Gezici anketi: Türkiye’nin en güvenilir isimleri

Gezici Araştırma, Türkiye genelinde halkın en çok güven duyduğu isimleri belirledi. Anket sonuçlarına göre halkın en çok gazetecilere güvendiği belirlendi. Uğur Dündar listenin birinci sırasında yer aldı.

Gezici anketi: Türkiye nin en güvenilir isimleri uğur dündar
Gezici anketi Türkiye’nin en güvenilir isimleri: Uğur Dündar en çok güvenilen isim oldu.

Gezici Araştırma Merkezi, Türkiye genelinde halkın en çok güven duyduğu isimleri belirledi. Uğur Dündar, en güvenilir isimler listesinde zirvede yer alırken, Acun Ilıcalı, İsmail Küçükkaya, Hande Fırat ile Ahmet Hakan ilk beşte yer alan diğer isimler oldu.

Gezici’nin ‘Türkiye’nin en güvenilen isimleri’ anketi 24 Ocak – 6 Şubat 2019 tarihinde, Türkiye genelinde TÜİK verilerinden örneklem oluşturularak 30 il ve 38 ilçeye bağlı 84 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 3 bin 764 kişinin katılımıyla yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.


Araştırmanın istatistiki hata payı güven sınırları içerisinde ± %2,5. Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutuldu, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlendi. Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı, tabakalı yöntem ile görüşülerek denekler belirlendi ve cinsiyet-yaş kotası uygulandı.

Uğur Dündar en çok güvenilen isim oldu

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin en güvenilir isimleri sıralamasında zirveyi Uğur Dündar aldı. İkinci sırada Acun Ilıcalı bulunurken, üçüncü sırada İsmail Küçükkaya dördüncü sırada Hande Fırat, beşinci sırada ise Ahmet Hakan yer aldı.


382 ismin yer aldığı listenin ilk 55’i şöyle sıralandı:

  1. Uğur Dündar
  2. Acun Ilıcalı
  3. İsmail Küçükkaya
  4. Hande Fırat
  5. Ahmet Hakan
  6. Didem Arslan
  7. Vahap Munyar
  8. Yılmaz Özdil
  9. Fatih Portakal
  10. Fatih Altaylı
  11. Müge Anlı
  12. Canan Karatay
  13. Nihat Hatipoğlu
  14. Hakan Çelik
  15. Osman Müftüoğlu
  16. Cem Yılmaz
  17. İlber Ortaylı
  18. Soner Yalçın
  19. Ertuğrul Özkök
  20. Orhan Gencebay
  21. Ali Koç
  22. Şirin Payzın
  23. Saygı Öztürk
  24. İlker Başbuğ
  25. Murat Boz
  26. Melih Altınok
  27. Özgür Demirtaş
  28. Emin Çölaşan
  29. Yılmaz Erdoğan
  30. Kıvanç Tatlıtuğ
  31. Fatih Terim
  32. Seda Sayan
  33. Volkan Konak
  34. Tarkan
  35. Abbas Güçlü
  36. Erkan Tan
  37. Abdurrahman Dilipak
  38. Deniz Zeyrek
  39. Emin Çapa
  40. Hülya Avşar
  41. Cem Seymen
  42. Ali Ağaoğlu
  43. Banu Avar
  44. Müjdat Gezen
  45. Fazıl Say
  46. Sıla Gençoğlu
  47. Haluk Levent
  48. Ayşe Arman
  49. İhsan Eliaçık
  50. Kerem Alkin
  51. Ferit Şahenk
  52. İzzetin Doğan
  53. Serdar Turgut
  54. Buket Aydın
  55. Murat Yıldırım

Halk en çok gazetecilere güveniyor

En güvenilen isimler listesindeki gazeteciler dikkat çekti. 55 kişilik listede 28 tane gazeteci ve haberci yer aldı. İlk sırada bulunan Uğur Dündar ile üçüncü sırada İsmail Küçükkaya, dördüncü sırada yer alan Hande Fırat, beşinci sırada Ahmet Hakan halkın habercilere olan güvenini ortaya koydu. En güvenilir 55 kişinin 44’ünün erkek, 11’inin ise kadın olduğu görüldü.

En güvenilen siyasetçi Süleyman Soylu; ikinci Özgür Özel

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin en çok güven duyduğu siyasiler sıralamasında zirveyi Süleyman Soylu aldı.


İkinci sırada Özgür Özel bulunurken, üçüncü sırada Hulusi Akar, dördüncü sırada Binali Yıldırım, beşinci sırada ise Muharrem İnce yer aldı. Listede sadece 4 kadın siyasetçi yer aldı.

235 siyasetçinin yer aldığı listenin ilk 34’ü şöyle sıralandı:

  1. Süleyman Soylu
  2. Özgür Özel
  3. Hulusi Akar
  4. Binali Yıldırım
  5. Muharrem İnce
  6. Fethi Yıldız
  7. Ümit Özdağ
  8. Selin Sayek Böke
  9. Mevlüt Çavuşoğlu
  10. Berat Albayrak
  11. Numan Kurtulmuş
  12. Mehmet Özhaseki
  13. Ali Babacan
  14. Semih Yalçın
  15. Oğuz Kaan Salıcı
  16. Mustafa Şentop
  17. Hakkı Saruhan Oluç
  18. Sera Kadıgil
  19. Koray Aydın
  20. Durmuş Yılmaz
  21. Barış Yarkadaş
  22. Umut Oran
  23. Ahmet Şık
  24. Abdüllatif Şener
  25. Cem Uzan
  26. Meral Danış Bektaş
  27. Önay Alpago
  28. Abdullah Gül
  29. Bülent Tezcan
  30. İbrahim Kalın
  31. Ali Türkşen
  32. Mustafa Sarıgül
  33. Sinan Oğan
  34. Zülfü Livaneli

ORC 31 Mart 2019 yerel seçim anketi: 10 şehirde sonuçları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.