, bağımsız Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Enstitüsü (NIFES) tarafından denetlenmektedir. Bu denetimlerin hiçbirinde, yasaklanmış ilaç veya yasa dışı yabancı madde kalıntılarına rastlanmamıştır.

Norveç somonunda antibiyotik vardır.

Yanlış: 80’lerin sonlarından itibaren Norveç su ürünleri yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı yüzde 99 oranında düşmüştür.


Bu düşüş, en yaygın somon hastalıklarına karşı etkili aşıların yanı sıra sıkı hijyen düzenlemeleri ile sağlanmıştır. Son 20 yılda, ulusal ve uluslararası gıda otoriteleri, somon içerisinde antibiyotik izine rastlamamıştır.

Norveç somonu ağır metaller içerir.

Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.

Norveç’te somonlar çiftliklerdeki dar alanlarda yetişir.

Yanlış: Norveç’te somon yetiştiriciliği, yoğun hayvancılık kategorisine dahil değildir. Çiftliklerde Norveç somonlarının geniş alanı vardır. Yönetmeliğe göre somon, çiftlik havuzlarının yüzde 2,5’ine ihtiyaç duyar.

Kalan yüzde 97,5’lik kısım somonun yüzmesi için alan sağlar. Buna ilaveten, Norveç somonunun yetiştiği havuzların çevresi 200, derinliği ise 50 metreye kadar ulaşmaktadır.

Norveç somonunun renginin kırmızıya dönmesi için sentetik boya kullanılır.

Yanlış: Okyanus çiftliklerinde yetişen Norveç somon balığı pembe – kırmızı rengini, somonda da bulunan ve astaksantin adı verilen bir pigmentten alır.

Astaksantin, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından belirlenen miktarlarda, besin takviyesi olarak da verilmektedir. Sentetik boya, gıda boyası veya herhangi bir renklendirici ise kullanılmamaktadır.

Çiftlikteki somonların beslenmesi için kullanılan yemler çevreye zarar verir.

Yanlış: Somon yemi, farklı içeriklerin birleşimidir. Yemin yüzde 30’unu deniz kaynakları, balık yağı ve balık unu oluştururken, yüzde 70’i bitkisel yağ, bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Balık yağı ve balık unu, insan tüketimine uygun olmayan vahşi balıklardan ve artıklarından yapılır.


Deniz ürünleri ve sebze karışımı hem somon hem de çevre için faydalıdır. Bunlara ek olarak, somonun alacağı her bir kilo için 1.2 kg balık yemi gereklidir. Buna göre, bir somon hayatı boyunca 6 – 7 kg balık yemi tüketir. Diğer hayvanlarla kıyaslandığında bu tüketim oldukça düşüktür.

Omega-3 ve B12 deposu somon balığı yemek tarifleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.