Warren Buffett’ın kariyerinden öğrenilecek 1 numaralı ders

warren buffet

Harvard Business School’da yönetici olan ve tıbbi cihaz şirketi Medtronic’in eski CEO’su Bill George, Warren Buffett’ın kariyerinden öğrenilecek 1 numaralı dersi paylaşıyor: “Onsuz gerçekten başarılı olamazsınız!”

Berkshire Hathaway’in başkanı ve icra kurulu başkanı Warren Buffett, tüm dünyadaki yatırımcılar için önemli bir figür. Harvard Üniversitesi liderlik uzmanı Bill George’a göre bu noktaya ulaşmasında kilit bir özelliği etkili oldu: Buffett, iyi olduğu bir işi yapmakla gerçekten keyif aldığı bir işi yapmak arasındaki “tatlı noktayı” buldu. Harvard Business School’da yönetici olan George, bu dengeyi kurmanın güçlü yönlerinize yaslanmanızı ve zaman içinde motivasyonunuzu korumanızı kolaylaştırdığını söylüyor.

Sizi ne motive eder?

George CNBC Make It’e “Gerçekten başarılı olmak için güçlü yönlerinizi kullanmanız gerekir. Sadece zayıflıklarınızı düzeltemezsiniz” diyor. Ona göre motivasyon da aynı derecede önemli. Yani işiniz sizi heyecanlandırmalı. George “Bence gerçekten başarılı olmak için her ikisine de ihtiyacınız var. Biriyle idare edebilirsiniz ama ikisine birden sahip değilseniz gerçekten başarılı olamazsınız” görüşünü paylaşıyor.


Ona göre iki tür motivasyon var: Bir tanesi iyi bir maaş gibi dışsal motivasyon ve diğeri her gün insanlara yardım edebileceğiniz bir işten keyif almak gibi içsel motivasyon. Her ikisi de kariyerin uzun ömürlü olmasını sağlar. Çünkü örneğin sadece çok para kazanmak için motive olunursa bir gün bu motivasyon tükenebilir. George bu noktada daha başarılı olmak için içsel ve dışsal motivasyonlarınızı bulmayı öneriyor.

Güçlü yönlerinize odaklanın!

Makalede güçlü yönlerinize odaklanmaya da vurgu yapılıyor. George 2022 yılında Zach Clayton ile birlikte True North adlı kitaba imza atmış. Bu kitap içinse Buffet’ın liderliğini incelemişler. George ve Clayton kitaplarında Buffett’ın güçlü yönleri arasında hatalardan kaçınma ve iyimserliğin yanı sıra 11 yaşında geliştirmeye başladığı yatırımcı gözüne vurgu yapıyor. George’a göre Buffet, kendi zayıf yönlerini bildiği için bu alanlarda yardımcı olabilecek bir yönetici ekibi oluşturdu ve kendisi en iyi yaptığı işe odaklandı.

Warren Buffett kimdir?

warren buffet kimdirWarren Buffett, Howard isimli Amerikalı bir babanın ve Leilia isimli Amerikalı bir annenin ortanca çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz küçük yaşta insanlara ilham vermeye başlayan Warren, aldığı ve sattığı hisselerle ilk gelir vergisini henüz 13 yaşında ödedi. 16 yaşına geldiğinde ise 53 bin dolarlık, kendisi için küçük ama 16 yaşındaki bir çocuk için oldukça büyük bir birikimin sahibiydi. Elbette bu başarısı sonraki yıllarda da katlanarak devam etti.

Warren Buffett, bugünlerde 20’nci ve 21’inci yüzyılların en başarılı yatırımcısı olarak kabul ediliyor. Bu başarısı henüz genç yaşlarda Berkshire Hathaway’in hisselerini almasından, inanılmaz zekasından ve hala şirketinin CEO’luk görevini yürütmesinden açıkça anlaşılıyor. Berkshire Hathaway Holding şu an hala sigorta, ray hattı, ulaşım ve enerji üretimi gibi birçok farklı sektörde faaliyetlerini sürdürüyor.

Warren, ilk öğrenimini Nebraska Omaha’da tamamladı. Babasının seçim kampanyası nedeniyle Washington’a taşındıktan sonra lise eğitimini burada gördü. Lise öğrenimi boyunca kendi parasını kazanabilmek için gazete dağıttı, golf topu ve pul sattı. Liseyi tamamladıktan sonra üniversiteye gitmemeyi, direkt işletme ve girişimcilik alanına yönelmeyi istese de babası onunla aynı fikirde değildi.

Warren Buffett, babasının isteğiyle Pensilvanya Üniversitesi Wharton Okulu’na başvurdu ve kabul edildi. Burada iki yıl işletme eğitimi gördükten sonra eğitimini Nebraska’da tamamlamak istediğine karar verdi ve 19 yaşında Nebraska Üniversitesi’ne geçti. Buffett, buradan mezun olduktan sonra Harvard’a da başvurdu fakat kabul edilmedi.


Warren Buffett’ın kariyer hayatı nasıl başladı?

Warren Buffett’ın resmi olmayan kariyeri henüz çok küçük yaşlarda başladı. Öyle ki henüz altı yaşındayken dedesinin bakkalından aldığı altılı Coca Cola paketini ayırarak her bir Coca Cola’yı 5 cent kârla satıyordu. Bu şekilde biriktirdiği paralarla henüz 11 yaşındayken kendisi ve ablası için 114 dolar değerindeki Cities Service Preferred (Tercih Edilen Şehirler Hizmeti) adlı şirketin hissesini aldı ve böylece yatırım dünyasına ilk adımını atmış oldu.

kariyeri

Resmi kariyeri ise Columbia İşletme Okulu’nu bitirdikten sonra başladı. Okul bitince hemen Omaha’ya dönem Buffett, burada evlendi ve aile kurdu. Bu dönemde üç farklı şirketin de hissedarı oldu. Yerel gazetelerde sıklıkla atılan “Warren Buffett, yeni hisse alımları yaptı!” minvalindeki manşetlerden dolayı artık herkes Warren’ın ünlü bir yatırımcı olacağını biliyordu. Öngörüler haksız değildi. Kısa bir süre sonra Buffett, üniversite hocası Benjamin Graham’ın iş teklifiyle New York’a gitti.

Nasıl zengin oldu?

Berkshire Hathaway holding

Buffet, New York’ta birkaç küçük hisse alımı yapsa da yatırımlarını Omaha’da yapmaya kararlıydı. Bunun sonucunda 1956 yılında tekrar Omaha’ya döndüğünde yatırımlarına burada devam etti. Öncelikle ilk yatırımı olan Buffett Associates’i kurdu. Daha sonra 1962 yılında Berkshire kapsamında Buffett Partnership’in temelini attı. Zaman içinde yatırımlarının değeri artan Buffett kazandıkça kazanmayı sürdürdü. 1969 yılına gelindiğinde ise radikal bir karar vererek iki şirket dışındaki bütün yatırımlarını sattı ve Berkshire ile Diversified şirketlerinin hisselerini aldı.

Ne zaman milyarder oldu?

forbes milyarder

Yatırımlarının çoğunu satarak iki şirketin hisselerini alan Buffett, çevresine adeta cesaret ve yatırım dersi verdi. Kaldı ki süreç içerisinde ders, cesaretten “Nasıl para kazanılır?” dersine döndü. Çünkü kısa süre sonra Berkshire hisseleri tavan yaptı. Bundan sonrası Warren Buffett için hep daha iyi oldu. Başarılı yatırımcı, şirketin iş alanlarını genişleterek bir holdinge dönüştürdü. Halihazırda milyoner olan Buffett, bunların sonucunda 1990 yılında holdingi Berkshire Hathaway’in A sınıfı paylarını satmasıyla milyarder oldu.

Kim bu dahi milyarderle bir öğle yemeğinde buluşmak istemez ki? Buffett’tan öğrenecek çok şeyi olduğunu düşünenler, onunla bir öğle yemeği için teklifi 4,57 milyon dolara kadar çıkarıyor.

Serveti ne kadar?

warren buffet serveti

Forbes dergisinin 2023 yılı milyarderler listesine göre Warren Buffett’ın net serveti 106 milyar dolar! Bu da kendisini 2023’ün en zenginleri arasında 5’inci sıraya yerleştiriyor.


Forbes Dergisi’nin “2008 Milyarderler Listesi“ne göre 2008 yılında 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanıydı. 2007 yılında Time’ın Dünyanın En Etkili 100 Kişisi arasında yer almıştır. Aynı zamanda 2012 yılında da Time dergisinin yaptığı araştırmada, dünyanın en etkili insanlarından birisi olarak gösterilmiştir.

60 dolar ile kurduğu şirket 80 milyon dolar kazandı: Başarılı girişim için 3 kritik tavsiye paylaştı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.