Kadınlar tokalaşmayı reddedince Norveç Veliaht Prensi’nin eli havada kaldı

Norveç’in Barum şehrinde saldırıya uğrayan camiye geçmiş olsun ziyaretine giden Veliaht Prens Haakon’un tokalaşmak için uzattığı eli havada kaldı. Kadınlar dini gerekçelerle tokalaşmayı reddetti.

Kadınlar tokalaşmayı reddedince Norveç Veliaht Prensi haakon eli havada kaldı

Saldırıya uğrayan El Nur İslami Merkezi Camisi, geçmiş olsun ziyaretine gelen Norveç Veliaht Prensi Haakon’dan, kadınların dini gerekçelerle tokalaşmayı reddetmesi üzerine elinin havada kalması nedeniyle özür diledi.

El sıkışmayan üç kadın, başlarını eğip ellerini yüreklerinin üzerine koyarak selamlama yoluna gitmişti.


Devlet radyo televizyonu NRK’ye konuşan El Nur İslam Merkezi Camisi Sözcüsü Waheed Ahmed “Veliaht Prens’in kendisini böyle bir durumda bulmasını istemezdik, üç kadının el sıkışmayı reddedeceğini bilmiyorduk. O yüzden böyle bir şey olduğu için Veliaht Prens’ten özür diliyoruz” dedi.

“Kadınların el sıkışmayacağını bilseydik, Veliaht Prensi bilgilendirirdik”

İslami merkez çalışanlarının kraliyet ziyareti öncesi olası tüm senaryoları değerlendirdiklerini söyleyen Waheed Ahmed şöyle devam etti:

“El sıkışma aklımıza gelmedi, o yüzden de tartışma konusu olmadı. Kadınların el sıkışmayacağını önceden bilseydik, Veliaht Prensi buna dair bilgilendirirdik. Ama biz de tümüyle habersizdik.”

10 Ağustos’taki saldırıda bir kişinin yaralandığı camiye kraliyet ziyaretinin havada kalan el görüntüleri, Veliaht Prens’e saygısızlık yapıldığı ve yakışıksız davrandığına dair tepkileri beraberinde getirmişti.

“Saygısızlık gösterildi”

Dagen gazetesinin genel yayın yönetmeni Vebjørn Selbekk şöyle tweetlemişti:


“Bir kadının o erkek olduğu için el sıkışmayı reddetmesi yüzünden Veliaht Prens Haakon eli havada bırakılmasının saygısızlık olduğuna inanıyorum. Müstakbel kral ve devlet başkanına saygı gösterilmesi gerekirdi.”

Prens kadınlara aynı jestle karşılık gösterdi

Prens Haakon

Prens Haakon gördüğü muamaleye hemen uyum sağlayıp durumu kurtarmıştı. Veliaht Prens, hemen kadınlara aynı jestle karşılık verip elini kalbine götürdüğü için övgü toplamıştı.

“Sadece babamın, kocamın, oğlumun, erkek kardeşimin elini sıkarım”

Prens ile tokalaşmayı reddeden kadınlardan biri olan 27 yaşındaki Zeliha Acar, sadece babası, kocası, oğlu ve erkek kardeşiyle el sıkıştığını belirterek şunları söyledi:

“Doğru olduğunu hissettiğim şeyi yapmak zorundayım. Bu, uzun zamandır sahip olduğum bir değer. Veliaht Prens’le el sıkışsaydım uzun zamandır sarıldığım değerlerden birinden vazgeçmiş olurdum” dedi.

Ülkedeki Müslüman toplumunun çıkarlarını savunan Norveç İslam Konseyi’nin yönetim kurulu üyesi olan Acar, daha önce İslami örtünmeyi engellediği için pasaport fotoğraflarında kulakların gözükmesi zorunluluğunun kaldırılması çağrısı yapmıştı.

Son dönemde İskandinavya’da Müslüman kadın ya da erkeklerin karşı cinsle dini gerekçelerle el sıkışmayı reddettiği çeşitli vakalar üzerinden epey tartışma yaşandı.


Geçen yıl Norveç’in başkenti Oslo’da bir ilkokul, Müslüman bir vekil öğretmenin sözleşmesini kadınlarla el sıkışmayı reddettiği için uzatmama yoluna gitmişti.

Diyanet Cuma hutbesinde 30 Ağustos var, Atatürk yok!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.