Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 7 başlıyor!

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 7, 4-7 Ekim 2018 tarihleri arasında GalataPerform, Fransız Kültür Merkezi, İsveç Başkonsolosluğu, Norveç Başkonsolosluğu, Taşra Kabare A Corner in the World ve bomontiada ALT işbirliğiyle gerçekleşecek.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali’nin 4 Ekim’deki açılışı İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Fransız yazar David Leon’un “Paçayı Kurtarmak” adlı oyun okumasını Mark Levitas yönetecek.

Festivalin uluslararası ve yerel programı bomontiada ALT’ta devam edecek. 5 Ekim’de İsveçli oyun yazarı Dimen Abdulla’nın “Devrim” adlı oyun okumasını Sanem Öge; 6 Ekim’de Norveçli yazar Finn Iunker’in “Helen” adlı oyun okumasını ise Onur Karaoğlu yönetecek.


5-6-7 Ekim günleri Yeni Metin Yeni Tiyatro Atölyeleri’nin bu yılki yazarlarının oyun okumaları gerçekleşecek. Bu sene oyunları okunacak yazarlar arasında Aslı Ceren Bozatlı, Tülin Ulutürk, Zeynep Kıymacı, Banu Solak, Şengül Can, Ömer Kaçar ve Erdi Işık yer alıyor.

Oyun okumalarını yönetenler arasında Ahmet Sami Özbudak, Murat Mahmutyazıoğlu, Ayşe Lebriz Berkem, Cemal Toktaş, Ersin Umut Güler ve Tuğrul Tülek gibi deneyimli isimlerin yanında Yeni Metin Yeni Tiyatro Yönetmenlik Atölyesi’nde yetişen Arzu Suriçi de bulunuyor.

Bu sene diğer senelerden farklı olarak bomontiada mekanlarına yayılacak ve Yönetmenlik ve Yazarlık Atölyelerinden çıkan özel bir proje; VantaBlack performansının yanı sıra 7 Ekim Pazar sabahı gerçekleşecek olan Kahvaltıda Tiyatro Sohbetleri yer alacak.

Türkiye’nin ilk Oyun Yazarlığı Festivali olma özelliğini taşıyan festival, bu sene de seyircilere ve tiyatro profesyonellerine özgün metinleri sunarken her oyundan sonra yazarlar ve yönetmenlerle gerçekleştirilecek olan söyleşiler yoluyla tiyatro alanında yeni tartışmalar, fikir alışverişlerine ve hareketliliğe yol açıyor.

Paçayı Kurtarmak *

(oyun okuması)
4 Ekim 2018
Yer: İstanbul Fransız Kültür Merkezi
Saat: 19.30
Yazan: David Leon
Çeviren: Reyhan Özdilek
Yöneten: Mark Levitas

“Paçayı Kurtarmak”, fiziksel olarak hassas durumdaki çocuk ve ergenlik çağındaki gençlerin bakımı ve desteği üzerine uzmanlaşmış bir kurumda çalışan bir eğitimcinin bu kurumdan istifasını konu alır. Anlatıcı doğrudan bir sesleniş biçimi ile “eğitim prangası” ve “ailevi prangası” olarak adlandırdığı durumlarla bizi yüzleştirir.

*Etkinlik ücretsiz olup Fransız Kültür Merkezi tarafından oluşturulacak online kayıt sistemine kayıt yaptırmak gereklidir. Lütfen http://www.ifturquie.org/ siteyi ziyaret edip kayıt olunuz.

Devrim *

(oyun okuması)
5 Ekim 2018
Yer: bomonti-ALT
Saat: 20.30
Yazan: Dimen Abdulla
Çeviren: Arzu Lejontatel *
Yöneten: Sanem Öge
Ücretsiz Etkinlik

Trifa, Helin ve Arazo isimli üç kız kardeş birbirlerine saçlarından bağlıdır. Hep birlikte yaşarlar, birlikte yemek yiyip, birlikte nefes alıp, birlikte şarkı söyleyip, birlikte uyurlar ta ki içlerinden biri bu oyuna devam etmeme kararı alana kadar. Devrim; saç, özgürlük ve kimlik hakkında bir oyundur. Gerçek devrim tüm dünyanın değiştiği andır.

Palimpsest

(oyun okuması)
6 Ekim 2018
Yer: bomontiada ALT
Saat: 13.00
Yazan: Tülin Ulutürk
Yöneten: Ersin Umut Güler
Bilet: 20 TL

Yerli, salonunun ortasındaki üçlü koltukta oturmaktadır. Koltuğun önünde üzeri gazetelerle kaplı bir ölü… Aniden televizyon açılır ve son derece yüksek bir sesle Neşeye Övgü çalmaya başlar, sonra azalarak kapanır. Klozetten Yabancı çıkar. Palimpsest aymaz ve neşeye yazgılı bir halkın öyküsüdür.

İstasyon

(oyun okuması)
6 Ekim 2018
Yer: bomontiada ALT
Saat: 15.00
Yazan: Zeynep Kıymacı
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Bilet: 20 TL

Yakup ve Leyla aynı kasabada çocuklukları geçmiş iki yakın arkadaştır. Kasabadaki istasyonda meydana gelen tren kazasıyla uzun süre sonra bir araya gelirler. İstasyonda yüzleştiklerinde kendileriyle ve çocukluklarıyla ilgili de birçok şeyin farkına varmış olurlar.

Sekiz Kişi Bir Odaya Nasıl Sığar?

6 Ekim 2018
Yer: bomontiada ALT
Saat: 17.00
Yazan: Aslı Ceren Bozatlı
Yöneten: Arzu Suriçi
Bilet: 20 TL

Eminönü, Küçükpazar; İstanbul’un dünyalısına, dünya kadar adamına açar sevgi dolu kollarını… Kimler yok ki bu filancanın faslında; Arabı, Kürdü, Afganı, Pakistanlısı hatta Osmanlı Paşalısı…

Hepsi bir yerlerden çalınmış, satılığa çıkarılmış burada. Hayallerini odalara sığdıramayan, düşündükçe düşen, düştükçe düşünen abilerimiz… kardeşlerimiz…
Bir ev bulurlar memleketten gelecek sekiz akrabaları için.

Dayarlar, döşerler onlar gelmeden. Hikâye bu ya sekiz kişiyi hapsedecekken İstanbul’un dehlizine, kendileri o eve hapsolup kalırlar; sıkışıverirler koca konağın içine.
Ne yapalım, hayaller gerçeklere üstün gelivermiştir bir kere…

Eminönü’nün arka mahallelerindeki bir konaktan, yepyeni bir dünyaya açılan;
üç mahalle arkadaşının trajikomik ve garip hikâyesi.

Helen *

(oyun okuması)
6 Ekim 2018
Yer: bomontiada ALT
Saat: 20.30
Yazan: Finn Iunker
Çeviren: Ferdi Çetin
Yöneten: Onur Karaoğlu
Ücretsiz Etkinlik

Yüz yıllardır Truva Savaşı’na neden olan ve dünyanın en güzel kadını olduğuna inanılan Helen’in serüveni ya düşündüğümüz gibi değilse?

Uzun yıllar süren savaşın ve kayıpların ardından bir anlamsızlık evreninde çıkıyor karşımıza bu kez Helen. Varoluşçuğun sınırlarında dolaşan Absürt tiyatro ile Brecht estetiğinin çağdaş bir yorumu olan Helen, dünden bugüne savaşların anlamsızlığını bir çığlık olarak yüzümüze çarpıyor.

*Bu oyun okuması Norveç Başkonsolosluğu’nun ve Norveç Oyun Yazarları Sendikası’nın değerli katkılarıyla gerçekleşmektedir.

Kahvaltıda Tiyatro Sohbetleri

(sohbet)
7 Ekim
Yer: bomontiada
10.30


Bu sene ilk defa festival kapsamında gerçekleşecek olan kahvaltıda tiyatro sohbetleri etkinliğinde, yeni oyun yazarları, yönetmenler ve tiyatro profesyonelleri arasındaki iletişim ağını, sıcak sohbet ve çay eşliğinde oluşturmak hedefleniyor.

Kalbim O Tepede Atıyor

(oyun okuması)
7 Ekim 2018
Yer: bomontiada ALT
Saat: 13.00
Yazan: Banu Solak
Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Bilet: 20 TL

Zagreb Kabaresi’nde işler uzun zamandır kesat gitmektedir ve Patron çareyi oyunu yerel bir radyoya satmakta bulur.

Miguel ile oyunun yazarı ve oyunda bir Şamanı canlandıran Marlene’den gizli olarak yeni bir final eklemeye karar verir ve Marilyn’in asla sevmeyeceği astronomi mezunu Laila’yı işe alırlar.

Zamanla kabarede sihirler, büyüler, tılsımlar ile gerçekler birbirine karışırken “kendi hikayesini bulan sonsuz yaşamı da bulmuş sayılır mı” sorusunun peşine düşerler.

Bir Evi En Çok Ne Zaman Terk Edersin?

(oyun okuması)
7 Ekim 2018
Yer: bomontiada ALT
Saat: 15.00
Yazan: Şengül Can
Yöneten: Ayşe Lebriz Berkem
Bilet: 20 TL

Oyun, yazma ve yaşama motivasyonunu kaybetmiş bir yazar olarak Leman’ın bir kahraman arama düşüncesi ile Ayla’nın hikâyesine tutunmasını konu alır.

Leman’ın bulduğunu zannettiği, didiştiği hikâye hiç de bir yabancının değildir.

Hikâyesi aslında Leman’ın gerçeği midir? Oyun bir yandan bu durumu sorgularken diğer yandan kahraman yaratma miti üzerinden bir yolculuğa çıkartır:
Bir evi en çok en zaman terk edersin?

Misafir

(oyun okuması)
7 Ekim 2018
Yer: bomontiada ALT
Saat: 17.00
Yazan: Ömer Kaçar
Yöneten: Tuğrul Tülek
Bilet: 20 TL

Kimsiniz? Kimlerdensiniz? Neresinden? Biz mutlu bir aileyiz, ya siz? Buyurun, buyurun hoş geldiniz. Lütfen rahat oturun, kendi eviniz gibi…

“Misafir”, sözde misafirperver bir aile üzerinden güncel sorunlara değiniyor. Ötekileştirme, ikiyüzlülük, mülkiyet üzerine absürt ve çarpık bir kara komedi.

Sultana

(oyun okuması)
7 Ekim 2018
Yer: Taşra Kabare
Saat: 20.30
Yazan: Erdi Işık
Yöneten: Cemal Toktaş
Bilet: 20 TL

“Sultana”, birbirinden farklı iki kadını İstanbul’un en gözde mekânlarından birinde dansla hayata tutunmaya çalışmalarını ve bu mücadelelerinde toplumda kadının yerinin farklı bir gözle sorgulayan, gerçekle masalı iç içe barından bir oyun.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali Ödül Gecesi ve Kapanış Partisi

7 Ekim 2018
Yer. Taşra Kabare
Saat 22.00

Bu sene ilk defa olarak Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali sonunda bu senenin seçilen oyunları arasından bir tanesine ödül verilecektir. Ödül gecesi ve kapanış partisi Taşra Kabare’nin desteğiyle gerçekleşecektir.

VantaBlack *

(özel proje)
5-6-7 Ekim
Yer: Bomontiada dış mekanlar
Saat: Farklı saat dilimlerinde
Proje Konsepti ve Reji: Aslı Ceren Bozatlı
Proje Yazarları: Emre Göğebakan, Ömer Kaçar, Sercan Özinan, Erdi Işık, Aslı Ceren Bozatlı
Ücretsiz etkinlik.

Yaşam öylece akıp gidiyor. Sen olduğun yerdesin. Aslında sen iyisin, bir şeyin yok. Ama bir durum var, tanıyamadıkça içinde büyüyor.

Bir gün, bir sabah öylece gelip kalıyor ve altından kalkamayacağın bir dışlanmışlık hissiyle doluyorsun. İşin garibi nedenini bilmiyor, nereden geldiğini çözemiyorsun. Ona nasıl yaklaşman gerektiğini kestiremiyorsun. İşte bu his her şeyi bir hamlede yabancı kılıyor.
Seni, yaşadığın yeri, dilini, ülkeni…

*2014 yılında bilim adamları tarafından keşfedilen dünyanın en koyu siyah rengi. Renk %99,96 oranında ışığı emiyor. Bu oran rengin bulunduğu cismi tanımsız, anlamlandırılamayan bir şekil haline de getirmiş oluyor.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 7 Ekibi

Genel Sanat Yönetmeni: Yeşim Özsoy
Dramaturg ve Atölye Direktörü: Ferdi Çetin
İçerik ve Etkinlik Sorumlusu: Ozan Ömer Akgül
Sosyal Medya Sorumlusu: Nilay Yerebasmaz
Prodüksiyon Sorumlusu: Koray Doğan
Teknik Sorumlu: Tugay Görmez
Festival Ekip Koordinasyonu: Banu Solak, Gizay Akdoğan
Festival Ekibi: Erdi Işık, Gülşah Baki, Onur Şimşek, Rabia Ceran, Arzu Suriçi, Zeynep Kıymacı, Özgen Eren, Banu Topçu, Banu Ant, Gizem Kaya, Şengül Can, Tülin Ulutürk
Afiş Tasarım: Ethem Onur Bilgiç

Mekânlar:

FKM- Fransız Kültür Merkezi
Istiklal Caddesi N°4 – 34435 Taksim

bomontiada ALT
Merkez Mah., Silahşör Cad., Birahane Sok. Tarihi Bomonti Bira Fabrikası No:1, 34384 Şişli/İstanbul Şişli İstanbul


Taşra Kabare
Neşet Ömer Sokağı No:7, Kadıköy, İstanbul

İzmir Devlet Opera ve Balesi sezonu Carmina Burana ile açıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.