ABD Kuveyt’teki Arifjan üssünden tüm askerlerini çekiyor

İran’ın ABD’nin Irak’taki üslerini vurmasının ardından sıcak bir gelişme yaşandı. Reuters’ın son dakika geçtiği habere göre ABD, Kuveyt’teki Arifjan üssünden tüm askerlerini çekme kararı aldı.

ABD Kuveyt Arifjan üssü tüm askerlerini çekiyor

İran’ın ABD’nin Irak’taki üslerini vurmasının ardından tüm gözler bölgeye çevrildi. Dünyanın gündemine oturan saldırı sonrası ABD’nin hamleleri merakla beklenirken, sıcak bir gelişme yaşandı.

Reuters’ın son dakika duyurduğu habere göre ABD, Kuveyt’teki Arifjan üssünden çekilme kararı aldı.


Kuveyt Savunma Bakanı, söz konusu kampın yönetiminden sorumlu komutandan bir mektup aldıklarını ve tüm ABD askerlerinin üç gün içinde çekileceğinin bildirildiğini duyurdu.

Mektubun beklenmedik bir gelişme olduğunu belirten bakan, “ABD Savunma Bakanlığı’yla detayları öğrenmek için irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.

kuwait Arifjan base kuveyt amerikan üssü

İran hükümet sözcüsü: ABD karşılık verirse daha başka tedbirler alırız

İran hükümet sözcüsü Ali Rabiei, Devrim Muhafızları’nın Irak’taki Amerikan güçlerine yönelik saldırısını övdü, ABD’nin karşılık vermesi durumunda Tahran’ın daha ağır saldırılar düzenleyeceği uyarısında bulundu.

Rabiei, “Biz militan değiliz ve bu bizim meşru hakkımız. ABD karşılık verirse, daha başka tedbirler alacağız” dedi.

Irak: İran saldırı öncesi resmi yoldan Başbakan’ı bilgilendirdi, saldırının düzenleneceği noktaları açıklamadı

Irak Başbakanlık ofisi, İran’ın Irak’taki Amerikan üslerine düzenlediği saldırının öncesinde, İranlı yetkililerin Kasım Süleymani suikastına verilecek karşılığın “an meselesi” olduğu bilgisini Bağdat’la paylaştıklarını açıkladı.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Adil Abdül Mehdi’nin saldırı öncesinde İran’dan resmi, sesli bir mesaj aldığı kaydedildi.

Mesajda, Tahran’ın Adil Abdül Mehdi’ye sadece Amerikan askerlerinin bulunduğu hedeflerin vurulacağını bildirdiği, ancak belirlenen hedefleri açıklamadığı öğrenildi.


Erbil’deki Amerikan noktalarının vurulmasının ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden açıklama: “Kürdistan Bölgesi’ni çekişmenin içine çekmeyin”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) liderleri, Çarşamba günü Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadelede ABD öncülüğündeki koalisyonun “hayati” olduğunu söyledi ve koalisyon üyelerine örgütün yeniden canlanmasına izin vermemeleri çağrısı yaptı.

IKBY Başkanı, Başbakanı ve Parlamento Sözcüsü Çarşamba günü İran’ın Irak’taki ABD noktalarına düzenlediği saldırının ardından bir araya geldi. İran’ın füze saldırısı düzenlediği yerler arasında, IKBY’nin başkenti Erbil de vardı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi askeri adımların sorunları çözmeyeceğini yinelemektedir” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Kürdistan Bölgesi tansiyonun azaltılmasını ve sorunların diyalog ve diplomasiyle çözülmesini desteklemektedir. İstikrar ve barış arayışındadır ve bütün tarafları Kürdistan Bölgesi’ni çekişmenin içine çekmemeleri konusunda uyarmaktadır.”

Avrupa Komisyonu: Diyaloğa yer açmak için silahların kullanımı acilen durdurulmalı

Avrupa Komisyonu, Washington ve Tahran arasında artan gerilimin ışığında, silah kullanımının “acilen sona erdirilmesi” ve “diyaloğun yeniden başlatılması” çağrısı yaptı,

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Londra’ya ziyaretinden önce yaptığı basın açıklamasında, “Diyaloğa yer açmak için silahların kullanımı acilen durdurulmalı” dedi.


“Diyaloğun yeniden canlanması için mümkün olan her şeyin yapılması çağrısında bulunuyoruz” diyen Ursula von der Leyen, Londra ziyareti sırasında konuyu İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile de ele alacağını söyledi.

İran’daki depremlerin nedeni ABD’nin HAARP silahı mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.