Sinema sektöründe büyük kaos: Birçok film vizyona girmeyebilir!

Hafta sonu sinemalarda gösterilmesi beklenen filmler bir anda ertelendi. Erteleme gerekçesinin altında sinema sektöründe yaşanan büyük bir kaos yatıyor. Film yapımcıları ile salon işletmecileri anlaşmaya varamadı.

Sinema sektöründe büyük kaos: Birçok film vizyona girmeyebilir!

Hürriyet’ten Cengiz Semercioğlu bugünkü köşesinde; 884 salonu ile Türkiye’nin en büyük sinema işletmecisi konumunda olan Mars Grubu (Cinemaximum), sattığı biletin yanına mısır – meşrubat gibi promosyonlar ekliyor. Hatta yüksek seyircinin olduğu seanslarda zaman zaman bunu zorunlu kılıyor. Kart sistemleri, üyelik sistemleri, toplu satışlarla da kendi kârlılığını artırıyor.

Uzunca bir süredir bu uygulamadan rahatsız olan film yapımcıları, TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği) çatısı altında bir araya geldiler. SİSAY’la (Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği) masaya karşılıklı oturup meseleyi tartıştılar. Toplantı sonrasında da bir uzlaşmaya varılamadı. Bunun üzerine yapımcı kanadında radikal bir eğilim belirdi. Mars grubu anlaşmaya yanaşmazsa bu sezon filmlerini göstermeme kararı aldılar.


Cem Yılmaz’dan açıklama

Bu kararın altında Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Mahsun Kırmızıgül gibi ünlü film yapımcılarının olduğu iddia ediliyor. Cem Yılmaz’ın Twitter’dan yaptığı son paylaşımda isim vermese de bu iddiayı doğrular nitelikte.

Cem Yılmaz, “Kara Komik Filmler’in 6 aydır süren çekimleri bugün bitiyor. Tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum. Emek verdiğimiz filmlerin en adaletli şekilde seyircisiyle buluşacağı günü bekliyorum. Film bizim, film sizin. Mısıra değil, filme bilet alan milyonlarca seyircimize sorumluluğumdur.” ifadelerini kullandı.

İşte Cem Yılmaz’ın film yapımcılarına tepkisi:

Sektörün önemli bir dilimini oluşturan gişe filmlerinde ünlü isimler yer alıyor. Olası bir boykotun Türkiye sinemasında ciddi bir krize yol açacağı öngörülüyor. Cengiz Semercioğlu, anlaşma sağlanamazsa vizyona girmeyecek filmleri sıraladı:

• Organize İşler 2: Sazan Sarmalı (Yılmaz Erdoğan)

• Kara Komik Filmler (Cem Yılmaz)

• Recep İvedik 6 (Şahan Gökbakar)

• Mucize 2: Aşk (Mahsun Kırmızıgül)

• Çiçero (Erdal Beşikçioğlu)


• Öldür Beni Sevgilim (Murat Boz, Seda Bakan)

• Bir Aşk İki Hayat (Bergüzar Korel, Engin Akyürek)

• Can Dostlar (Güldüy Güldüy ekibi)

Mars Grubu kimin?

2001 yılında Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku’nun kurduğu Mars Grubu, 2016 yılında Güney Koreli CJ CGV şirketine satıldı. Şu an 884 salon ve 121 bin 348 koltukla Türkiye’nin en büyük sinema salonu işletmecisi durumundalar. 2018’de Türkiye’de 200 milyon dolar ciro hedefliyorlar. Önümüzdeki 5 yılda özellikle Anadolu’ya 200 milyon dolarlık yatırım yapacaklar.

Cengiz Semercioğlu’nun yazdığına göre; Mars Grubu özel koltuklar, biletle birlikte sattıkları mısır, meşrubat gibi promosyonlarla sinema bileti fiyatını yükseltiyorlar. Hafta sonu bazı seanslarda promosyonsuz sinema bileti bulmak imkansız gibi bir şey. Bu kârı da yapımcılarla bölüşmüyorlar. Yapımcıya 4,5 lira verdiği bileti, mısır meşrubat promosyonuyla 17-20 liraya kadar çıkartıyor. Bu sistemlerini Kore, Vietnam, Endonezya ve Rusya’ya da uygulamaya hazırlanıyorlar. (Kaynak: Hürriyet)

MARS Grubu’ndan açıklama: En ucuz bilet 30 lirayı bulur

Mars Grubu ise “Yapımcıların bilet parasından istediği pay artışı 12.5 liralara kadar yükseliyor. Bu noktada en ucuz sinema biletinin ücreti 30 TL’leri bulmak zorunda kalacak” savunmasını yaptı.

Mars Grubu’ndan yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Yapımcıların bilet parasından istediği pay artışı 12.5 liralara kadar yükseliyor. Bu noktada en ucuz sinema biletinin ücreti 30 TL’leri bulmak zorunda kalacak, bu da tüketici açısından oldukça sıkıntılı olacaktır.

Tüketicilerin menfaatı için yapılan ve bilet satışını oldukça artıran ücretsiz ya da indirimli bilet kampanyalarının, yapılan toplu bilet satışlarının yapımcı ya da dağıtıcı onayına tabi tutulmasıdır. Gelirlerinde düşüş yaşamamak adına hiçbir yapımcı bu konuya onay vermemektedir. Dolayısıyla sinema operatörleri toplu bilet satamadığında ya da kampanya yapamadığında tüketici avantajına yapılan uygun fiyatlı sinema biletlerinden yararlanamayacak.


Tüketicilerin lehine olarak yapılan mısır ve menü kampanyasının toplam satıştaki oranı 2018 yılında 19,1’dir. Bu oran Şanlıurfa’da yüzde 54.43, Sakarya’da yüzde 50.92, Mardin’de yüzde 49.45, Diyarbakır’da yüzde 47.2, Osmaniye’de ise yüzde 46.09’dır. Görüldüğü üzere, bu kampanyalardan yarar sağlayan tüketici oranı gözetildiğinde, bu oran hiç de küçük değildir.”

Astroloji 2019 yıllık burç yorumları: Genel, eğitim ve sağlık


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.