En çok iş ilanı yayınlanan sektörler: Kariyer.net istihdam endeksi

Kariyer.net tarafından yayınlanan İstihdam Endeksi raporuna göre; Kasım ayında en çok iş ilanı yayınlanan sektörler belli oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6 artış gösteren Bilişim sektörü, en çok iş ilanı yayınlanan sektör oldu.

Kariyer.net istihdam endeksi: En çok iş ilanı yayınlanan sektörler
Kariyer.net istihdam endeksi: En çok iş ilanı yayınlanan sektörler

Geçen aya göre bakıldığında ise Bilişim, Hizmet, Sigortacılık ve Telekomünikasyon sektörlerinin işe alımlarını hızlandırarak istihdam piyasasının hareketlenmesine katkıda bulunduğu görüldü.

İstihdam platformu Kariyer.net, dokuz yıldır her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasının nabzını tutmaya devam ediyor. Sonuçlara göre, Kasım ayında en çok iş ilanı yayınlanan sektörler arasında ilk sırada Bilişim sektörü yer alıyor.


En çok iş ilanı yayınlanan ilk 10 sektörde Bilişim sektörünü Tekstil, Sağlık ve Üretim-Endüstriyel Ürünler sektörleri takip ediyor. Ekim 2018’e göre daha fazla iş ilanı yayınlayarak, istihdam piyasasının hareketlenmesine katkıda bulunan sektörler incelendiğinde; işe alımların hızlandığı Bilişim, Hizmet, Sigortacılık ve Telekomünikasyon sektörlerinin istihdam piyasasını da pozitif etkilediği ortaya çıkıyor.

AR-GE Mühendisliğine talep arttı

Kasım ayında iş arayanların en çok başvuruda bulunduğu ilk 10 mühendislik pozisyonu incelendiğinde Makine, Üretim ve İnşaat Mühendisliği pozisyonlarının ilk 3 sırada yer aldığı görülüyor. Geçtiğimiz sene ilk 10 arasında yer almayan AR-GE Mühendisliği ise yüzde 87 artış yakalayarak bu ay en çok iş başvurusu alan 9. mühendislik pozisyonu olarak öne çıkıyor.

İş başvurularında geçen yılın aynı ayına göre en çok artış yaşanan ilk 10’daki diğer pozisyonlar şöyle sıralanıyor: yüzde 84 artış ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği, yüzde 45 ile Makine Mühendisliği ve Satın Alma Mühendisliği, yüzde 42 ile Planlama Mühendisliği, yüzde 40 ile Elektrik Mühendisliği ve Proje Mühendisliği, yüzde 35 ile Kalite Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği, yüzde 27 ile de Yazılım Mühendisliği.

Uzmanlık gerektiren pozisyonlarda ilk sıra İnsan Kaynakları Uzmanlarının

Uzmanlık gerektiren pozisyonlara yapılan iş başvurularına bakıldığında; en çok iş başvurusunun İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonuna yapıldığı; Elektrik-Elektronik Mühendisliği pozisyonunun ise yüzde 84 artış ile geçen yılın aynı dönemine göre iş başvurusunu en çok arttıran uzman pozisyonu olduğu görülüyor.


“Sektöre yapılacak AR-GE yatırımları sayesinde, Bilişim sektörünün daha da canlanacağını öngörüyoruz”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Kasım verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Kasım ayı İstihdam Endeksi verilerine baktığımızda, istihdam piyasasını önceki aya göre pozitif etkileyen 4 sektör olduğunu görüyoruz. Sırasıyla Bilişim, Hizmet, Sigortacılık ve Telekomünikasyon sektörleri Kasım ayında işe alımlarını hızlandırarak istihdam piyasasının hareketlenmesine katkıda bulunuyor.

Bunların arasında Bilişim sektöründe yer alan iş ilanlarının geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6 oranında arttığı görülüyor. Bu durum şirketlerin süregelen dijitalleşme çalışmalarından, güncel ekonomik koşullarda bile vazgeçmediğini gösteriyor. Diğer taraftan bu artışın arkasında teşvik programlarının da olduğunu söylemek mümkün.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ikinci 100 günlük eylem planında Bilişim sektöründe yerli üretimi, kaliteli ve güvenli ürün teminini ve teknolojik gelişimi teşvik edecek birçok aksiyona yer veriliyor. Bu uygulamalar çerçevesinde yapılacak AR-GE yatırımları sayesinde, Bilişim sektörünün daha da canlanacağını öngörüyoruz.”

Kırıkkale’de “Hizmet”, Edirne’de “Tekstil” sektöründe canlılık

Sektör ve şehir bazlı detaylara inildiğinde; yayınlanan iş ilanlarının Kırıkkale’de Hizmet sektöründe yüzde 10; Edirne’de Tekstil sektöründe yüzde 7, Kocaeli’de Üretim/Endüstriyel Ürünler sektöründe yüzde 5 artış yakalıyor olması dikkat çekiyor.

Mavi yaka pozisyonlarda en çok satış ve hizmet personelleri arandı


Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle, evinin yakınında iş arayan mavi yaka çalışanları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre; Kasım ayında uygulama içerisinde mavi yaka pozisyonlarda en çok satış ve hizmet personellerinin arandığı görülüyor. Yeni iş ilanlarında Eczane Elemanı, Sekreter, Satış Elemanı, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer arayışı ağır basıyor.İş arayanların en çok başvuruda bulunduğu pozisyonlar ise Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer şeklinde sıralanıyor.

İstihdam piyasası: En çok tercih edilen meslekler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.