Hurma ve kuru kayısı alırken dikkat! Küflü gıdalarda kanser riski!

Kuru meyvelerden kayısı ve hurmanın çok sık tüketildiği bir dönemdeyiz. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Peki, aldığımız her kayısı ve hurma gerçekten hijyenik mi; sağlıklı koşullarda saklanıyor mu?

Hurma ve kuru kayısı küf aflatoksin kanser

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, açıkta satılan kuru meyvelerle ilgili tüketicileri uyarıyor ve son kullanma tarihi ve menşeinin belirli olması sebebiyle paketli ürünlere yönelmelerinin en doğru tercih olacağının altını çiziyor.

Sindirim sisteminin en yakın dostu ama…

Yaz aylarının gelişiyle forma girme çalışmaları hız kazandı, kuru kayısıya ilgi arttı. Öte yandan Ramazan ayıyla birlikte hurma satışları da hızlandı. Hurma, kuru kayısı ve diğer tüm kuru meyveler Ramazan ayında özel bir yere sahip ve sindirim sistemimizin de en yakın dostu.


Uzmanlar, kurutulmuş meyvelerin, içerdikleri lif zenginliğiyle mide, bağırsak kanserlerinden koruduğunu ve kabızlığı önlediğini söylüyor. Peki, sağlığımız için bu kadarı gerçekten yeterli mi?

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, artan zamlarla birlikte açıkta satılan kuru kayısı, kuru erik, hurma, gün kurusu ve kırmızı meyvelere yönelen tüketicileri resmi kontrollerden geçen ve menşei bilinen paketli ürünleri tercih etmeleri ve açıkta satılan ürünler almamaları konusunda uyardı.

Açıkta satılan kuru meyvelerde küf riski!

Saner, faydaları saymakla bitmeyen kuru meyvelerin neden paketli tercih edilmesi konusunda şunları söyledi: “Son kullanma tarihini, kimin tarafından üretildiğini bildiğiniz, el değmeden size ulaştığına emin olduğunuz, güvendiğiniz ürünlere yönelin.


En zararlı küf toksini Dünya Sağlık Örgütü’nce bir numaralı kanserojen madde olarak nitelendirilen Aflatoksin maddesidir. Aflatoksin riskinin en yoğun olduğu gıdalar arasında en başlarda açıkta satılan ve uygun şartlarda muhafaza edilmeyen kuru meyveler geliyor.”

Aldığınız işletme steril olabilir. Peki geldiği yer?

Saner, “ambalaja girmiş ürünleri almayın” demenin bakanlık onay mekanizmalarını ve tüketicinin sağlığını hiçe saymak olduğunu belirterek, önemli ve dikkat edilmesi gereken hususun; gıdanın üretilmesi-tüketilmesi sürecindeki her aşamasında bilinçle üretilmiş, paketlenmiş, menşei belli ve kontrol altında olan işletmelerde üretilmiş olan gıdaları tüketmek olduğunu kaydetti.

Saner şöyle konuştu: Gıda güvenliğini bir zincire benzetiyoruz. Zinciri çektiğinde en zayıf halkasından kopar. Her halkanın güçlü olması gerekiyor. Gıdanızı aldığınız işletme temiz gibi görünebilir hatta temiz de olabilir; peki, bu gıdaların nasıl bir ortamda üretildiğini, depolandığını ve nereden geldiğini biliyor musunuz?


Muhafaza edildiği, bekletildiği alanlarda böcek, fare, kir, toz, pas, egzoz dumanına maruz kaldı mı; çıplak ellerden mikroplar geçti mi; bundan emin misiniz? İşte bunu denetleyebilmenin en iyi yolu ambalajlı ürünleri tercih etmektir.

Hurma faydaları neler? Hurma yemeniz için 10 sebep!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.