Vanuatu: Okyanusa batma tehlikesi yaşayan ülke

Güney Pasifik Okyanusu’nda bulunan, 270 bin kişilik nüfusa sahip Vanuatu, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle okyanusa batma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu küçük ülke dünyanın en büyük enerji şirketlerine karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Vanuatu: Okyanusa batma tehlikesi yaşayan ülke

Yaklaşık 12 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip 82 adadan oluşan Vanuatu Dışişleri Bakanı Ralph Regenvanu, internet üzerinden düzenlenen “Korunmasız İklim Forumu Sanal Zirvesi”ne yolladığı görüntülü açıklamada, dünya enerji devlerini hedef aldı.

Dünyanın en büyük 90 enerji şirketinin fosil yakıtları çıkarma ve üretiminden her yıl toplamda 80 milyar doların üzerinde kar elde ettiğine dikkati çeken Regenvanu, “Bu kirli enerji gelirlerinin gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için kullanılması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.


Vanuatu: Mutlu insanların ülkesi

Uluslararası kuruluşlar tarafından 2006 ve 2010’da dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı ülke olarak ilan edilen Vanuatu, Avustralya’nın 1750 kilometre doğusunda Büyük Okyanus’ta yer alan ve 83 adadan oluşan bir ülkedir. Vanuatu’nun Türkiye’ye uzaklığı 15 bin 300 kilometredir. Vanuatu ile Türkiye arasında 2014 yılında yapılan anlaşmanın ardından vize uygulaması kalktı.

vanuatu

Yaklaşık 270 bin kişilik bir nüfusa sahip olan ülkede mercanlardan volkanik dağlara, beyaz kumlardan balta girmemiş ormanlara kadar doğaya ait her şeyi görebilirsiniz. Çok zengin kuş çeşidine de ev sahipliği yapan Vanuatu’da dağlarda ve yağmur ormanlarında yapılan gezintiler de en çok tercih edilen etkinlikler arasında yer alıyor.

Okyanusta adeta bir cennet olan ülke, aynı zamanda dalgıçların uğrak yeridir. Adaların çoğunda golf sahaları bulunuyor. Ayrıca kano, balık avı, yelken, rüzgar sörfü ve su kayağı gibi çeşitli su sporları da oldukça gözdedir.

Adalar üzerinde hak iddia eden İngiltere ve Fransa imzaladıkları bir anlaşmayla 74 yıl boyunca yönetti. Bu nedenle ülkede İngilizce ve Fransızca konuşulur. Ancak Bislama denen melez bir dil konuşuluyor. Eski adı Yeni Hebridler olan ülke 30 Temmuz 1980 tarihinde bağımsızlığını ilan ederek Vanuatu Cumhuriyeti adını aldı.

vanuatu

Vanuatu görülmesi gereken yerler:

PORT VİLA: Vanuatu’nun mutlaka görmeniz gereken şehri, başkent Port Vila’dır. Ülkenin en çok turist çeken ve en eğlenceli yeridir. Bu şehir tarihi, doğal güzellikleri ve insanlarıyla size büyük bir huzur verecektir.

EVERGREEN ŞELALESİ: Pırıl pırıl suları, balıklı havuzları ve muhteşem çiçek bahçeleriyle görmeniz gereken gerçek bir doğa harikası, bir gizli cennet…

TANNA ADASI: Burada dünyadaki en aktif yanardağlardan biri olan Yasur bulunuyor. Kraterinin içindeki lavlar görülebilir.


LELEPA ADASI: Tarihi mağaraları gezebilir, görmediğiniz balık türlerini izleyebilir, plajlarda kulaç atabilirsiniz.

ESPİRİTU SANTO ADASI: Dalış etkinliklerinin yapıldığı bu adada 2. Dünya Savaşı’ndan kalma batıklar, dalgıçlara mükemmel fırsatlar sunuyor.

PENTE COST ADASI: Nisan ve mayısta bereketli bir patates hasadı için yapılan törenlerde erkekler ayak bileklerine asma halatlar bağlayıp 30 metre yüksekten baş aşağı denize atlarlar.

vanuatu

Yargı yollarını araştırıyoruz

Vanuatu Dışişleri Bakanı Regenvanu, fosil yakıtların tüketimiyle oluşan çevresel zararların büyük enerji şirketleri tarafından saklandığını ve bu şirketlerin dünya genelindeki sera gazı emisyonlarının üçte ikisinden sorumlu olduğunu belirterek, “Hükümet olarak çevrenin korunması amacıyla gerekli olan maliyeti, fosil yakıt şirketlerine yöneltmek için uluslararası hukuk dahil farklı yetki sınırlarındaki bütün yargı yollarını araştırıyoruz. Vanuatu iklim değişikliğinin en ön cephesinde yer alıyor. Vanuatu’yu tahrip eden iklim değişikliğine göz yumulmayacak.” ifadelerini kullandı.

Pam Kasırgası’nın dalgaları birçok Vanuatu adasını yutmuştu

Pam Kasırgası'nın dalgaları birçok Vanuatu adasını yutmuştu

Hızı saatte 340 kilometreyi bulan Pam kasırgası 2015’te Vanuatu’yu vurduğunda, yaklaşık 450 milyon dolarlık zarara yol açmış (GSYİH’nin yüzde 64’ü), halkın yüzde 80’inin kırsal kesimde yaşadığı ülkede can kayıplarına neden olmuştu.

Vanuatu gibi tropik iklime sahip ve ana karaya uzak ada ülkelerinin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı daha korunmasız olduğuna dikkati çeken uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle deniz seviyelerindeki yükselmenin öncelikle bu tür küçük adaları etkileyeceğini ifade ediyor.

vanuatu
Vanuatu

New York Belediyesi davayı kaybetmişti

İklim değişikliği ve küresel ısınmaya neden oldukları iddiasıyla bugüne kadar enerji şirketlerine karşı ülke düzeyinde dava açılmasa da; ABD’de San Francisco, Oakland, Baltimore ve New York belediyeleri enerji firmalarını mahkemeye vermişti.

New York belediyesinin küresel ısınmaya neden oldukları iddiasıyla dünyanın en büyük 5 enerji firmasına ocak ayında açtığı dava; temmuz ayında enerji şirketlerinin lehine sonuçlanmıştı.


New York Güney Bölgesi Yerel Mahkemesi Yargıcı John F. Keenan da kararla ilgili olarak; iklim değişikliğinin neden olduğu sorunların yargı makamı yerine, devletlerin yasama ve yürütme kolları tarafından ele alınması gerektiğini belirtmişti.

NASA’dan uyarı: Güneş uykuda, Mini Buzul Çağı başlıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.