NASA Insight uzay aracı Mars’a indi

NASA’nın son uzay aracı Insight Mars’a iniş yaptı. Daha önce Curiosity ve Opportunity dışında bu kadar büyük bir araç Mars yüzeyine inmemişti.

Insight iki yıllık görevi de dünkü inişle birlikte başlamış oldu. NASA’nın Mars’ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları yavaşlamıştı. InSight’ın ise bu açığı kapatıp Mars’ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya’ya ileteceği düşünülüyor.


NASA’nın canlı yayınladığı ve uzun süredir merakla beklenen iniş başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olsa da hava olayları nedeniyle bazı sıkıntılar da yaşandı. Uzayda geçen altı buçuk aylık yolculuktan sonra Insight, 23:00’ten önce Mars atmosferinin zirvesine çarptı.

nasa insight mars atmosferine giriş

Araç daha sonra yüzeye iniş yaptı ve hızını saatte 12 bin milden 5 mile düşürmeyi başardı. InSight, yüzeye güvenli bir şekilde ulaşmak için bir paraşütü otonom olarak dağıtmak, radar ölçümlerini toplamak ve iticilerini doğru zamanda ateşlemek zorunda kaldı. Uzay aracının yüzeye inişi toplamda 7 dakika sürdü.

Mars’ın yeraltı yapısını inceleyecek

InSight yere indiği zaman, Dünya’ya sorunsuz bir iniş yaptığına dair bir mesaj gönderdi. Bu sinyalden dakikalar sonra ise daha güçlü bir sinyal gönderen araç, hem önceki sinyali onayladı hem de durumu hakkında daha fazla bilgi verdi.

Insight'tan ilk Mars fotoğrafı
Insight’tan ilk Mars fotoğrafı

InSight’ın görevi ise Mars yüzeyinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca yerinde sabit duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars’ın yeraltı yapısını inceleyecek. Mars’taki sismik aktivite, yeraltı ısısı ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilgi verecek.


MarCO uydusu nedir?

MarCO uydusu olarak bilinen bu küçük uydular, mayıs ayında InSight’la birlikte California’dan fırlatılmıştı. MarCO’lar, 10 santimetrelik küplerden yapılan CubeSats’ların modifiyeli birer versiyonu. Böylece MarCO’lar da uzayda kullanılan ilk CubeSats uydular oldular.

marco mars fotoğrafı
Marco uydusundan çekilen Mars fotoğrafı
Insight ile birlikte fırlatılan MarCO uydusunun animasyon görüntüsü
Insight’la birlikte fırlatılan MarCO uydusunun animasyon görüntüsü

InSight yere indiğinde, Dünya’ya sorunsuz bir iniş yaptığına dair bir mesaj gönderdi. Bu sinyalden dakikalar sonra daha güçlü bir sinyal gönderen araç, hem önceki sinyali onaylamış hem de durumu hakkında daha fazla bilgi vermiş oldu.

NASA’nın bu inişten elde edeceği bilgiler bu kadarla sınırlı değil. NASA’nın Uzay Tanıma Mekiği de inişi kaydetti ve inişe dair veriler topladı. Bu verilerin kaydedildiği sinyallerin Dünya’ya ulaşması birkaç saat sürecek.

InSight’ın ilk birkaç ayı iki ana ekipmanını aktif hale getirmekle geçecek. Bunlardan birisi, Mars’ta yaşanan depremleri kaydeden sismografın kurulması olacak. Diğeri ise kendini çakan bir çivi şeklinde tasarlanmış olan sonda aracının yerleştirilmesi olacak. Bu küçük araç zeminin üç metre kadar derinine kazıp orada gezegen yüzey sıcaklığını ölçecek.


Insight’ın Mars’a sorunsuz inişi, NASA’daki bilim adamları tarafından da coşkuyla karşılandı. Insight sayesinde gelecek dönemde Mars hakkında daha geniş bilgilere ulaşabileceğiz. Bu araç NASA’nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor.

Video: Insight’ın Mars’a iniş animasyonu

Mars’ta şehir kolonisi: İlk hedef 1 milyon kişi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.