2008 krizini tahmin eden ünlü yatırımcı iki hisseden vazgeçmiyor!

yatırımcı Michael Burry

Big Short kitabı ve filmiyle dünya çapında üne kavuşan fon yöneticisi Michael Burry, Çin hisse senetlerinin dibe vurmasına rağmen ilk çeyrekte JD.com ve Alibaba Group’a olan pozisyonlarını ikiye katladı.

2008’de ABD’deki konut çöküşünü tahmin ederek ün kazanan Burry, Çin teknoloji hisselerinden vazgeçmiyor.

Michael Burry’nin yatırım şirketi, Çin hisse senetlerinin dibe vurmasıyla ilk çeyrekte JD.com Inc ve Alibaba Group Holding Ltd.’ye olan pozisyonlarını ikiye katladı.


JD.com, firmanın e-ticaret operatöründeki hissesini dönem içinde yüzde 80 oranında artırmasının ardından Scion Asset Management’ın portföyündeki en büyük holdingi oldu.

Alibaba firmanın 50 bin hisse daha eklemesinin ardından toplam değeri yaklaşık 9 milyon dolar ile ikinci en büyük pozisyonu oldu.

JD.com’un ABD’de işlem gören hisseleri bu yıl yüzde 16’dan fazla artarken Alibaba’nın hisseleri yaklaşık yüzde 4,5 arttı.

Ucuz değerlemeler ve Pekin’in politika desteğinin bir dizi hisse senedi göstergesinin boğa piyasalarına girmesine izin vermesi nedeniyle küresel yatırımcılar Çin Borsası’na temkinli bir dönüş yapıyor. Kazançlardaki sürdürülebilir büyüme, toparlanmanın devam etmesi için hayati önem taşıyor.

Burry, Çin salgından çıkarken 2022’nin sonunda New York’ta halka Alibaba ve JD.com’un hisselerini satın almıştı. Pozisyonlarını 2023’ün ikinci çeyreğinde kapatan Burry, aylar sonra yeniden açtı.


Michael Burry kimdir?

Michael Burry, Amerikalı bir yatırımcı ve Hedge Fon (Serbest Fon) yöneticisidir. 1971 doğumlu olan Burry, Vanderbilt Üniversitesi’nden tıp derecesiyle mezun olmasına rağmen, finansal dünyaya olan ilgisinden dolayı bir süre sonra tıp kariyerinden ayrılmıştır.

Burry, 2000’li yılların başında, tahvil piyasasında bir balonun oluştuğunu ve bu balonun yakın bir gelecekte patlayacağını öngörmüştür. Bu öngörüsünü kullanarak, 2005 yılında Scion Capital adlı hedge fonunu kurmuştur. Fonunun stratejisi, karmaşık finansal araçlar kullanarak Mortgage tahvilleri gibi riskli varlıklardan yararlanmak ve bu varlıkların değer kaybedeceği bir dönemde kar elde etmektir.

Burry, tahvil piyasasının çökmesine yönelik tahminleriyle ün kazanmıştır. 2007 yılında, ABD Mortgage piyasasındaki balonun patlayacağına dair kapsamlı bir araştırma yaparak, bu konuda büyük bir risk olduğunu göstermiştir. Özellikle “subprime” olarak adlandırılan yüksek riskli ipoteklere dayalı menkul kıymetlerin değer kaybedeceğini öngörmüştür.

Burry’nin bu öngörüleri, finansal sektörde başlangıçta pek fazla dikkate alınmamış olsa da sonradan doğruluk kazanmıştır. 2008’de mortgage krizi patlak verdiğinde, Burry’nin tahminleri büyük ölçüde doğru çıkmış ve Scion Capital önemli miktarda kar elde etmiştir. Bu başarısı, Burry’ye yatırım dünyasında büyük bir itibar kazandırmış ve Wall Street’in en tanınmış isimlerinden biri haline gelmiştir.

The Big Short

Michael Burry’nin başarı dolu hikâyesi 2015 yılında Adam McKay’in “The Big Short” adlı filmiyle daha da geniş kitleye erişmiştir. Bu filmde Burry’yi Christian Bale canlandırmıştır. Burry, filmdeki karakteriyle aynı şekilde, finansal krizi öngörmesi ve bunu fırsata dönüştürmesiyle dikkatleri üzerine çekmiştir.


Kaynak:

Warren Buffett’ın kariyerinden öğrenilecek 1 numaralı ders


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.