Elektronik scooter: 30 dakikalık yürüyüş mesafesini 10 dakikada kat ediyor

ABD ve Avrupa’da popüler olan elektronik scooter, yerli ve milli üretim ile İstanbul’da faaliyete geçti. Telefona indirilen uygulama ile kiralanabilen Martı adı verilen scooter, 30 dakikalık yürüyüş mesafesini 10 dakikada kat ediyor.

Elektronik scooter martı kiralama: 30 dakikalık yürüyüş mesafesini 10 dakikada kat ediyor

Türkiye’nin yerli ve milli mikro-mobilite startup’ı Martı İstanbul’da faaliyete geçti. İstanbullular’a yoğun trafikte hızlı, kolay, keyifli yolculuk imkanı sunan Martı’nın hedefi Avrupa ve Ortadoğu’da kanat çırpmak.

Martı’nın kurucusu Alper Öktem, düzenledikleri basın toplantısında startup’larının hikayesini, işleyişini ve gelecek planlarını anlattı. Martı’yı 2018’de kurduklarını belirten Öktem, “Elektronik scooter ile ABD’de bir iş seyahatinde karşılaştım. Kısa mesafeleri hızla ve kolayca katedebilmek için son derece etkili bir çözüm olduğunu görünce mikro-mobilite kavramını Türkiye’ye kazandırmaya karar verdik. Martı fikri de böylece doğdu” dedi.


Öktem, önce test amaçlı Anadolu yakasında faaliyete geçen Martı’ların gelen talep üzerine Avrupa yakasında da hizmete girdiğini kaydetti. Öktem, “Öncelikli hedefimiz Martı’yı İstanbul’da daha yaygın hale getirmek. Ardından da Bulgaristan, Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere yayılmayı planlıyoruz” diye konuştu.

mikro mobilite elektronik scooter kiralama martı kiralık

Yerli ve milli üretim

Öktem, Martı’nın Türkiye’nin yerli ve milli mikro-mobilite startup’ı olduğunun altını çizdi. Öktem, “Şunu gururla söylemeliyim ki, biz bu ülke topraklarından doğan bir startup’ız. Martı’larımızın elektronik aksamı Türkiye’de üretiliyor, üzerinde kullandığımız yazılım tamamen Türk mühendisler tarafından hazırlandı. Elektrikli scooter denince insanların aklına Martı geliyor. Bundan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Hem eğlenceli hem çevreci

Martı’nın çevre dostu bir alternatif olduğunu da vurgulayan Öktem, dünyada değişen tüketici alışkanlıklarıyla çevre ve iklim dostu çözümlerin daha çok tercih edilir hale geldiğini kaydetti. Öktem, paylaşım ekonomisinden doğan Martı’nın hem ihtiyaca cevap verdiğini hem de çevreci yönüyle çağın hassasiyetlerini dikkate aldığını belirtti. 


Martı elektronik scooter kiralama fiyatı nedir?

elektrikli scooter scooty türkiye istanbul kiralama

Web sitesinde yer alan bilgilere göre; Martı’yı kiralamak için 3 TL ödeniyor ve her 1 dakika için 0,75 TL ödeniyor.

Öktem, Martı’nın ücretlendirme sistemini oluştururken, ilk olarak yurtdışındaki örnekleri incelediklerini belirtti. Öktem, “Fransa, Portekiz, ABD gibi ülkelerin büyük şehirlerinde elektrikli scooter kiraladığınızda, 10 dakikalık bir yolculuk için ödediğiniz bedel bir bardak kahve fiyatına denk geliyor. Biz de Martı’yı bu denklem üzerinden fiyatlandırdık. Martı’yla 10 dakikalık bir yolculuğun bedeli 10.5 TL. 10 dakikada yarım saatlik yürünecek mesafeyi katetmek mümkün” dedi.

Nasıl çalışıyor?

Martı, cep telefonuna yüklenen bir apkilasyon üzerinden çalışıyor. Kullanıcı, aplikasyon üzerinden bulunduğu bölgede boşta olan Martı’ları görebiliyor. Seçtiği Martı’nın üzerindeki QR kodunu okutarak aracın kilidini açıyor. Yolculuk bitiminde de yine QR kodu cep telefonuna okutuluyor ve araç üzerindeki kilitle bir yere bağlanıyor.

Elektronik scooter ne kadar güvenli? Hız limiti ne?


Öktem, güvenlikle alakalı çok soru aldıklarını vurgularken, “Elektronik scooter yolculukları istatistiksel olarak, otomobil, motorsiklet, bisiklet ve uçak yolculuklarından daha güvenli. İstanbul’da kaldırımlarda yaya trafiğine engel olmamak amacıyla yurt dışındaki modellerin aksine Martılarımızı kilitle bir noktaya sabitliyoruz. Bu kilit sistemi güvenlikten ziyade, kamu düzeni için önemli bir konu. Ayrıca hızımızı da elektronik olarak 18 kilometre ile sınırladık” diye konuştu.

PlayStation 5 (PS5) ne zaman çıkacak? Fiyatı belli oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.