Oscar 2019 analizi: Kaliteli adayların yarışı

Oscar 2019 yarışı keyifli geçecek gibi görünüyor. Akademi Ödülleri için ağırlıklı olarak kaliteli filmlerin ve adayların yarıştığı bir yıl. Net favorilerin yanı sıra sürprizlerin yaşanabileceği kategoriler de mevcut.

oscar 2019 akademi ödülleri en iyi filmler
Oscar 2019 analizi: Kaliteli adayların yarışı

Oscar 2019 Akademi Ödülleri tahminler ve analiz

En İyi Film: Bu senenin aday filmlerinin kalburüstü filmler olduğunu belirtmek gerek. Dolayısıyla sürpriz yaşansa da, haksızlıktan bahsedilmeyecektir. Kategorinin favorisi Alfonso Cuaron imzası taşıyan Roma olarak gözüküyor. Diğer adaylar arasında öne çıkan film ise Peter Farrelly’nin yönetmiş olduğu Green Book.

En İyi Yönetmen: Adaylar ve aday gösterilmeyen isimlerin bir hayli tartışıldığı kategori, fazlasıyla merak uyandırmayı başardı. Zira eleştirmenlerin büyük çoğunluğu A Star is Born’la başarılı bir iş çıkaran Bradley Cooper’ın aday gösterilmemesine şaşırdı. Ödülün favorisi Alfonso Cuaron. Sürpriz yapabilecek isim ise BlacKkKlansman’la başarılı bir iş çıkaran Spike Lee.


En İyi Orijinal Senaryo: En iyi orijinal senaryo, ödülü kim alırsa alsın kazananın yadırganmayacağı bir kategori. Öne çıkan aday The Favourite olarak gözüküyor. Green Book’un da ödül şansı olduğu düşünülüyor.

En İyi Uyarlama Senaryo: Yarıştığı diğer kategorilerde sürpriz aday durumundaki BlacKkKlansman, bu kategorinin ise favorisi. Sürpriz kovalayacak adaylar ise If Beale Street Could Talk ve Can You Ever Forgive Me?

Rami Malek, Oscar kazanabilecek mi?

Rami Malek, Oscar kazanabilecek mi?

En İyi Erkek Oyuncu: Üstün performansların yarıştığı kategoride her aday ayrı ayrı alkışı hak etse de, Bohemian Rhapsody’de Freddie Mercury’yi canlandıran Rami Malek, ödülün favorisi durumunda. Bu kategoride başka bir adayın ödül alması pek olası görünmüyor. Düşük ihtimal olsa da, sürpriz yapabilecek aday Christian Bale olarak gösteriliyor.

En İyi Kadın Oyuncu: Güçlü adayların yer aldığı kategoride Melisa McCarthy’ye şans tanınmıyor. Ödül yarışının Glenn Close, Olivia Colman ve Lady Gaga arasında geçeceği, Yalitza Aparicio’nun sürpriz potansiyeli olduğu, kazanacak adayın burun farkıyla galip geleceği düşünülüyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Oscar yarışının 2 aday arasında geçeceği ve diğer adaylara hiç şans verilmeyen kategoride ödülün favorisi Mahershala Ali, plasesi ise Richard E. Grant durumunda.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Regina King ödülün favorisi olarak gözükse de, Amy Adams ve Rachel Weisz’ın sürpriz yapabileceği düşünülüyor. Emma Stona’a şans tanınmıyor.

En İyi Animasyon: Kategoride öne çıkan aday, Altın Küre’yi kazanan Spider-Man: Into the Spider-Verse. Incredibles 2 ve Isle of Dogs’un da güçlü adaylar olduğunun ve sürpriz yapabileceklerinin altını çizmek gerekiyor.

En İyi Görsel Efekt: Avengers: Infinity War, Oscar için en şanslı aday. First Man ise ödülün güçlü plasesi durumunda.

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Sadece 3 adayı bulunan kategorinin favorisi Vice.

En İyi Belgesel Film: RBG uzun süre ödülün favorisi olarak gösterilse de, Free Solo an itibariyle ödülün favorisi durumunda. Ödülün iki filmden birine gideceği düşünülüyor.

En İyi Kısa Film: Ödül yarışının Marguaerite ve Skin arasında yaşanacağı düşünülüyor. Marguerite bir adım önde gözüküyor.


Roma mı, Soğuk Savaş mı?

Roma mı, Soğuk Savaş mı? oscar 2019 filmler

Yabancı Dilde En İyi Film: Roma’nın En İyi Film kategorisinde de aday olması, bu kategoride hesapları karıştırabilir. Zira Roma’nın hem En İyi Film, hem de Yabancı Dilde En İyi Film kategorilerinde favori olması, Oscar tarihinde ilk kez rastlanan bir durum. Dolayısıyla diğer kategoriye bağlı olarak bu kategoride bir sürpriz yaşanması olası. Sürpriz durumunda Zimna Wojna / Soğuk Savaş kazanan olabilir.

En İyi Orijinal Şarkı: Lady Gaga imzalı Shallow, ödülün mutlak favorisi. Ödülün başka bir adaya gitmesi beklenmiyor.

En İyi Film Müziği: Kategorinin öne çıkan adayları If Beale Street Could Talk ve Black Panther. If Beale Street Could Talk bir adım önde.

En İyi Kostüm Tasarımı: The Favourite ve Black Panther arasında geçmesi beklenen Oscar yarışında The Favourite bir adım önde.

En İyi Görüntü Yönetimi: Ödülün favorisi Roma, ödül şansı olan diğer adaylar ise The Favourite ve Cold War.

En İyi Kurgu: Vice ödülün favorisi. Plase durumdaki The Favourite ve Bohemian Rhapsody ise ödülü kazanma potansiyeli olan diğer adaylar.

En İyi Prodüksiyon Tasarımı: The Favourite ve Black Panther kategorinin güçlü adayları olarak dikkat çekiyor.

En İyi Ses Kurgusu: First Man ve A Quiet Place ödülün 2 güçlü adayı durumunda. Ödül hangi filme giderse gitsin şaşırtıcı olmaz. Bohemian Rhapsody düşük de olsa sürpriz potansiyeli taşıyor.

En İyi Ses Miksajı: Ödül yarışının A Star is Born’la Bohemian Rhapsody arasında olacağı düşünülüyor. First Man ise sürpriz yapabilecek aday olarak gösteriliyor.

En İyi Kısa Animasyon: Bao Oscar’ın favorisi. Weekends ise plase durumda.

En İyi Kısa Belgesel: Period.End of Sentence. ve Black Sheep arasındaki yarışta Period.End of Sentence önde gözüküyor.

Oscar 2019 Akademi Ödülleri töreni ne zaman? Hangi kanalda?

91. Akademi Ödülleri‘nin sahiplerini bulacağı ödül töreni 24 Şubat’ı 25 Şubat’a bağlayan gece Los Angeles’ta gerçekleşecek. ABD’de ABC kanalında canlı olarak yayınlanacak 2019 Oscar Ödül Töreni canlı yayınla Türkiye’de de canlı yayın ile ekranlarda olacak.


Oscar 2019 Akademi Ödülleri töreni, tüm Digiturk üyelerine açık olarak canlı yayınla Digiturk 1 No’lu kanaldan yayın yapan beIN MOVIES OSCARS ve beIN CONNECT uygulaması üzerinden izlenebilecek.

Green Book (Yeşil Rehber): Oscar’a göz kırpan film


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.