Kalp krizi ve damar hastalıklarından korunmak için 6 öneri

Kalp krizi artık genç yaşlarda da sık görülmeye başladı. Kalp damar hastalıklarından korunmak için mutlaka dikkat edilmesi gereken bu 6 öneriyi uygulayabiliyor musunuz?

Kalp krizi ve damar hastalıklarından korunmak için 6 öneri

Gelişmiş ülkelerde en sık görülen ölüm nedenlerinin başında kalp-damar sistemi hastalıkları geliyor. Kalp krizi ve felç gibi dolaşım sistemi sorunlarının önlenmesi için en etkili yöntemlerin başında ise, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzında yapılabilecek değişiklikler sayılıyor. Peki, düzenli uyku, stres yönetimi ve egzersiz ile bu hastalıkların önüne geçebilmenin mümkün olabildiğini biliyor muydunuz?

Central Hospital’dan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinan Coşkun Turan, kalp hastalıklarını tetikleyen faktörler ve günlük yaşamda yapılabilecek değişiklikleri paylaştı.


Şüphesiz ki hepimiz uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmenin yollarını arıyoruz. Oysa yaşam şekli, gençlik yıllarından itibaren kalp ve damar sağlığını korumaya yönelik şekilde düzenlendiğinde sağlıklı yaşamın kapıları aralanabiliyor. Ömür boyu iyi planlanmış şekilde sürdürülen yaşam tarzı sayesinde, ölümle sonuçlanabilecek kalp krizlerinin ve hastalıkların önüne geçilebiliyor.

Stres yönetimi için uzmandan destek alın

Yaşam süremiz içinde başa çıkmakta zorlandığımız bazı sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Özellikle duygusal çıkmazların yaşandığı stres yönetiminde yaşanan sıkıntılar kalp-damar sağlığına da etki edebiliyor. Sağlıklı yaşamın ilk adımı olan stres yönetimini sağlayamamak ve zihinsel sağlığı düzene sokamamak diğer konularda ilerleme sağlamayı oldukça zorlaştırabiliyor. Stres yönetiminde herhangi bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir uzman görüşüne başvurmanız gerekiyor.

Düzenli uykuyu es geçmeyin

Düzenli uyku uyumak, gün içerisinde yorulan bedeni dinlendirmek için en etkin yöntemlerden biridir. Kaliteli uyku insanın günlük hayatını düzene sokmasına yardımcı olduğu gibi, sağlığı da önemli oranda etkiliyor. Çünkü uyku, kalp atımlarını, solunum sayısını ve kan basıncını azalttığı gibi stresin azalmasını da sağlıyor. Bu nedenle uyku düzeninin oluşturulması kalp-damar sağlığında önemli rol oynuyor. Eğer düzensiz uyku sorunu yaşanıyorsa, uykuya engel olabilecek unsurların gözden geçirilmesi ve önlemler alınması gerekiyor.

Alkol ve sigara tüketiminize dikkat edin

Alkol kullanımıyla vücut içerisinde birçok hastalığın görülme oranı artış gösterebiliyor. Uzun süreli alkol kullanımında kalp kaslarında bozulmaya bağlı kalp yetmezliği ve organları besleyen damarlarda tıkanıklık gelişebiliyor. Özel günlerde tüketilen alkol ise alışkın olmayan bünyelerde ritim bozukluklarına ve kan basıncında ani yükselmelere sebep olabileceği gibi beyin kanamalarına ve inmeye de yol açabiliyor. Bu nedenle alkol tüketiminin yönetilmesinin yanı sıra sigara kullanımının da sonlandırılması gerekiyor.


Süreli diyetler yapmak yerine düzenli beslenin

Sağlıklı beslenmeyi geçici ve sınırlı gıda alımları ile gerçekleştirmek yerine, hayata kalıcı olacak şekilde yerleştirmek vücut sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Şeker hastalığı, glukoz intoleransı, kilo sorunu veya bel çevresi genişliği varsa pastane-fırın ürünleri gibi tüm unlu mamuller, doğal olsa dahi şekerli tüm gıdalar ve pirinci beslenme listesinden çıkarmak gerekiyor.

Tüm şekerli içecekleri, hakiki olsa dahi tüm meyve sularını ve meyveyi sınırlandırmak oldukça önem taşıyor. Bu hastalıklar bir kez yaşandığında tekrar yaşanma olasılığı önemli oranda yükselebildiği için diyet yerine düzenli beslenmeyi hayatınıza sokmanız en doğru karar olacaktır.

Kalori cetvellerine inanmayın

Gıdalar kalori değerlerine göre değil, bağırsak ve diğer sistemlerine etkilerine göre faydalı ya da faydalı olmayan şeklinde ikiye ayrılıyorlar. Akdeniz mutfağı tarzını öğrenip, bu içeriği ve günde bir avuç miktarı çiğ kuruyemişleri öne çıkararak beslenmek önem kazanıyor. Özellikle fabrikasyon yiyecekleri, şekerle hazırlanmış tüm gıda ve içecekleri, kızartmaları, hızlı tüketim ürünlerini ve evde yapılmış olsa dahi mayalı ya da unlu ürünleri tamamen kesmek gerekebiliyor.

Bu yiyeceklerin tüketiminde en çok yapılan yanlış ise ürünlerin kalorisi ölçülerek tüketilmeye çalışılmasıdır. Unlu ve mayalı mamullerin tüketiminde kalori hesabından daha önemli olan husus, ürünlerin bağırsak duvarını ve bakteri florasını tahrip ederek başka hastalıklara neden olmasını engellemek olarak açıklanıyor. Bu yiyecekler önce hormonal sistem ve beyin, sonra bağışıklık, yaşlanma süreci, kalp damar ve diğer sistemler üzerinde iltihap üreterek, zehir etkisi yapabiliyor.

Egzersiz en yakın dostunuz olsun


Egzersizi hayatınızdan eksik etmemek, kalp-damar sağlığınızı korumak için hayatınıza uygulayabileceğiniz yöntemler arasında yer alıyor. Her gün yapılamasa dahi iki günde bir 40-45 dakika kadar orta-hızlı tempoda aralıksız yürüyüş, ayrıca kas güçlendirici egzersizler, kalp sağlığına yarar sağlayacaktır. Hiç egzersiz yapmamak yerine, az da olsa egzersiz yapmak vücudunuz için iyi bir yöntem olacaktır.

Normal nabız sayısı kaç olmalı? Kalp ritim bozukluğu nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.