First Man: Trajik hayatı ve Ay yolculuğuyla Neil Armstrong

La La Land ile büyük iş çıkartan yönetmen Damien Chazelle ile oyuncu Ryan Gosling’i ikinci kez bir araya getiren First Man / Ay’da İlk İnsan, Neil Armstrong’un yaşamına odaklanan bir yapım.

First Man: Trajik hayatı ve Ay yolculuğuyla Neil Armstrong
First Man: Trajik hayatı ve Ay yolculuğuyla Neil Armstrong

James R. Hansen’ın yazmış olduğu aynı adlı biyografik özellikli kitaptan Josh Singer tarafından senaryolaştırılan First Man, aya ilk kez ayak basan astronot olarak tanıdığımız Neil Armstrong’un özel hayatına ve bilinmeyen yönlerine de değiniyor.

İzleyiciye Neil Armstrong’un başarı hikayesini sunmak yerine acılarıyla, başarısızlıklarıyla ve ikili ilişkileriyle bir insan portresi sunulmuş. Özellikle çocuğunu kaybettikten sonra yaşadığı travma öne çıkartılmış.


Filmin baş rolünde izlediğimiz Ryan Gosling’in tatmin edici bir performans sergilediğini söylemek yanlış olmaz. Filmde Neil Armstrong’un eşi olan Janet Armstrong karakterin The Crown dizisiyle adından söz ettirmeyi başaran Claire Foy canlandırmış.

Filmin oyuncu kadrosunda Jason Clarke, Kyle Chandler ve Corey Stoll gibi isimler de yer alıyor.

Orijinal projede filmi Clint Eastwood’un yönetmesi planlanmıştı. Eastwood olmayınca yönetmen koltuğuna Damien Chazelle oturdu.

Müziğin ön planda olduğu Whiplash ve La La Land gibi filmlerle büyük başarı elde eden Damine Chazelle, First Man ile tarzının dışına çıkmış gibi görünüyor. Chazelle, her ne kadar eli yüzü düzgün bir film ortaya çıkarsa da, kendi tarzındaki lezzeti bu filmde yakalayamamış.


Yaklaşık 60 milyon dolar bütçeyle Atlanta’da çekilen film, 6 Ocak 2019 verileri itibariyle dünya genelinde 100 milyon dolar hasılat barajını aşmış durumda.

Neil Armstrong’un oğulları Mark ve Rick’e göre First Man, şimdiye kadar çekilen biyografik yapımlar içerisinde anne ve babalarını en gerçekçi yansıtan film.

Sadece 2 dalda Altın Küre’ye aday gösterilip tek ödül (Justin Hurwitz / En İyi Film Müziği) kazanabilen First Man’in Oscar yarışında belli kategorilerde yer alması sürpriz olmayacaktır.

Bununla birlikte filmin “En İyi Film Müziği” kategorisi dışında hiçbir kategoride favoriler arasında olmayacağını da öngörmek zor değil.


First Man, 2 saat 21 dakikalık uzun süresine karşın kendisini izlettirmeyi başaran bir yapım. Ancak izleyiciyi etkileyen ve unutulmaz olarak değerlendirilebilecek seviyede bir film olduğu söylenemez.

Aslan Kral (The Lion King) filmi ilk fragmanı yayınlandı


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.